10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDoi medici la sute de pacienți în Clinica de Oncologie

Doi medici la sute de pacienți în Clinica de Oncologie

Aproape 300 de pacienți bolnavi de cancer sunt tratați lunar de cei doi medici oncologi (Foto: Lucian Anghel)
Aproape 300 de pacienți bolnavi de cancer sunt tratați lunar de cei doi medici oncologi (Foto: Lucian Anghel)

Bolnavii de cancer din Oltenia care ajung în Clinica de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova trebuie să ducă din nou o luptă pe viață și pe moarte cu sistemul. În secția unde sunt tratați pacienți din toată Oltenia mai lucrează doar doi medici. Aproape 300 de pacienți sunt tratați lunar aici. Mult mai greu este când unul dintre doctori intră în concediu, așa cum se întâmplă în aceste zile, iar întreaga Oncologie este ținută în spate de un singur cadru medical.

Situația Clinicii de Oncologie a SJU Craiova este critică. Bolnavii care au nevoie de îngrijire sunt tot mai mulți, iar medicii tot mai puțini. Clinica de Oncologie a funcționat, până acum câteva luni, cu trei medici. Dacă atunci personalul era insuficient, situația s-a complicat și mai mult acum, pentru că au rămas doar doi doctori. S-a desființat și linia de gardă, astfel că bolnavii nu au decât să aștepte medicul, care trebuie să se împartă între policlinică, secție și Urgență. „Am rămas doi medici, în condițiile în care, la ora actuală, în secție sunt aproape 40 de bolnavi. În policlinică, astăzi (marți – n.r.), până la ora 10.00, am făcut peste 11 consultații. Între timp, în Urgență erau doi pacienți veniți în cursul nopții și nerezolvați pentru că a căzut linia de gardă. De toate aceste sectoare trebuie să se ocupe un singur medic, deoarece celălalt cadru medical a intrat în concediu. Codul Muncii îi dă voie celuilalt coleg, când nu mai poate, să-și ia câteva zile din concediu“, a declarat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie SJU, care ne-a prezentat situația prin care sunt nevoiți să treacă atât medicii, cât și bolnavii.

Același medic în policlinică, pe secție și la Urgență

Medicii care încă lucrează în clinică se zbat zilnic să îngrijească toți pacienții. Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu și Luiza Pârvulescu au peste 36 de ani de experiență în acest domeniu și, deși, luna trecută au făcut 12 gărzi, nu se dau bătuți în lupta cu sistemul de care se lovesc și pacienții. „Luna trecută am făcut 12 gărzi și efectiv ne-au epuizat. Problema la limita legii sau ilegală, dar morală, este că același medic validează, citește și prescrie pe cardurile din policlinică după care, când se termină consultațiile cu cei peste 20 de bolnavi, cum sunt de exemplu astăzi, se duce în secție, unde îi ia la rând pe aproape toți cei 40 de bolnavi internați și, între timp, cele două urgențe la care s-a dat internare în secție. Ritmul este infernal și totuși ne ajutăm pacienții. Vreau să fie siguri că îi vom rezolva“, a adăugat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.

„Pentru bolnavi este o dramă“

Majoritatea medicilor care au lucrat de-a lungul timpului în această clinică au părăsit spitalul public pentru clinicile private, unde salariile sunt mult mai motivante.
Ultimul medic care a părăsit secția a ales și el să lucreze în privat. Profesorul Bădulescu este de părere că medicii trebuie să fie responsabili și să pună înainte de orice pacientul. „A plecat în privat, la alte oferte, a fost dreptul lui. Eu mai am puțin până la pensie și prefer să muncesc zece ore pe zi, dar să nu greșesc în defavoarea bolnavului. Ori îmi fac datoria cum știu, ori mai bine nu mai vin la serviciu“, a spus șeful clinicii.
Desființarea liniei de gardă reprezintă o adevărată dramă pentru bolnavi. „Problema mare nerezolvată este desființarea liniei de gardă. Pentru noi, medicii, este o ușurare, dar pentru bolnavi este o dramă. Au fost patru sau cinci decese de 1 mai care nu au beneficiat de scutire de necropsie deoarece acei medici care ne-au preluat atribuțiile în Urgență nu au acordat această scutire. În plus, azi-noapte, cele două urgențe apărute au fost văzute de toți specialiștii posibili, dar nimeni nu și-a asumat răspunderea, astfel încât prezența medicului oncolog era obligatorie în gardă. M-au întrebat colegii din UPU, cu care am avut discuții pe tema aceasta, ce fac ei cu bolnavii? Răspunsul a fost: Nu știu!“, a povestit prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.

Pacienții așteaptă, medicii se împart peste tot

Ca să poată vedea toți pacienții, medicii stau și peste program. „Noi avem, conform legii, șapte ore de lucru, de la 7.20 la 14.00. Conform legii, după terminarea acestui program, pot să mă îmbrac și să plec, făcându-mi norma numai în policlinică. Dar rămâne secția vraiște și rămân bolnavii din Urgență. Este o bolnavă care a venit azi-noapte în jur de ora 2.00, cu insuficiență respiratorie, cu foarte mari probleme, stătea acolo de dimineață, la ora 8.00. Am preluat-o, dar rămâne să o văd după ora 15.00“, a precizat șeful clinicii.
Introducerea cardului de sănătate de la 1 mai îngreunează activitatea din spital, deși ar fi trebuit să eficientizeze munca. Din cauza faptului că sistemul informatic în care se lucrează mai dă erori, bolnavii nu au decât să aștepte până în momentul în care serviciile pot fi validate. În plus, unii pacienți în stare gravă care au nevoie de internare uită să ia cu ei și cardul. „Am avut bolnavi care nu au crezut că trebuie să vină cu cardul sau nu l-au primit. Ieri am avut o situație în care un bolnav care trebuia internat nu a primit cardul, am trimis-o pe soția lui la Casa de Asigurări să-i ia adeverință. Nu a primit nici astăzi adeverința. Bolnavul este în Urgență. Colegii din Urgență m-au sunat să mă întrebe ce fac cu pacientul… Iar eu ce pot să fac? Eventual o internare prin Urgență… Mi-am dorit de zece ani să fie implementat acest card. Reforma cardului este necesară, dar ține foarte mult de faptul că funcțiile de decizie sunt politice și dacă marele politician care decide nu a știut să își aleagă consilieri profesioniști, se întâmplă ce am văzut de ieri cu aplicarea cardului.  Astfel, ca orice chestie nouă pe care lumea a vrut-o bună se va transforma în una pe care toată lumea o refuză“, este de părere  prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.
Ca să lucreze cum trebuie și pacienții să nu aștepte mult timp, medicul a format o întreagă echipă cu care a lucrat în policlinică. „Fiind singur peste tot, astăzi (marți – n.r.) în cabinetul din policlinică am adus un registrator, asistent medical și inginer de tehnică de calcul, astfel încât să vedem bolnavii și să terminăm în timp util“, a spus medicul.

A început renovarea Clinicii de Oncologie

Cu toate aceste greutăți, medicii nu își pierd însă speranța. Un lucru bun care se întâmplă în Clinica de Oncologie în acest moment este că s-a început renovarea. Managerul spitalului a hotărât începerea reparațiilor grupurilor sanitare și zugrăvirea pereților.
Legat de situația Clinicii de Oncologie, dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova, spune că linia de gardă a fost desființată pentru că doar cu cei doi medici nu poate face acest lucru. Managerul susține că posturi pentru această clinică au fost scoase la concurs de mai multe ori până acum, însă nu s-a prezentat nimeni. „În 2014, am scos de trei ori posturi la concurs pentru această clinică, însă nimeni nu s-a prezentat. Am scos posturi și pentru rezidenți, și au fost ocupate două. Așteptăm să fie aprobat bugetul pentru perioada următoare pentru a putea scoate din nou la concurs posturile pentru medic. Linia de gardă am desființat-o pentru că nu se putea doar cu doi medici. Am făcut și adresă la Ministerul Sănătății pentru a reduce numărul de paturi din secție de la 60 la 30. Între timp, am demarat renovarea secției și am început cu grupurile sanitare, unde era cea mai mare problemă“, a declarat dr. Bogdan Fănuță.

Pacienții sunt resemnați

Pacienții internați spun că nu este normal ca pe o secție întreagă să fie doar doi medici, dar că sunt tratați corespunzător. Atena Calaniu se internează lunar în clinică pentru că are nevoie de
citostatice. „Este greu să fie doar doi medici și acum să lucreze doar unul. Dar, ce să facem, asta e, dacă le-au deschis hotarele, mulți doctori pleacă după bani“, spune femeia.
Internată tot în această clinică, Constanța Popa spune că este mult prea bolnavă ca să mai lupte cu sistemul. Este internată de o săptămână, dar este mulțumită că este îngrijită bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS