22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePersoanele cu accident vascular sever pot fi încadrate în grad de handicap grav

Persoanele cu accident vascular sever pot fi încadrate în grad de handicap grav

Doljenii care au suferit accidente vasculare cerebrale şi au rămas cu sechele grave cum sunt paraliziile îşi vor recăpăta drepturile cuvenite care le-au fost tăiate în urmă cu şapte ani. Prin modificarea Ordinului nr. 762/1992/2007 este posibilă încadrarea persoanelor cu accident vascular sever în grad de handicap grav, cu asistent personal, în funcţie de rezultatul evaluării complexe. Modificările la criteriile de încadrare în grad de handicap au fost publicate în Monitorul Oficial. Potrivit Ministerului Muncii, în România sunt aproximativ 70.000 de astfel de pacienţi.

Reprezentanţii Comisiilor de Expertiză Medicală din ţară şi implicit cei din Dolj au luptat pentru ca legea care îi dezavantaja pe toţi cei care au rămas cu sechele grave în urma accidentelor vasculare cerebrale să fie schimbată. Ordinul inițial (762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap – n.r.) a avut în vedere numai introducerea sechelelor accidentelor vasculare cerebrale cu deficite motorii severe, precum: parapareze/paraplegii, tetrapareze/tetraplegii, monopareze/monoplegii, indiferent de cauză sau dacă debutul afecțiunii a fost din naștere sau dobândit ulterior.
Au fost omise hemiplegiile/hemiparezele – adică diagnostice introduse odată cu semnarea acestui ordin elaborat cu respectarea principiilor clasificării internaţionale a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii. Concret, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parțial sau permanent din partea altei persoane pentru desfășurarea activităților zilnice: de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor.
„Au fost revizuite capitolele referitoare la funcţiile senzoriale şi funcţiile neuromusculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente. Completările din cadrul capitolului II îi vor dezavantaja pe bolnavii cu afecţiuni vizuale care erau încadraţi în grad de handicap mediu prin micşorarea distanţei la care pot vedea de la opt metri la cinci-şase metri. Cele mai multe noutăţi şi reglementări se găsesc în capitolul VII. Cea mai mare realizare este introducerea sechelelor bolilor cerebro-vasculare (hemiplegiile, hemiparezele), dar şi introducerea unor parametri noi (scoruri şi scale), ceea ce ajută la o încadrare mai corectă în grad de handicap. Alt avantaj adus de acest ordin este introducerea epilepsiilor indiferent de data debutului la persoanele fără venituri. Vor fi dezavantajaţi însă cei care sunt diagnosticaţi cu alte afecţiuni (cardiace, respiratorii, digestive, ORL) cu debut tardiv care nu realizează venituri, aceştia nefiind introduşi în grad de handicap“, a precizat dr. Claudia Popa, preşedinta Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi.
Acest ordin prevede şi introducerea unor afecţiuni neurologice mai rare, care produc tulburări clinice semnificative (exemplu sindromul Prader-Willi (SPW) – disfuncţie neuro-comportamentală, distoniile musculare (primare şi secundare) – boli neurologice manifestate prin contracţii tonice involuntare susţinute, repetitive sau permanente.
Persoanele cu handicap permanent nu se vor mai prezenta la comisie decât dacă doresc reevaluarea. Indemnizaţia pentru persoanele încadrate în gradul de handicap este de 234 de lei, iar însoţitorii persoanelor cu handicap vor beneficia de venituri începând de la salariul minim pe economie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS