12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNoi servicii medicale gratuite pentru pacienți

Noi servicii medicale gratuite pentru pacienți

De la 1 aprilie, a intrat în vigoare noul Contract-cadru de asistenţă medicală pe 2018 care conține noile servicii medicale pentru pacienții asigurați. Acum, asigurații au acces la mai multe medicamente compensate şi gratuite, iar ridicarea rețetei compensate și gratuite se poate face de la orice farmacie din ţară şi nu doar de la cele aflate în judeţul de care aparţine bolnavul.

Lista de servicii medicale s-a extins

În pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii ce vor fi oferite de medicul de familie, cum ar fi măsurarea continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore (Holter-TA) care până acum se făcea doar de către medicul specialist, eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat în grad de handicap.
„În pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii ce vor fi oferite de medicul de familie, cum ar fi eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap. De asemenea, se clarifică modul de acordare a altor servicii, cum ar fi administrarea de medicamente intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil“, arată reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Investigaţii decontate la oricare clinică din ţară

Pacienţii pot de acum să îşi facă investigaţii la oricare clinică din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale. În plus, românii care au nevoie de dispozitive medicale, respectiv proteze pentru genunchi sau proteze auditive vor putea trimite documentele necesare prin poştă, către casa de asigurări de care aparţin, fără a sta la cozi pentru depunerea dosarului. Noutăți sunt și în ceea ce privește activitatea medicului de familie. Medicii de familie sunt nevoiți să aibă un program de 35 de ore pe săptămână, minimum cinci zile din şapte.

Bolnavii de cancer se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă

Pentru a evita plimbatul pacienților, bolnavii cu diagnostic oncologic confirmat, aflaţi în Programul naţional de oncologie, se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă. Asiguraţii vor putea transmite casei de asigurări de sănătate şi prin poştă documentele necesare pentru aprobarea unui dispozitiv medical. „Pentru debirocratizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, în proiectul noului Contract-cadru unele obligaţii contractuale sunt eliminate sau revizuite, iar procesul de contractare este simplificat prin eliminarea unora dintre documentele solicitate în prezent şi trecerea la transmiterea documentelor numai în format electronic. Totodată, se prevede obligaţia existenţei semnăturii electronice pentru toţi medicii care furnizează servicii în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate“, spun reprezentanții CNAS.

Unitatea medicală sancționată dacă nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului

Spitalul care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancţionat cu reţinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligaţiei. O sancţiune similară se aplică şi în cazul furnizorilor din asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţi clinice, inclusiv celor de medicină fizică şi de reabilitare.

Cine este asigurat,
dar nu contribuie

Anumiți pacienți beneficiază de analize şi de tratamente gratuite fără să plătească acea contribuţie lunară la asigurările de sănătate. Până la vârsta de 18 ani, toţi copiii au acces gratuit la servicii medicale. La fel şi tinerii cu vârste între 18 şi 26 de ani, care sunt elevi sau studenţi şi care nu realizează venituri din muncă, femeile însărcinate şi lăuzele, femeile aflate în concediul de creştere a copilului (doi ani), pensionarii, veteranii şi văduvele de război, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate (până la vindecarea respectivei afecţiuni) şi care nu au venituri din muncă, pensie sau din alte resurse. Şi cei neasiguraţi au unele drepturi. În situaţia în care nu plătești contribuţia lunară la asigurările sociale de sănătate, trebuie să ştii că beneficiezi totuşi de servicii medicale de urgenţă (inclusiv stomatologice) şi de servicii de planificare familială. La acestea se adaugă diagnosticul şi tratamentul bolilor cu potenţial endemo-epidemic. Pentru restul analizelor şi tratamentelor trebuie să suporţi contravaloarea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS