17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimente care ajută la îmbunătățirea vederii

Alimente care ajută la îmbunătățirea vederii

Pentru ca ochii tăi să fie sănătoși, ai nevoie de vitamine și minerale, elemente nutritive esențiale hrănirii ochiului. Organismul omului nu produce propriile vitamine și minerale și de aceea suntem nevoiți să ni le procurăm din mâncare. O serie de afecțiuni oculare pot fi prevenite printr-un regim alimentar sănătos.

Studiile de specialitate au descoperit că vitamina C, vitamina E, beta carotenul și zincul participă activ la prevenirea degenerării maculare, o afecțiune vizuală specifică înaintării în vârstă. Alți doi nutrienți, luteină și zeaxantina, au fost asociați în cadrul demersurilor științifice cu un risc scăzut de degenerare maculară și cataractă.
Un studiu efectuat de Universitatea Tufts pe un eșantion de 1.800 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani a concluzionat că persoanele care consumă în dietă cea mai mare cantitate de luteină și zeaxantină sunt cu 23% mai puțin predispuse dezvoltării cataractei, decât cele care nu beneficiază de acești nutrienți-cheie. Sursele alimentare de luteină și zeaxantină sunt varza kale, spanacul, salata verde, broccoli sau varza de Bruxelles.
Cei mai noi nutrienți considerați importanți pentru sănătatea vederii sunt acizii grași esențiali Omega 3, găsiți în special în uleiul de pește. Grăsimile Omega 3 protejează împotriva cataractei, spun cercetătorii de la Universitatea Clinică din Navarra, Spania.

Citricele și fructele de pădure

Atât citricele, cât și fructele de pădure sunt surse puternice de antioxidanți. Tipurile antioxidanților găsiți în aceste alimente sunt în mod special benefice în reducerea riscului de cataractă și degenerare maculară.

Migdalele

Delicioase și sățioase, migdalele sunt și bogate în vitamina E, nutrient care încetinește evoluția deteriorării vederii odată cu înaintarea în vârstă. Un pumn de migdale crude asigură aproximativ 50% din doza zilnică recomandată de vitamina E.

Peștele gras

Tonul, somonul, macroul și păstrăvul sunt trei specii de pește gras bogate în DHA, un acid gras care se regăsește și la nivelul retinei, al cărui nivel scăzut determină apariția sindromului ochilor uscați. Tot peștele gras este și principala sursă de grăsimi esențiale Omega 3, care protejează împotriva cataractei.

Dovleac

Deşi noul trend împrumutat de la englezi este să asociem acest fruct cu petrecerile de Halloween, dovleacul este de fapt foarte bun pentru ochi. Interesant este faptul că numai 100 g de dovleac îţi oferă în jur de 8513 UI de vitamina A,care este mai mult decât suficientă pentru a menține vederea clară. Aşa că adu-ţi aminte de copilărie şi de plăcinta cu dovleac a mamei şi roag-o să îţi facă din nou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS