29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum se tratează corect acneea

Cum se tratează corect acneea

Acneea este o afecțiune care le dă de furcă multor adolescenți. Este întâlnită, însă, din ce în ce mai des și în cazul adulților. Această boală de piele aparent banală necesită tratament de specialitate, care este destul de costisitor și de durată, iar disconfortul provocat nu este doar fizic, ci și psihic.

80 la sută dintre adolescenți suferă de acnee. Aceasta se poate trata cu creme și antibiotice. Există cazuri în care afecțiunea este provocată de infecții în organism, iar în această situație tratamentul este mai complex. Dincolo de disconfortul estetic care îi face pe cei suferinzi să se izoleze, dacă nu este tratată la timp, acneea poate duce la formarea unor cicatrice greu de înlăturat.
Prima întrebare pe care și-o pun cei cărora le este rușine să iasă din casă din cauza coșurilor este: „De ce mi-a apărut acestă boală?“.
Conf. dr. Virgil Pătraşcu, medic primar dermatologie și șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, explică faptul că acneea nu este o boală infecțioasă. „Se confundă cu o boală infecțioasă, se exagerează cu antibiotice. Este o afecțiune care apare în contextul unui dezechilibru hormonal“, a spus medicul.

Factorii genetici și endocrini sunt cauza principală

Acneea poate fi cauzată de anumiți factorii genetici și asta pentru că numărul, mărimea şi activitatea ulterioară a glandelor sebacee este moştenită. Dar este determinată și de factorii endocrini, pentru că activitatea glandelor sebacee este influenţată de hormonii androgeni (care stimulează dezvoltarea caracterelor sexuale masculine – n.r.)
În timpul adolescenței, glandele sebacee sunt mult mai active din cauza modificărilor hormonale din organism. Porii se astupă şi așa apar modificări la nivelul florei microbiene. Apar astfel inflamaţia, coşurile purulente și noduli roşii.
Se spune că tegumentul este fațada monumentală a corpului, iar adolescenții sunt cei mai preocupați de aspectul fizic pentru că de asta depinde la un moment dat integrarea lor în anumite grupuri. Florentina are 19 ani și de doi ani suferă de acnee. A încercat multe tratamente până să-l găsească pe cel vindecător, însă spune că este destul de greu să trăiești cu aceste pete pe față. „Uneori, colegii se uită ciudat și te simți incomod. Ai vrea să faci ceva să dispară coșurile. Eu am încercat tot felul de creme scumpe pe care dermatologul mi le-a recomandat, pentru o perioadă fața se curăța, dar după aceea începeau să reapară“, povestește fata.

Tratamentele sunt costisitoare

Cei care suferă de această boală trebuie să aibă răbdare, pentru că tratamentul dă rezultate în timp, nu imediat. „Tratamentul trebuie să fie individualizat și poate fi considerat eficient după câteva luni. Dar tinerii sunt nerăbdători și ar vrea ca efectele să se vadă după câteva zile“, a precizat dr. Virgil Pătraşcu.
Din dorința de a scăpa de bubele de pe față, unii dintre cei care suferă de acnee încearcă tot felul de creme apărute în comerț care promit un ten de bebeluș. Și Florentina a cumpărat la un moment dat astfel de creme. „Pentru că tratamentele date de medicul dermatolog costau câteva milioane și nu am mai avut bani să le iau, am apelat la aceste remedii, care nu m-au ajutat prea mult. Din contră, dermatologul mi-a spus să nu mă mai dau cu ele“.
De altfel, chiar medicul dermatolog explică faptul că tratamentele pentru această afecțiune sunt costisitoare și este necesar ca un specialist să aleagă medicamentele și cremele cele mai potrivite pentru fiecare pacient.  

Cicatricele sunt evitate dacă tratăm corect acneea

În cazurile acneei severe, tratamentul este bazat de cele mai multe ori pe antibiotice. Mulți se tem să ia aceste pastile, fiind speriați de efectele secundare. Medicul dermatolog spune că aceia care au acnee nu trebuie să își facă griji atâta timp cât medicamentele sunt recomandate de un specialist în domeniu. „În cazul acneei severe există o clasă de medicamente, de retinoizi, care dau rezultate bune, dar pe durata tratamentului trebuie făcute analize periodice pentru a preveni efectele secundare nedorite“, a menționat Virgil Pătrașcu.
Netratată corect, boala lasă semne. După doi ani în care a suferit din cauza coșurilor, Florentina a reușit, prin tratament îndelungat pe bază de medicamente, să scape de acnee, dar pentru că a avut de-a face cu o formă severă a acestei boli, a rămas cu cicatrice. „Este foarte important să reușești să elimini ciactricele. Eu am ajuns acum în stadiul ăsta, după doi ani de tratamente cu creme și pastile. Dispar greu, dar este singura soluție ca să scapi de ele“, spune fata.
Dr. Virgil Pătraşcu explică faptul că tratarea depinde de tipul cicatricelor, iar în cazul celor severe se face dermabraziune (o tehnică de tratament al cărei scop este refinisarea pielii – n.r.), se folosește tratamentul cu laser sau acidul hialuronic. Însă, chiar și cu aceste intervenții, ele nu pot fi înlăturare definitiv.

Stresul provoacă acneea la adulți

Unele alimente pot dăuna persoanelor care suferă de acnee, dar asta nu înseamnă că ele nu trebuie să mai fie consumate. Medicii spun că alimentația nu joacă un rol primordial în cazul acestei boli și că nu trebuie urmat un regim alimentar strict, dar este bine ca sucurile acidulate, ciocolata și cafeaua să fie consumate cu moderație. Deși, înainte să îi apară boala, sucurile acidulate erau preferatele Florentinei, acum a renunțat la ele pentru că a observat că îi agravează starea. „E greu să renunți, dar trebuie să pui pe primul loc sănătatea. Când urmezi un tratament, este bine să ai grijă și ce mănânci“, este de părere fata.
Dacă pentru cineva aflat la pubertate acneea poate fi greu de suportat, pentru un adult este de neacceptat. Cazurile de acnee la adulţi sunt din ce în ce mai numeroase, iar medicii dermatologi pun asta pe seama stresului. În cazul femeilor, boala apare și din cauza dezechilibrului hormonal. De asemenea, poate fi determinată și de unele medicamente.

Control dermatologic
pentru elevii craioveni

Societatea Română de Deramtologie a desfășurat în luna mai o campanie de informare și examinare cu privire la acnee în două licee din Craiova. 356 de elevii ai Colegiului „Elena Cuza“ și ai Liceului de Artă „Marin Sorescu“ au fost examinați. Dintre aceștia, 212 suferă de această afecțiune, iar aproximativ zece la sută dintre elevi au fost diagnosticați cu acnee severă. Jumătate dintre elevii cu probleme au apelat la ajutorul specialiștilor.

La acest articol au contribuit: Alina Anghel și Alexandru Goșea, studenți în anul I la Facultatea de Litere din Craiova, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS