5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Sănătate pe bani

O vizită la medicul de familie ne va costa de la anul cinci lei, iar o zi de spitalizare, zece lei

Începând cu anul 2012, vom plăti pentru consultaţiile medicale pe care le vom primi de la medicii de familie sau de la cei de specialitate. Legea nr. 220/2011, care prevede că aceste servicii se vor face contra cost, a fost publicată în Monitorul Oficial din 2 decembrie 2011 (Partea I, Nr. 851). În lege se arată că persoanele asigurate în sistemul de sănătate vor plăti dacă vor să beneficieze de consultaţii, spitalizări, investigaţii sau analize de laborator. „Coplata – suma care reprezintă plata contribuţiei băneşti a asiguratului în temeiul obligaţiei prevăzute la art. 219, lit. g), pentru a putea beneficia de serviciile medicale din pachetul de servicii de bază, în cadrul sistemului naţional de asigurări sociale de sănătate. Suma prevăzută drept coplată se calculează procentual din valoarea serviciilor medicale, aşa cum sunt prevăzute în contractul-cadru. Cuantumul coplăţii în procente, precum şi valoarea serviciilor medicale sunt stabilite prin contractul-cadru potrivit art. 217, alin. (3), lit. k). Suma prevăzută drept coplată este încasată suplimentar faţă de cea decontată din fond (…)“, se prevede în articolul 210 alineatul (1), litera l).
Coplata se face printr-un tichet de sănătate, iar suma care reprezintă coplata nu poate să treacă peste a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete pe care le obţine persoana asigurată într-un an. Cu acest tichet asiguratul demonstrează că a beneficiat de anumite servicii medicale şi care a fost costul acestora. Un pacient poate să achite cel mult 600 de lei într-un an, sumă care reprezintă coplata pentru serviciile de care beneficiază. Tot ce trece peste această sumă este gratuit. „După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată“, se arată în lege.

Ce mai e gratuit

Legea exceptează de la coplată anumite categorii de persoane şi anumite servicii medicale. Aici intră copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani cu condiţia să fie elevi sau absolvenţi de liceu, studenţii, dacă nu au alte venituri. Scapă de coplată şi bolnavii care suferă de afecţiuni incluse în programele de sănătate, dacă nu au venituri, de exemplu cei care fac chimioterapie, dializă. Bolnavii cronic înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratamente gratuite. Urgenţele rămân în continuare gratuite, de exemplu intervenţia chirurgicală în cazul unui accident de circulaţie sau accident de muncă, dar şi fracturile, infarctul miocardic, accidentul vascular. Nu vor plăti spitalizarea bolnavii care se internează prin Serviciul de Urgenţă.
Pensionarii cu pensii de până la 740 de lei scapă de coplată. Naşterea rămâne gratuită.

Cât vom scoate din buzunar

În lege sunt prevăzute şi sumele de bani pe care le vom scoate din buzunar pentru serviciile de care vom beneficia, indiferent de calitatea lor. O simplă vizită la medicul de familie ne costă cinci lei, dar dacă îi cerem acestuia să vină la domiciliu peste programul de lucru plătim triplu, 15 lei.
Consultaţiile pe care le primim în policlinică de la un medic specialist ne vor costa zece lei, iar preţul se dublează dacă acesta şi-a încheiat programul. Dacă sunăm la Ambulanţă şi aceasta vine la domiciliu, consultaţia pe care o primim ne va costa 20 de lei. Dacă problemele de sănătate pe care le avem necesită internare, ficare zi de stat în spital costă zece lei. „Sumele plătite de pacienţi sunt modice. După publicarea legii, urmează să fie adoptate şi alte acte normative care să reglementeze explicit modificările“, este de părere directorul Spitalului de Urgenţă Craiova, dr. Florin Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII