Acasă Sanatate Ce servicii primeşti gratuit dacă nu eşti asigurat la sănătate

Ce servicii primeşti gratuit dacă nu eşti asigurat la sănătate

-

Numărul celor care plătesc asigurări de sănătate este tot mai mic în comparație cu cei care au nevoie de îngrijiri medicale

Românii se declară nemulțumiți de sistemul de sănătate de la noi din țară, în comparație cu restul statelor Uniunii Europene. Procentul din PIB pentru sănătate a ajuns la peste 5% în ultimii ani, însă subfinanțarea rămâne o boală cronică a sistemului sanitar. O știu și pacienții, și medicii. Din totalul celor 18 milioane de asigurați, doar jumătate sunt și contribuabili. Numărul celor care plătesc asigurări de sănătate este tot mai mic în comparație cu cei care au nevoie de îngrijiri medicale. Aceştia trebuie să știe că au dreptul doar la serviciile incluse în pachetul minimal de servicii medicale.

Aproximativ 400 de bolnavi ajung într-o zi în Urgența Spitalului Județean Craiova. UPU Craiova este cea mai mare unitate din țară ca număr de pacienți, cu excepția unității de la Spitalul Constanța, în perioada de vară. Cei mai mulți dintre cei care vin aici pentru îngrijire medicală sunt neasigurați medical. În România, numărul celor care contribuie la sănătate este tot mai mic pentru că populația este tot mai îmbătrânită, iar mulți dintre tinerii care ar reprezenta principalul furnizor de contribuții de sănătate lucrează în străinătate.
Principalul actor pe piața serviciilor de sănătate din România este Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care administrează Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Prin cele 43 de case de asigurări subordonate, ea contractează circa 26.000 de furnizori. Spre deosebire de anii 1970 – 1990, CNAS, nu Ministerul Sănătății, are cele mai multe pârghii pentru a influența comportamentul furnizorilor, cantitatea și calitatea serviciilor prestate către pacienții români. Numai că în România cei care au cotizat o viață întreagă la sănătate se trezesc atunci când ajung în spital că trebuie să scoată alți bani din buzunar pentru medicamente, materiale sanitare sau să se asigure că sunt bine îngrijiți. Asta pentru că acum cine plătește contribuție la sănătate trebuie să-i țină în spate și pe cei neasigurați. Din totalul celor 18 milioane de asigurați, doar jumătate sunt și contribuabili.

Persoanele neasigurate beneficiază doar de pachetul minimal de servicii medicale

Legea asigurărilor de sănătate inițiată înainte de anul 2000 a suferit peste 100 de modificări. Aproximativ 90% din populație este asigurată. Cea mai mare categorie de asigurați este cea a salariaților, care reprezintă 36% din total. Pensionarii și copiii, inclusiv elevii, sunt următoarele categorii asigurate, cu procente de 24% și 22%, după cum arată un raport al Alianței pentru Sănătate din România (APSER). Problema este că mulți dintre românii activi nu contribuie la sistem. În plus, atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați nu știu exact care sunt serviciile de care pot beneficia.
Pacienții care nu sunt asigurați medical pot să beneficieze doar de serviciile medicale cuprinse în pachetul minimal. În ambulatoriu, pacientul are dreptul la consultaţii pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, pentru supravegherea şi depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, dar și consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială.
Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.
Excepție fac situaţiile de urgenţă și femeile însărcinate. Chiar dacă nu realizează venituri sau au venituri sub salariul minim, femeile însărcinate beneficiază de pachetul de servicii medicale de bază, implicit şi de servicii medicale paraclinice (investigaţii), în aceleaşi condiţii ca orice alt asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

Serviciile medicale de care beneficiază persoanele neasigurate la stomatolog

Persoanele neasigurate la sănătate pot primi gratuit tratament la stomatolog doar dacă au urgenţe. Pot beneficia de următoarele servicii la medicul stomatolog, dacă sunt urgenţe medicale: pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparaţie/rebazare proteză, reparaţie aparat ortodontic.
Pacienţii neasiguraţi la Sănătate vor suporta integral costurile radiografiilor dentare recomandate de medic, precum şi costurile tratamentului.

În ce condiţii poţi fi internat, gratuit, într-un spital public, dacă eşti neasigurat

Poți să fii internat în spital dacă ai o urgenţă medico-chirurgicală care îţi (poate) pune viaţa în pericol. În acest caz, vei primi gratuit tratament şi vei fi gratuit spitalizat doar până când vei fi stabilizat. Din momentul în care problema cu care ai venit la spital nu mai constituie o urgenţă medicală, ai de ales între două opţiuni: te externezi din spital sau continui internarea şi plăteşti contravaloarea tuturor serviciilor pe care le primeşti în spital. De asemenea, ești internat în spital și dacă ai o boală cu potenţial endemo-epidemic, caz în care vei fi spitalizat până la vindecarea ei sau dacă ești femeie și trebuie să naşti.

Ce servicii îţi poate acorda gratuit medicul de familie dacă eşti neasigurat

La medicul de familie, persoanele neasigurate pot beneficia de trei tipuri de servicii medicale. Este vorba de asistenţă medicală în caz de urgenţă medicală, de consultaţii pentru boli infecto-contagioase şi de consultaţii pentru monitorizarea gravidei şi lehuzei.

România nu a reușit reforma sănătății până acum

Cei mai mulți pacienți neasigurați aleg să „fenteze“ sistemul și nu apelează la medicul de familie, ci merg direct în Urgență, acolo unde serviciile medicale sunt gratuite. România nu a reușit reforma sănătății până acum. Alții, mereu cu un pas înaintea noastră, se bucură de un sistem bine pus la punct. Spania, Germania, Franța au unele dintre cele mai performante sisteme de sănătate din lume. În Spania, medicina primară este esențială. O dată la șase luni, oamenii trebuie să meargă la medicul de familie. În toate satele există cabinet medical, iar oamenii sunt obligați să fie înscriși la medic, altfel nu au acces în spitale.

ȘTIRI VIDEO GdS

Legea referitoare la reducerea numărului de ore în învăţământ, promulgată de Iohannis

Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial și liceal se va reduce. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, Legea...

Foc de artificii cu măsuri sporite de siguranţă

Polițiștii Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Olt vor efectua, în perioada 18 noiembrie 2019 – 6 ianuarie 2020, acţiuni şi controale,...