16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSistemul sanitar din Dolj, pregătit de Sărbători

Sistemul sanitar din Dolj, pregătit de Sărbători

Aceasta este concluzia Ministerului Sănătăţii (MS), venită în urma rezultatelor controalelor de fond efectuate săptămâna trecută de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj în toate unităţile sanitare din judeţ, aflate în subordinea MS şi a autorităţilor locale.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a susţinut ieri o videoconferinţă cu toţi reprezentanţii spitalelor şi instituţiilor din sistemul sanitar din fiecare judeţ, cărora le-a prezentat concluziile controalelor de fond efectuate săptămâna trecută de Direcţiile judeţene de Sănătate Publică în unităţile medicale din subordine. Verificările s-au făcut pentru a evalua capacitatea sistemului de sănătate publică de a asigura asistenţa medicală a populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014, iar rezultatele au fost centralizate de Ministerul Sănătăţii. Principalele obiective ale controlului au fost determinarea capacităţilor spitalelor de a asigura asistenţa medicală a populaţiei, asigurarea cu medicamente prin sistemul farmaciilor cu circuit deschis, asigurarea asistenţei medicale în mediul rural şi asigurarea asistenţei medicale în situaţii excepţionale, iar judeţul Dolj nu a fost nominalizat cu lipsuri la nici una dintre aceste categorii.
Ministerul a anunţat, prin vocea lui Eugen Nicolăescu, judeţele în care s-au constatat deficienţe, iar printre acestea s-au aflat şi câteva din Oltenia. În privinţa asigurării asistenţei medicale primare în mediul rural, care se realizează prin medicii de familie din cabinetele de medicină de familie şi din centrele de permanenţă, în colaborare cu asistenţii medicali comunitari, ministerul a constatat că, în perioada mai sus-amintită, în Mehedinţi nu sunt organizate centre de permanenţă în mediul rural. „Atragem atenţia autorităţilor locale că pentru toate situaţiile în care sunt depăşite competenţele centrelor de permanenţă sau unde acestea nu sunt organizate să se realizeze grafice de lucru pentru funcţionarea normală a dispeceratelor de urgenţă şi, bineînţeles, asigurarea echipelor necesare de ambulanţă şi SMURD“, a precizat ministrul Nicolăescu.
Referitor la aprovizionarea spitalelor cu medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale în perioada 24 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014, MS a anunţat că acestea sunt asigurate în majoritatea unităţilor sanitare. Totuşi, în câteva judeţe, printre care şi Vâlcea, s-a constatat lipsa anumitor medicamente sau stocuri insuficiente, ca urmare a neonorării de către furnizori a comenzilor. „Menţionăm că este vorba de medicamente neuzuale, în speţă două tipuri de medicamente din grupa oncologicelor, care nu se vor administra în perioada Sărbătorilor, nefiind tratamente programate“, a completat Nicolăescu. Există şi spitale care au disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu unele medicamente, pentru care atât Unifarm, cât şi ceilalţi furnizori au fost contactaţi pentru asigurarea acestora până la 24 decembrie, printre acestea aflându-se şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Drobeta Turnu Severin. Totodată, la SJU Râmnicu Vâlcea sunt probleme în asigurarea medicilor pentru chirurgia plastică.

Nu sunt farmacii deschise de Sărbători pe Valea Prahovei
 
Un anunţ extrem de important făcut de Ministerul Sănătăţii îi vizează în mod special pe cei care îşi vor petrece Sărbătorile în staţiunile de pe Valea Prahovei. Din graficul de funcţionare a farmaciilor în regim nonstop sau în regim special cu informarea corectă a publicului a rezultat că, de la Ploieşti şi până la Predeal, nu există nici o farmacie cu circuit deschis, care să asigure livrarea cu medicamente către populaţie. O soluţie la această problemă ar fi orare speciale la unele farmacii şi asigurarea de gărzi la domiciliu de către unii farmacişti care pot deservi farmacia la solicitare. „În această perioadă, sistemul de urgenţă va funcţiona la parametri maximi, prin utilizarea dotărilor referitoare la elicoptere, avion, ambulanţe şi personal medical specializat“, a conchis Eugen Nicolăescu. „Noi am considerat că aceste controale nu sunt de sancțiuni, ci de remediere a situațiilor și de prevenire. Nu au fost pentru a tăia capete“, a completat demnitarul.

STS: Transmisie încheiată, vă mulţumim

După ce ministrul sănătăţii a terminat de prezentat rezultatele controalelor derulate în spitalele din toată ţara, a urmat etapa întrebărilor şi clarificărilor. Reprezentanţii CAS Prahova au anunţat că ar exista totuşi în această perioadă o farmacie cu program nonstop, la Câmpina, după care, din ţară, a venit o întrebare care îi viza pe bolnavi („Domnule ministru, ce se întâmplă cu pacienţii internaţi în spitale care…“), însă chiar în acel moment transmisia s-a oprit brusc, pe ecran apărând mesajul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS): Transmisie încheiată, vă mulţumim pentru participare. Se pare, totuşi, că problema a fost doar la Dolj, pentru că Eugen Nicolăescu a apucat să răspundă la o întrebare legată de medicamentele din spitale, demnitarul precizând că unităţile sanitare asigură medicamente și materiale în funcție de banii pe care îi au. „Dăm cât buget avem. Banii sunt cei pe care îi poate da bugetul României, nu sunt alți bani. Le garantez cetăţenilor că sistemul sanitar va face totul pentru ei. Spitalele asigură în funcție de banii pe care îi au“, a spus Nicolăescu, potrivit Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS