5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateHipotensiunea arterială

Hipotensiunea arterială

Opusul hipertensiunii arteriale, hipotensiunea arterială, este o afecţiune ce constă în scăderea valorilor presiunii sângelui în vasele sanguine sub valorile normale.

 

Se consideră că suferim de hipotensiune arterială când valorile tensiunii arteriale scad sub 100 mmHg pentru tensiunea sistolică şi sub 65mmHg pentru cea diastolică şi apar semne de boală.

Semnalul constant şi supărator este senzaţia de slăbiciune: bolnavul se scoală dimineaţa obosit, iar starea de oboseală se accentuează pe parcursul zilei, ceea ce duce la un randament scăzut în activitate. Alteori, starea de oboseală apare numai după eforturi mici sau mijlocii, dar se menţine mult timp, fapt care se răsfrânge asupra psihicului bolnavului, dându-i o stare de depresie, irascibilitate şi tulburări de somn.

 

Lipotimia şi sincopa

 

Pot exista şi cazuri în care tensiunea arterială scade brusc, efectele devenind mai grave. Este vorba de instalarea lipotimiei şi sincopei. Acestea sunt accidente trecătoare care survin cu ocazia unei emoţii, unui efort violent sau după schimbarea bruscă a poziţiei, când, din cauza scăderii bruşte a tensiunii, bolnavul are ameţeli uşoare, apoi pronunţate, tulburări de vedere şi zgomote în urechi; uneori evoluţia merge până la pierderea cunoştinţei pentru scurt timp.

 

Recomandări

 

Pentru prevenirea acestor neplăceri, bolnavilor cu hipotensiune arterială cronică li se recomandă următoarele:

1.Evitarea eforturilor fizice şi intelectuale mari;

2.Respectarea unui program de muncă şi de odihnă, cu ore suficiente de somn;

3. Mişcare zilnică, în funcţie de recomandarea medicului putându-se alege mersul pe jos, exerciţiile fizice moderate sau diferite sporturi;

4.Atunci când vă ridicaţi din poziţie orizontală în poziţie verticală aveţi grijă ca mişcarea să se facă lent, pentru a evita apariţia ameţelilor şi a celorlalte simptome asociate;

5. Renunţaţi la fumat. Cu toate că fumatul poate creşte tensiunea arterială, acesta nu reprezintă o soluţie pentru bolnavii hipotensivi pentru că, în timp, poate provoca boli grave ale vaselor de sânge care vor accentua hipotensiunea şi vor grăbi apariţia complicaţiilor: lipotimie, sincopă sau infarct de miocard.

6.Evitarea călătoriilor cu avionul pe distanţe mari;

7.Evitarea excursiilor la altitudini mari.

8.Alimentaţie corect diversificată, cu multe legume şi fructe proaspete, consum sporit de lapte proaspăt, miere de albine, polen sau lăptişor de matcă, nuci crude, miere în loc de zahăr, infuzii din salvie, rozmarin, traista ciobanului, fructe de cătină în cură de 30 de zile.

Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS