13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSanatatea psihica, mai presus de orice

Sanatatea psihica, mai presus de orice

Sanatatea mintala inseamna mult mai mult decât absenta bolii psihice. Atunci când vorbim despre fericire, pacea mintii, bucurie ori satisfactie, ne referim de fapt la sanatatea mintala.


Sanatatea mintala este o parte a vietii noastre, inseamna modul in care oamenii se inteleg in familie, la scoala, la serviciu, la joaca, in comunitate cu semenii lor. Inseamna modul in care fiecare isi poate armoniza dorintele, ambitiile, capacitatile, idealurile, sentimentele si constiinta pentru a putea face fata cerintelor vietii. Nu exista o delimitare neta intre sanatatea si boala mintala. Nici una dintre caracteristicile ei nu poate fi luata singura drept o dovada de sanatate mintala si nici absenta vreuneia nu este o dovada de boala mintala. Nimeni nu poseda in orice moment toate trasaturile caracteristice ale unei sanatati mintale perfecte.


Bolnavii nu trebuie marginalizati


Persoanele cu probleme psihice pot primi ajutor medical, fara prea mari costuri. Cu toate acestea, o mare parte dintre ei nu-l primesc. Multi sufera in tacere, marginalizati de societate din cauza unor conceptii eronate. Nu este nici o justificare in a ignora, marginaliza si exclude persoanele care sufera de asemenea boli. Este loc pentru toti pe pamânt. Un rol important in viata acestor bolnavi il are medicul, dar nu inseamna ca toti cei care au probleme de sanatate mintala ar trebui tinuti in sanatorii, departe de lumea civilizata. Este de datoria noastra sa fim alaturi de ei si sa avem grija ca respectivii bolnavi sa se adreseze medicului. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine pentru ei, pentru noi toti.


Criterii


O persoana se bucura de o sanatate mintala deplina daca:


1. Nu se lasa coplesita de propriile emotii: teama, suparare, dragoste, gelozie, vinovatie sau griji;


2. Poate face fata „din mers“ dezamagirilor;


3. Isi poate accepta propriile defecte;


4. Are respect de sine;


5. Se bucura de lucruri simple, intâmplari din viata de zi cu zi;


6. Se simte bine impreuna cu alti oameni;


7. Isi face planuri de viitor;


8. Se bucura de experientele si ideile noi;


9. Isi fixeaza teluri realiste;


10. Este capabila sa ia singura hotarâri in problemele care o privesc.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS