10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce mâncăm şi cheltuim mai mult de Sărbători?

De ce mâncăm şi cheltuim mai mult de Sărbători?

O nouă cercetare sugerează că aceste acţiuni sunt naturale pentru această perioadă a anului, deoarece adoptăm tehnica struţului. În mod intenţionat evităm să ne mai monitorizăm bugetul sau alimentaţia şi „ne băgăm capul în nisip“.

Psihologii de la Universitatea din Sheffield au analizat modul în care monitorizarea progreselor poate afecta abilitatea de a atinge un scop.
Cercetările anterioare arată că monitorizarea progreselor (de exemplu, atunci când vrem să slăbim) ne ajută să ne atingem scopurile. Dar, acest studiu nou, publicat în Social and Personality Psychology Compass, sugerează că uneori oamenii în mod intenţionat evită să îşi monitorizeze progresele pentru că nu vor să ştie această informaţie.
Mulţi oameni în perioada Sărbătorilor nu îşi verifică situaţia bancară sau nu îşi urmăresc îndeaproape caloriile consumate, chiar dacă vor să aibă control asupra banilor cheltuiţi sau asupra kilogramelor pierdute, explică dr. Webb.

Suntem motivaţi să ignorăm anumite informaţii

Dr. Webb spune că pot exista anumite motive practice, care explică de ce putem eşua în monitorizarea progreselor. De exemplu, anumiţi oameni pot găsi informaţiile de pe factura la energie sau de pe etichetele produselor alimentare greu de înţeles. Dar, putem să fim motivaţi să ignorăm şi să evităm anumite informaţii. Dr. Webb explică de ce se întâmplă acest lucru. Problema struţului se referă la ideea că există momente în care oamenii mai degrabă ar prefera să nu ştie ce fac. Evitarea monitorizării le permite să scape de sentimentele negative asociate cu lipsa reuşitelor. De exemplu, poate unele persoane nu vor să ştie exact câţi bani au cheltuit. Numim acest fenomen „neatenţie motivată“.
Cercetătorii spun că este neclar dacă realizăm că adoptăm această neatenţie motivată şi vor investiga acest fapt.

Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS