10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateProprietăţile terapeutice ale mierii

Proprietăţile terapeutice ale mierii

Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Conţine aproape toate elementele nutritive, are proprietăţi bactericide, încetineşte îmbătrânirea şi previne apariţia multor boli.

Proprietăţile terapeutice ale mierii sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, toate culturile având cuvinte de laudă la adresa acestui adevărat elixir al tinereţii. Mierea este produsă de albine din nectarul florilor, substanţele din miere fiind folosite de organism în procesul de dezvoltare, dar şi în cel de refacere după o boală, de convalescenţă.

Compoziţie

Mierea conţine minerale (sodiu, cupru, mangan, calciu, fier, fosfor sau siliciu), oligoelemente (bariu, beriliu, vanadium) şi vitamine necesare sănătăţii. Vitaminele conţinute în miere sunt: B1 – tiamina, B2 – riboflavina, B5 – niacina, acidul pantotenic, B6 – piridozina, B12, A, C, D şi acidul folic. Conţinutul de vitamine şi de minerale variază în funcţie de nectarul folosit de albine, dar şi de resursele solului unde cresc plantele. Mierea conţine zaharuri precum glucoza (28-37%), fructoza (37-39%), zaharoza (0,5-1,3%), maltoza (5-11%). Acizi organici, precum acidul formic, sunt conţinuţi în miere, dându-i acesteia un gust uşor acid. Mierea florală conţine acid citric şi malic, aceştia având caracter bactericid.

Proprietăţi

Acţiunea terapeutică a mierii se exercită asupra afecţiunilor digestive, hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, cutanate, ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriţie şi cele infecţioase şi în afecţiunile sangvine. Cu toate aceste beneficii, mierea este indicată doar cu acordul medicului pacienţilor cu diabet zaharat, obezi, celor care au insuficienţă pancreatică exocrină, pacienţilor cu anumite tulburări alergice sau celor care au fost gastrectomizaţi.

Mierea poate fi folosită cu succes în prevenirea menopauzei premature şi a numeroase boli, consumul de miere încetinind, de asemenea, îmbătrânirea.

Efecte

Iată în continuare câteva afecţiuni care pot fi prevenite cu ajutorul mierii.

1. Obezitatea este prevenită cu ajutorul consumului de miere, deoarece studiile au demonstrat că 60% din populaţia obeză este dependentă de consumul de zahăr şi de produsele bogate în zahăr, precum sucuri, ciocolată, bomboane sau îngheţată. S-a demonstrat că înlocuirea totală a zahărului cu miere este benefică datorită lipsei dependenţei de miere.

2. Diabetul este prevenit tot prin înlocuirea totală a zahărului cu miere, rata de prevenire fiind de 60-70 %. Cea mai mare rată de succes este întâlnită în cazul prevenirii diabetului juvenil.

3. Constipaţia este prevenită cu ajutorul consumului zilnic de miere, cantitatea necesară fiind de două linguriţe pe zi.

4. Cariile dentare sunt prevenite cu succes dacă este înlocuit zahărul din alimentatie cu miere, una dintre cauzele apariţiei cariilor fiind şi consumul de zahăr, care induce apariţia anumitor tulburări metabolice.

5. Menopauza prematură este întârziată la femeile care consumă în fiecare zi miere, fructe şi legume crude. Apariţia menopauzei poate fi întârziată cu până la zece ani, dacă aceste alimente sunt consumate regulat.

6. Tulburările de creştere la copii sunt, de asemenea, prevenite cu ajutorul mierii sau al polenului de albine, consumul acestora stimulând dezvoltarea, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.

7. Deficitul de calciu şi magneziu este mai puţin pronunţat la persoanele care consumă miere, deoarece, spre deosebire de zahăr, mierea nu perturbă metabolismul normal al acestor minerale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS