Ce servicii primeşti gratuit dacă nu eşti asigurat la sănătate

Numărul celor care plătesc asigurări de sănătate este tot mai mic în comparație cu cei care au nevoie de îngrijiri medicale


Românii se declară nemulțumiți de sistemul de sănătate de la noi din țară, în comparație cu restul statelor Uniunii Europene. Procentul din PIB pentru sănătate a ajuns la peste 5% în ultimii ani, însă subfinanțarea rămâne o boală cronică a sistemului sanitar. O știu și pacienții, și medicii. Din totalul celor 18 milioane de asigurați, doar jumătate sunt și contribuabili. Numărul celor care plătesc asigurări de sănătate este tot mai mic în comparație cu cei care au nevoie de îngrijiri medicale. Aceştia trebuie să știe că au dreptul doar la serviciile incluse în pachetul minimal de servicii medicale.

Aproximativ 400 de bolnavi ajung într-o zi în Urgența Spitalului Județean Craiova. UPU Craiova este cea mai mare unitate din țară ca număr de pacienți, cu excepția unității de la Spitalul Constanța, în perioada de vară. Cei mai mulți dintre cei care vin aici pentru îngrijire medicală sunt neasigurați medical. În România, numărul celor care contribuie la sănătate este tot mai mic pentru că populația este tot mai îmbătrânită, iar mulți dintre tinerii care ar reprezenta principalul furnizor de contribuții de sănătate lucrează în străinătate.

Principalul actor pe piața serviciilor de sănătate din România este Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care administrează Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Prin cele 43 de case de asigurări subordonate, ea contractează circa 26.000 de furnizori. Spre deosebire de anii 1970 – 1990, CNAS, nu Ministerul Sănătății, are cele mai multe pârghii pentru a influența comportamentul furnizorilor, cantitatea și calitatea serviciilor prestate către pacienții români. Numai că în România cei care au cotizat o viață întreagă la sănătate se trezesc atunci când ajung în spital că trebuie să scoată alți bani din buzunar pentru medicamente, materiale sanitare sau să se asigure că sunt bine îngrijiți. Asta pentru că acum cine plătește contribuție la sănătate trebuie să-i țină în spate și pe cei neasigurați. Din totalul celor 18 milioane de asigurați, doar jumătate sunt și contribuabili.

Persoanele neasigurate beneficiază doar de pachetul minimal de servicii medicale

Legea asigurărilor de sănătate inițiată înainte de anul 2000 a suferit peste 100 de modificări. Aproximativ 90% din populație este asigurată. Cea mai mare categorie de asigurați este cea a salariaților, care reprezintă 36% din total. Pensionarii și copiii, inclusiv elevii, sunt următoarele categorii asigurate, cu procente de 24% și 22%, după cum arată un raport al Alianței pentru Sănătate din România (APSER). Problema este că mulți dintre românii activi nu contribuie la sistem. În plus, atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați nu știu exact care sunt serviciile de care pot beneficia.

Pacienții care nu sunt asigurați medical pot să beneficieze doar de serviciile medicale cuprinse în pachetul minimal. În ambulatoriu, pacientul are dreptul la consultaţii pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, pentru supravegherea şi depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, dar și consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială.

Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.

Excepție fac situaţiile de urgenţă și femeile însărcinate. Chiar dacă nu realizează venituri sau au venituri sub salariul minim, femeile însărcinate beneficiază de pachetul de servicii medicale de bază, implicit şi de servicii medicale paraclinice (investigaţii), în aceleaşi condiţii ca orice alt asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

Serviciile medicale de care beneficiază persoanele neasigurate la stomatolog


Persoanele neasigurate la sănătate pot primi gratuit tratament la stomatolog doar dacă au urgenţe. Pot beneficia de următoarele servicii la medicul stomatolog, dacă sunt urgenţe medicale: pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparaţie/rebazare proteză, reparaţie aparat ortodontic.

Pacienţii neasiguraţi la Sănătate vor suporta integral costurile radiografiilor dentare recomandate de medic, precum şi costurile tratamentului.

În ce condiţii poţi fi internat, gratuit, într-un spital public, dacă eşti neasigurat

Poți să fii internat în spital dacă ai o urgenţă medico-chirurgicală care îţi (poate) pune viaţa în pericol. În acest caz, vei primi gratuit tratament şi vei fi gratuit spitalizat doar până când vei fi stabilizat. Din momentul în care problema cu care ai venit la spital nu mai constituie o urgenţă medicală, ai de ales între două opţiuni: te externezi din spital sau continui internarea şi plăteşti contravaloarea tuturor serviciilor pe care le primeşti în spital. De asemenea, ești internat în spital și dacă ai o boală cu potenţial endemo-epidemic, caz în care vei fi spitalizat până la vindecarea ei sau dacă ești femeie și trebuie să naşti.

Ce servicii îţi poate acorda gratuit medicul de familie dacă eşti neasigurat

La medicul de familie, persoanele neasigurate pot beneficia de trei tipuri de servicii medicale. Este vorba de asistenţă medicală în caz de urgenţă medicală, de consultaţii pentru boli infecto-contagioase şi de consultaţii pentru monitorizarea gravidei şi lehuzei.

România nu a reușit reforma sănătății până acum

Cei mai mulți pacienți neasigurați aleg să „fenteze“ sistemul și nu apelează la medicul de familie, ci merg direct în Urgență, acolo unde serviciile medicale sunt gratuite. România nu a reușit reforma sănătății până acum. Alții, mereu cu un pas înaintea noastră, se bucură de un sistem bine pus la punct. Spania, Germania, Franța au unele dintre cele mai performante sisteme de sănătate din lume. În Spania, medicina primară este esențială. O dată la șase luni, oamenii trebuie să meargă la medicul de familie. În toate satele există cabinet medical, iar oamenii sunt obligați să fie înscriși la medic, altfel nu au acces în spitale.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 15 martie 2018

Actualitate

» Noi sancţiuni împotriva Rusiei, adoptate de Statele Unite din cauza unor atacuri cibernetice
» Care este cea mai fericită ţară din lume
» Iohannis: Regret că manifestările şi proiectele dedicate Centenarului se pregătesc în lipsa unui cadru legal
» Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, şi adjunctul sau, audiaţi în 21 martie la CSM
» Site-ul ANAF nu poate fi accesat momentan din cauza unor lucrări de mentenanţă
» Inspecţia Judiciară: Procurorii care s-au ocupat de dosarele poliţistului acuzat de pedofilie nu au săvârşit abateri disciplinare
» Numărul celor ucişi de gripa în România a ajuns la 101
» Loteria bonurilor fiscale continuă cu o nouă extragere în data de 18 martie
» Clienţii CEC Bank nu vor putea folosi serviciile de Internet Banking şi Mobile Banking de vineri seară până duminică seară
» Guvernul a aprobat proiectul privind declaraţia unică pentru plata contribuţiilor
» Mihnea Costoiu, la DNA
» Ministrul Sănătăţii: Problema imunoglobulinei este rezolvată, iar tratamentul va ajunge la pacienţi curând

Publireportaj

» Diversificarea gamei de produse în cadrul SC Actawin Group SRL
» Sezonul 2018 La Cișmea Mârșani debutează cu Demo Nunta

Local

» Dealer de droguri din Slatina, implicat în moartea tânărului din Pitești
» Tir răsturnat la Malovăţ
» Oamenii legii, pe urmele elevilor chiulangii
» Mai mulţi examinatori la SPCRPCIV Olt
» Poliţiştii au confiscat opt tone de material feros la Potcoava

Dolj

» Începe Concursul Internațional „Craiova Piano“
» O nouă specializare la CN „Elena Cuza“
» Ciobanul cu 150 de animale moarte: „Am rămas izolaţi, nu am putut să fac nimic pentru ele“
» Cum poți să te pensionezi dacă lucrezi în străinătate
» Întreruperi energie electrică de luni
» Craiova: Volumul “Așa să crească iarba pe noi”, lansat sâmbătă la Biblioteca “Aman”
» Peste 23.000 de cărți funciare gratuite pentru doljeni
» Craiova: Secvență de viață tradițională doljeană la Teatrul Naţional
» Craiova: Şoferii care au forţat semaforul, sancţionaţi
» UPDATE – Dolj: Bărbat lovit de tren la Filiaşi

Gorj

» Demersuri pentru redeschiderea mai rapidă a Transalpinei
» Drum judeţean, modernizat cu aproape 30 de milioane de euro
» Spitalul Judeţean va primi un aparat RMN peste o lună
»  Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, marcată şi la nivelul judeţului Gorj
» Gorj: Accident rutier cu patru maşini implicate
» Gorj: Câine salvat dintr-un canal cu apă
» Gorj: Ninge la Rânca (VIDEO)

Olt

» Olt: Evaziune fiscală la o societate de colectare a fierului vechi
» Olt: Percheziţii la persoane bănuite de trafic de substanţe psihoactive (VIDEO)

Mehedinţi

» Mehedinţi: Minor lovit de o maşină pe trecerea de pietoni
» Mehedinţi: 250 de contravenţii, aplicate în ultimele 24 de ore

Sport

» Antrenoarea Claudia Ștef, mândră de piticii săi
» CSO Filiași, hotărâtă să câștige cu Deva
» Papură: Vrem să facem un joc bun la Cermei
» Badea îi cere Craiovei victoria la Ovidiu
» Fotbal / CCA l-a desemnat pe Horațiu Fesnic la FC Viitorul – „U” Craiova

Sanatate

» Vieți înecate în alcool și droguri

Magazin

» Totul despre infertilitate
» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Tort cu blat de ciocolată
» Bancul zilei

Top