16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCalciul si importanta lui pentru organism

Calciul si importanta lui pentru organism

Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul omenesc (1-1,5 kg). Aproape intreaga cantitate de calciu din corp (99%) este fixata in oase si dinti, iar restul in tesuturi si lichide biologice.


Importanta


Are multiple roluri: intretine mineralizarea oaselor si danturii conferindu-le tarie, are rol in coagularea sângelui, regleaza echilibrul acido-bazic al sângelui neutralizând, de exemplu, aciditatea produsa de excesul de proteine, are rol tonic asupra sistemului nervos. Impreuna cu magneziul este responsabil de sanatatea sistemului cardiovascular, asigurând mentinerea ritmului cardiac, intervine in metabolizarea fierului si in procesele inflamatorii, ajuta la tratamentul insomniilor si micsoreaza amploarea proceselor alergice (rinite, urticarie, astm bronsic etc.).


Deficitul de calciu


Hipocalcemia sau carenta de calciu poate sa apara ca urmare a unei alimentatii sarace in calciu, din cauza reducerii aportului de vitamina D, a unor boli (hepatice, renale, pancreatice etc) sau a scaderii functiei glandelor paratiroide, glande ce mentin calciul in concentratii fiziologice.


Pentru a putea fi absorbit in intestin si folosit apoi de celulele organismului, calciul are nevoie de vitamina D. Prin urmare, un deficit de vitamina D duce la un deficit de calciu in organism.


Proteinele sunt necesare pentru fixarea calciului in oase, dar excesul lor mareste pierderea de calciu din organism, prin faptul ca atunci când consumam cantitati mari de proteine, in special de origine animala, sângele devine acid prin acumulare de acid lactic si acid uric ca rezultat al metabolizarii proteinelor. Acest lucru duce la folosirea rezervelor de calciu pentru neutralizarea aciditatii sangvine.


Manifestari


Deficitul de calciu se manifesta prin urmatoarele simptome: stare de insomnie, irascibilitate, palpitatii, colici abdominale (uneori violente), balonari nejustificate, dificultati la inghitirea alimentelor, senzatii de amorteli ale mâinilor, crize de transpiratie inexplicabile, stari depresive, dureri de cap intense, contractii musculare spontane la diverse grupe musculare (mâini, picioare, trunchi, fata), furnicaturi in membre, senzatie de lipsa de aer nemotivata, stari melancolice, dereglari ale ciclului menstrual, tulburari de dinamica sexuala, tulburari de concentrare. In formele severe apare tetania (contracturi care cuprind cea mai mare parte a musculaturii corpului, inclusiv cea respiratorie, ce pun viata persoanei respective in pericol).


Rahitismul si osteoporoza


Carenta de calciu poate provoca rahitismul la copii sau osteoporoza (boala oaselor fragile) la adulti.


„Rahitismul afecteaza peste 30% din copii, mai ales cei insuficient expusi la soare. Corespondentul rahitismului la adult, osteomalacia, se manifesta prin «ramolirea» oaselor. Osteoporoza, o tulburare ce afecteaza vârstnicii si mai ales femeile, se caracterizeaza prin scaderea masei osoase totale si se poate manifesta prin dureri, de cele mai multe ori in zona vertebrelor. Aceasta afectiune poate fi determinata de scaderea hormonilor sexoizi dupa menopauza, extirparea ovarelor, sarcini multiple, diete bogate in proteine, dar sarace in calciu, sedentarism“, sustine dr. Eva Toma, medic primar diabet – boli de nutritie si boli interne la Policlinica ELGA din Craiova.


Aportul de calciu este foarte important pe parcursul intregii vieti. De aceea, alimentatia trebuie sa fie echilibrata, cu un aport suficient de vitamine si minerale, fara excese de proteine, bogata in fructe si legume proaspete.


Supliment


Calciul se gaseste in cantitati mari in lapte si lactate, fasole, alune, nuci, arahide, masline, galbenus de ou si in cantitati mai mici in carne, patrunjel, mazare, morcovi, gulii, telina, salata verde, ridichi, praz si fructe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS