12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrevenirea si tratarea cancerului, in acelasi cabinet

Prevenirea si tratarea cancerului, in acelasi cabinet

In Dolj, controalele pentru depistarea cancerului mamar se fac in acelasi cabinet in care sunt tratati bolnavii de cancer. Specialistii considera ca din aceasta cauza numarul femeilor interesate de prevenirea acestei maladii a scazut cu 25 %.


Noul pachet legislativ din sanatate pune mare accent pe preventie. Guvernul intentioneaza sa aloce fonduri mai mari pentru programele nationale, preconizându-se ca in felul acesta cheltuielile spitalelor vor scadea simtitor. In România functioneaza in acest moment patru programe nationale de preventie pentru cancerul uterin, cancerul mamar, cancerul de prostata si cancerul de colon si rect.


Controlul pentru depistarea cancerului mamar este gratuit


In judetul Dolj, programele nationale de preventie, desi sunt gratuite, se desfasoara cu destul de mare greutate din cauza problemelor de organizare, dar si a lipsei de interes manifestate de populatie.


Pentru depistarea cancerului mamar, de exemplu, femeia trebuie sa fie examinata de medicul oncolog care trebuie sa-i faca fisa medicala si sa-i dea o recomandare pentru explorare imagistica (mamografie pentru femeile trecute de 40 de ani si ecografie pentru femeile sub aceasta vârsta). „Tot medicul oncolog este cel care face discernamântul vizavi de recomandarea mamografiei in situatii deosebite pentru femeile sub 40 de ani. Spre deosebire insa de testul Papanicolau, care se poate efectua oriunde, examenul mamografic nu poate fi facut decât intr-o clinica de specialitate“, a declarat dr. Mihaela Maria Sava, sefa biroului de asistenta medicala si programe din cadrul DSP Dolj.


Femeile sunt stresate


In Craiova exista doua mamografe. Unul dintre acestea se afla in clinica de oncologie a Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, celalalt la Spitalul Universitar CFR Craiova. Pentru programul de preventie, oncologii lucreaza cu mamograful de la Spitalul de Urgenta, iar examinarea se face in acelasi cabinet in care sunt tratati si bolnavii de cancer. Acest lucru le dezavantajeaza pe femeile care vin la policlinica pentru un simplu control preventiv. „Când am demarat acest program, in 2004, ne asteptam ca femeile sa se prezinte in numar mare la control. Nu a fost asa pentru ca in acelasi cabinet in care se face preventie sunt tratati si bolnavii de cancer. Pentru o femeie care vine la medic doar pentru un control este un stres deosebit sa fie pusa in contact direct cu persoanele bolnave si sa astepte la rând laolalta cu acestea. Asa am ajuns sa pierdem mai mult de un sfert din paciente“, a spus dr. Sava.


Oncopreventia, intârziata din cauza igrasiei


Pentru a incuraja femeile sa vina la control, DSP Dolj a decis in urma cu o jumatate de an sa deschida un cabinet de oncopreventie in policlinica Spitalului de Urgenta Craiova. Intentia nu s-a materializat nici pâna acum, din cauza problemelor financiare. „Inca din aprilie sau mai 2005 s-a aprobat infiintarea unui cabinet de preventie. Am gasit chiar si un cabinet in policlinica Spitalului de Urgenta, insa acesta este in renovare de sase luni“, a mai spus dr. Sava.


Reprezentantii serviciului administrativ al Spitalului de Urgenta Craiova sustin ca s-a discutat despre eventualitatea amenajarii unui cabinet de oncopreventie intr-un spatiu din policlinica, insa pâna acum nu s-a stabilit nimic cu certitudine. Ing. Petre Iordache, director administrativ al unitatii sanitare pâna in decembrie 2005, spune ca spatiul respectiv – fostul cabinet de diabet – sta nefolosit de sase luni din cauza infiltratiilor: „Cabinetul de diabet a fost mutat din cauza infiltratiilor, iar spatiul respectiv nu a mai putut fi folosit. Pâna in luna decembrie 2005 s-au efectuat lucrari de hidroizolatie la plafon si nu mai ploua in interior, iar acum asteptam sa se usuce tavanul ca sa-l putem repara si sa efectuam lucrari de igienizare“.


Statistici


Cancerul mamar ocupa primul loc in ierarhia cancerelor la femeie. In România, o femeie din 12 este bolnava de cancer mamar. Cel mai afectate sunt femeile care au peste 40 de ani, dar in ultimii ani se remarca o crestere a frecventei la vârste tinere, de 30 si chiar sub 30 de ani. Maladia poate fi tratata, procentul de vindecare fiind destul de ridicat daca boala este descoperita din timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS