21.7 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnasonul stimuleaza digestia

Anasonul stimuleaza digestia

Originar din zona mediteraneeana, anasonul (Pimpinella anisum) se gaseste in România numai sub forma cultivata. In scopuri terapeutice sunt folosite fructele, datorita continutului in ulei volatil (3%), cantitatilor mici de compusi carbonilici (aldehide si cetone), zaharuri, minerale si lipide. Uleiul volatil continut in fructe stimuleaza apetitul si digestia in general (secretia sucurilor gastrice, secretia salivara) are efect stimulativ asupra circulatiei sanguine si respiratiei.


Ceaiul de anason se recomanda ca expectorant in bronsite, mareste secretia glandelor mamare in cazul femeilor care alapteaza, calmeaza colicile digestive la sugari si ajuta la eliminarea gazelor din intestine. Pentru distrugerea viermilor intestinali este necesara folosirea unei infuzii concentrate, preparate din zece grame de fructe la 100 ml de apa. Daca tratamentul este aplicat la copii este bine sa se foloseasca o cantitate mult mai diluata, obtinuta prin oparirea a cinci grame de fructe cu 100 ml de apa. Ceaiul folosit pentru tratamentul adultilor se obtine din zece grame de fructe la 250 ml de apa si se administreaza de trei ori pe zi, inainte de masa. Acest produs calmeaza intestinele si elimina balonarile, datorita proprietatilor antispastice.


Supradozaj


O cantitate prea mare de ulei volatil (sau mai mult de cinci grame de fructe pe zi) duce la insomnii, euforie, tulburari de vorbire, excitatii motorii si psihice sau convulsii puternice. Utilizarea indelungata chiar si in doze mici are efecte iritante asupra mucoaselor digestive. De aceea, chiar si in doze terapeutice, este interzisa folosirea preparatelor pe baza de anason in gastrite hiperacide, enterocolite sau ulcer.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS