17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024

Puseele de ulcer

Bolnavii de ulcer trec in viata prin mai multe perioade de reactivare a bolii. Puseele de ulcer apar la schimbarea anotimpurilor si se produc din cauza alimentatiei necorespunzatoare si a consumului de medicamente antiinflamatoare, cum ar fi Diclofenac sau Indometacin.


Ulcerul duodenal se reactiveaza primavara si toamna, in timp ce acutizarea ulcerului gastric se produce iarna si vara. Puseele de ulcer sunt determinate de obiceiul alimentar si de consumul banalelor medicamente care nu necesita prescriptie medicala, avertizeaza medicii specialisti. „Alcoolul, alimentele care favorizeaza secretia gastrica – dulciurile, anumite zarzavaturi si cruditati, cafeaua, grasimile – duc la reactivarea ulcerului la un bolnav cronic. De asemenea, exista si o serie de medicamente care actioneaza prin mecanism direct – aspirina – chiar dupa administrarea unei singure tablete sau antiinflamatoarele nesteroidiene (Diclofenac, Indometacin etc.), pe care pacientii si le administreaza de multe ori singuri pentru orice durere reumatismala“, a sustinut dr. Ana Halasiu, medic primar medicina interna la Spitalul de Urgenta Craiova.


Mai multe studii efectuate de curând de cercetatori americani au relevat faptul ca in anumite regiuni din SUA mortalitatea cauzata de complicatiile produse de consumul de antiinflamatoare o depaseste chiar pe cea cauzata de bolile cardio-respiratorii.


Foamea dureroasa


Dr. Halasiu atentioneaza ca manifestarile bolii ulceroase sunt foarte variate, de la banala dispepsie (balonare), greata, eructatii (râgâieli) pâna la hemoragia digestiva superioara sau ulcerul perforat. „Durerea abdominala este situata in etajul superior, cel mai frecvent in epigastru (capul pieptului) sau in hipocondrul drept, in asa-numitul punct duodenal si este insotita frecvent de pirosis (senzatie de arsura)“, a precizat medicul.


In ulcerul duodenal, durerea poate fi calmata prin administrarea unor cantitati mici din alimentele permise, motiv pentru care acest simptom mai poarta denumirea de „foame dureroasa“. In ulcerul gastric insa alimentele nu calmeaza durerea.


Daca in ciuda regimului alimentar si a administrarii de calmante gastrice – Maalox, Dicarbocalm – durerea persista sau in cazul in care crizele au aparut pentru prima data, bolnavul trebuie sa se prezinte la medicul de familie care, daca va considera necesar, il va trimite pentru explorari suplimentare la consultatie la un cabinet de boli interne. „Daca durerea este foarte puternica, nu cedeaza la administrarea de antalgice, pacientul este transpirat, agitat, palid, atunci trebuie sa se prezinte in serviciul de urgenta pentru a fi diagnosticat corect si pentru a se lua masurile care se impun. Hemoragia digestiva superioara se poate exterioriza prin hematemeza (varsatura cu sânge, cu aspect de zat de cafea) asociata sau nu cu melena (scaun negru ca pacura), caracteristica foarte importanta pentru diagnostic. Astfel de cazuri se spitalizeaza obligatoriu si se urmaresc“, a mai spus dr. Halasiu.


Infectia cu Helicobacter pylori trebuie tratata


Ulcerul este o boala cronica. Pacientii predispusi fac pusee de mai multe ori in viata, iar pacientii supusi cronic unor tratamente cu medicamente antiinflamatoare (corticosteriozi – Prednison – sau antiinflamatoare nesteroidiene) pot prezenta, de asemenea, mai multe episoade de activare.


Alt factor important a carui implicare in declansarea ulcerului a fost descoperita relativ recent este infectia cu Helicobacter pylori, care trebuie tratata prin administrare de antibiotice specifice. Daca infectia cu acest germen persista, in ciuda tratamentului, este posibil ca ulcerul sa recidiveze.


Cum dispar simptomele


Ce trebuie sa faceti pentru ca simptomele sa dispara? Iata câteva recomandari:


1. Luati mese mici, frecvente, la ore fixe;


2. Evitati sa mâncati sau sa beti multe lichide dintr-o data;


3. Evitati fumatul, alcoolul, mâncarea grasa, condimentele, ciocolata, bauturile acidulate;


4. Nu mâncati nimic dupa ora 19.00;


5. Nu va intindeti (la orizontala) cel putin doua ore dupa mesele principale;


6. Dormiti pe o perna inalta sau ridicati capatul patului cu 10-15 cm;


7. Evitati sa va aplecati foarte des si sa ramâneti mult timp astfel;


8. Cereti sfatul medicului cu privire la medicamentele pe care le luati concomitent (antispastice, medicamente pentru inima etc.);


9. Urmati sfatul medicului cu privire la administrarea medicamentului prescris si prezentati-va la vizitele stabilite pentru control.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII