6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiStelele care cad: un Năstase supărat şi un Iohannis ipocrit

Stelele care cad: un Năstase supărat şi un Iohannis ipocrit

Adrian Năstase e deranjat de hotărârea preşedintelui să îi retragă Ordinul „Steaua României“ după ce l-a invitat la Cotroceni, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Decizia lui Iohannis nu are nicio justificare, spune Năstase, deşi a fost condamnat penal şi a stat la închisoare. Pentru o nimica toată, l-ar apăra unii, de parcă ar fi un sfânt care doar a mâncat cu o furculiţă atinsă de alţii de carne în postul Crăciunului. Bineînţeles că decizia lui Klaus Iohannis de a retrage decorațiile tuturor celor care au condamnări penale este firească. Dar dacă preşedintele speră să îşi tragă şi foloase de imagine din această decizie se face vinovat de o inacceptabilă ipocrizie. De fapt, decizia lui Iohannis a fost, mai degrabă, una forţată de împrejurări.

Dacă Adrian Năstase nu ar fi răspuns invitaţiei de a merge la Cotroceni, existau toate şansele să rămână cu Steaua lui. Însă a făcut greşeala să scoată la lumină absurdul de a purta, simultan, un nume pătat şi o decoraţie. A avut tupeul să îşi permită să creadă că prezenţa lui la Cotroceni e legitimă. Oamenii s-au scandalizat şi l-au arătat cu degetul, desigur. Dar nu era prima dată. Florian-Răzvan Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, şi Tommy Tomescu, unul dintre organizatorii mitingurilor diasporei, spun că au făcut astfel de solicitări încă din 2016. Pe atunci, însă, Iohannis nu se murdărise pe mâini cum a făcut-o acum, când s-a surprins cu Năstase la Cotroceni.

Protocolul prevede ca stimaţii decoraţi să fie invitaţi la recepţia de Ziua Naţională, dar Adrian Năstase nu participase până acum. Ce şi-o fi zis preşedintele când l-a văzut? „La naiba, ăsta chiar a venit!“ Şi aşa a ajuns preşedintele înghesuit la colţ de un val de reacţii ale celor scandalizaţi de situaţie. Şi aşa a rămas Năstase fără jucărie. Aşadar, Iohannis nu are de ce să fie apreciat pentru anunţul frumos împachetat prin care transmite că a luat decizia de a retrage decoraţiile tuturor celor condamnaţi penal. Iohannis putea face asta de mult timp. Dar nu a făcut-o, pentru că nu a fost presat. Iohannis a luat o decizie firească din pură ipocrizie, pentru a-şi scălda imaginea şifonată.


Avem un Năstase supărat fără motiv şi un Iohannis care se mişcă atunci când e pus la colţ. Dar măcar ne-am ales cu ceva din asta. O decizie normală.
Când cade o stea, oamenii obişnuiesc să îşi pună o dorinţă. Să ne dorim să cadă toate cele al căror loc nu e pe cer. Decorate sau nu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS