21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateHepatita epidemică, o boală virală în expansiune

Hepatita epidemică, o boală virală în expansiune

Unu din zece români este infectat cu virusul hepatitei B sau C. Cum putem să prevenim îmbolnăvirea? Simplu, prin respectarea cu rigurozitate a unor reguli elementare de igienă, pe care le recomandă medicii specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Hepatita epidemică (icterul sau gălbinarea) este o boală infecţioasă cauzată de virusurile hepatitei epidemice A, B, C etc.
Infecţia cu virus hepatic B sau C reprezintă una dintre cele mai severe forme de hepatită din cauza potenţialului cancerigen. Se estimează că azi peste două miliarde de oameni sunt infectaţi cu unul sau ambele virusuri, dintre care 350-400 de milioane au deja hepatită cronică. În România, estimările arată existenţa a aproximativ două milioane de persoane infectate cu unul din aceste două virusuri.

Căile de transmitere

Infecţia cu virus A se transmite de la o persoană la alta pe cale digestivă şi provoacă îmbolnăvirea generală a organismului şi, în special, a ficatului. Cea mai frecventă şi mai importantă dintre modalităţile de transmitere este prin mâinile murdare, de aceea hepatita A se mai numeşte şi boala mâinilor murdare. Alteori, boala se transmite indirect prin alimente infectate, în urma atingerii lor cu mâna murdară. Muştele pot contribui şi ele la răspândirea acestei boli. Mai ales în prima parte a bolii, virusul se elimină în cantităţi mari prin scaun.
Infecţia cu virus B se transmite prin instrumente medicale (ace, seringi) contaminate (de la persoane bolnave) şi nesterilizate prin fierbere timp de 30 de minute, contact sexual cu o persoană infectată, sânge infectat (de la mamă la făt).
Alimentaţia are, desigur, rol favorizant, abuzurile de mâncăruri grase şi de băuturi alcoolice grăbind apariţia bolii şi predispunând la îmbolnăvirea ficatului.

Debutul şi convalescenţa

Boala începe cu semne generale infecţioase: febră, frisoane, greţuri, uneori urmate de vărsături, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, insomnii. După patru-zece zile, apare coloraţia galbenă la nivelul pielii şi al ochilor. Bolnavul se plânge de jenă în zona ficatului, care este mărit în volum. Urina se închide la culoare, iar scaunul se decolorează. Spitalizarea este obligatorie pentru a întrerupe lanţul transmiterii bolii.
După trei-patru săptămâni ficatul revine la dimensiunile normale, nu mai este sensibil, reapare pofta de mâncare, dispare senzaţia de oboseală, urina se decolorează, iar pielea şi ochii îşi recapătă culoarea normală. Intrarea în convalescenţă nu înseamnă însă vindecarea. Ficatul este în curs de refacere şi orice greşeală în această perioadă (reînceperea prea devreme a activităţii, abuzuri sau greşeli alimentare) poate provoca revenirea bolii, care de data asta va evolua mai grav. Dacă vindecarea nu este completă, boala se cronicizează şi poate duce la temuta ciroză hepatică. Dacă se respectă şi se urmează indicaţiile medicului, bolnavul îşi recapătă sănătatea.

Măsuri de prevenire

Înainte de fiecare masă, înainte de a atinge orice aliment, spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun. Mâinile se spală şi înainte sau după folosirea WC-ului. Nu folosiţi apă de băut decât din surse autorizate: fântâni cu apă potabilă, izvoare protejate sau apă de la reţea. Vaccinaţi-vă împotriva virusului care provoacă hepatita B. Feriţi alimentele de muşte! Păstraţi-le acoperite şi puneţi la ferestre plasă. Nu împrăştiaţi gunoaiele care atrag muştele. Puneţi gunoiul în lăzi bine acoperite cu capac şi goliţi-le la timp într-o groapă în care le ardeţi.
Nu acceptaţi tratamente injectabile sau vaccinuri decât executate de personal sanitar autorizat, cu seringă şi ac de unică folosinţă, desfăcute în faţa voastră! Păstraţi curăţenia corpului, a locuinţei, a localităţii dumneavoastră! Beţi apă numai din pahare personale sau din sticle de plastic. Nu beţi niciodată cu gura direct din găleata fântânii sau de la robinet. Zarzavaturile şi fructele vor fi bine spălate înainte de a fi mâncate. Ţineţi alimentele departe de muşte şi de locuinţă!

Igiena
Bolnavul este dus imediat la medic pentru stabilirea diagnosticului şi internarea obligatorie într-o secţie de boli infecţioase. Acasă îi vom separa vesela, tacâmurile, obiectele de toaletă şi vom dezinfecta WC-ul cu clorură de var (200 de grame la un litru de apă). Ne vom spăla pe mâini cu multă apă după fiecare atingere a bolnavului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII