Când experiența dăunează

Lucian Croitoru
Autori


Tot aud argumentul conform căruia cutare sau cutare ar fi bun să ocupe un post de ministru sau de prim-ministru pentru că are experiență în administrație sau politică. Când, uneori, apar propuneri să intre în guvern câte unul nou, din afara administrației sau politicii, i se reproșează că nu are experiență. Am văzut oameni, inclusiv la noi, care nu aveau experiență în administrația locală sau centrală ori în politică și au condus ministerele lor sau chiar întregul guvern foarte bine.

Concepția eronată că experiența în administrație este lucrul esențial a creat un cerc vicios. Cei mai mulți dintre cei care au fost în politică, în guvern și în administrație în general în prima parte a anilor ‘90 nu aveau experiența economiei de piață și erau conduși de concepții colectiviste. Ei veneau, în mare parte, din eșaloanele secunde ale fostei elite comuniste, pentru a constitui noua elită conducătoare. Această elită, ghidată de concepția că experiența contează, s-a recirculat în funcții administrative și politice până în prezent, având un grad foarte mic de înnoire.

Aici suntem în prezent: am dat argumentului referitor la experiența în administrație și politică un rol intenționat exagerat, primordial, în procesul de selecție, ceea ce face ca acest argument să fie important printre factorii care frânează circulația elitei conducătoare. La ce administrație și la ce politică se referă această experiență? La administrația și politica noastră, mult rămase în urma standardelor moderne, inclusiv pentru faptul că sunt roase de corupție. Iar pentru că administrația și politica se referă în mare măsură la banul public, multe dintre incoerențele din politica noastră fiscală își au rădăcinile în modul în care se recirculă elita administrativă și politică.

Schimbarea acestei mentalități referitoare la primordialitatea criteriului experienței în administrație și politică ar fi un uriaș pas înainte. De fapt, pentru o guvernare bună e nevoie ca cei implicați să aibă capacitatea de a judeca corect, pentru a face ce trebuie așa cum trebuie. Iar pentru ca judecata corectă să apară e nevoie de trei elemente: de minte, de educație (nu numai cea formală) și de tărie de caracter. Da, dacă această condiție este îndeplinită, atunci experiența în administrație devine un atu. Dar simplul fapt că unul sau altul a mai fost prin administrație sau politică nu garantează nimic bun dacă nu are minte, nu s-a educat și nu are caracter. În acest caz, criteriul experienței dăunează. El creează un cerc închis, care nu se primenește și care sufocă elita conducătoare și țara prin perpetuarea practicilor și concepțiilor învechite.

Poți să ai doar minte și caracter, dar nu vei face ce trebuie, pentru că nu înțelegi ce trebuie. Ca să înțelegi bine ce trebuie, ai nevoie de educație ca să înțelegi tendințele globale și cum afectează acestea țara, scopurile corecte ale țării sau ale domeniului de care răspunzi în guvern, sensurile și lecțiile istoriei etc. Poți să ai minte și educație, dar nu vei face ce trebuie așa cum trebuie, dacă nu ai caracter. În sfârșit, dacă ai educație și caracter înseamnă că ai automat și minte, adică ai puterea să faci judecăți corecte și vei face ceea ce trebuie așa cum trebuie.


Și în administrație, și în politică, și, mai ales, în societatea civilă se găsesc mulți oameni care au și minte, și educație, și caracter. Dacă sunt familiarizați și cu administrația sau politica, cu atât mai bine. Problema la noi este că stimulentele din societate sunt atât de greșit structurate încât e greu pentru partide, în ipoteza deocamdată puțin probabilă că ar dori așa ceva, să găsească un număr de oameni care, fiecare în parte, să aibă concomitent minte, educație și caracter și care să dorească să formeze un guvern (îi includ aici și pe cei ce-i sfătuiesc, deschis sau din umbră, pe miniștri).

Trebuie eliminate distorsiunile din structura stimulentelor, astfel încât, pe de o parte, partidele să dorească să găsească astfel de oameni, iar pe de altă parte, acei oameni să dorească să facă parte din guvern și din echipa asociată. Eliminarea acestor distorsiuni este o sarcină dificilă și va dura mult. Dar primul pas în această direcție, care nu a fost făcut, este ca acest lucru să fie parte dintr-un program guvernamental. Având în vedere că cea care domină este concepția că în guvern trebuie puși oameni cu experiență în administrație, mă îndoiesc că acest proiect va fi pe agenda vreunui guvern într-un orizont previzibil. La momentul la care acest lucru se va întâmpla, clasa noastră politică se va fi modernizat de mult.

Am descris mai sus o formulă ideală, spre care ar trebui să se tindă. Probabil că niciun guvern nu ar putea fi perfect. Dar cu cât se va apropia mai mult de standardul descris, cu atât mai mult va avea capacitatea de a implementa un program de guvernare, care nu ar putea fi decât bun.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 5 iulie 2017

Actualitate

» Cod roșu pentru mediul de afaceri
» Atenţionare de călătorie în Muntenegru din cauza incendiilor de vegetaţie
» Marea Britanie: Vânzările Dacia au crescut cu peste 45% în iunie
» Legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, promulgată
» Fostul manager al SJU Constanţa, condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni de închisoare
» Raed Arafat susține că nu mai trebuie prelungit termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu
» Teleorman, codaş la bacalaureat: 53,95% de elevi au trecut examenul, nici o medie de 10
» Gorj: Mai multe persoane, printre care şi fostul primar din Padeş, trimise în judecată de DNA pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene
» Kovesi a semnat revocarea din funcție a procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga (surse)
» Ministrul finanţelor şi-a dat demisia din funcţia de membru CA al Nuclearelectrica
» GRAFIC – Rata de promovare la BAC în ultimii 12 ani – De la 45% în 2011 şi 2012, la peste 70% acum

Publireportaj

» Muzeul Olteniei dă startul proiectului educativ “Matineu muzeal de vacanță”

Local

» Comuna Nicolae Titulescu, loc însemnat pe harta Olteniei
» Marius Oprescu, președintele CJ Olt, achitat în procesul de ucidere din culpă

Dolj

» Șpaga pentru un post de șofer la penitenciar – 5.000 de euro
» Mii de copii rămaşi acasă în urma fenomenului migraţiei masive: „Singur acasă“ – povestea copilului din 2017
» Uluitoarea poveste a licitației pentru cantonamentul din Luncă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Se repornesc semafoarele de pe bulevardul Dacia şi de la „Filantropia“
» Spital municipal – din septembrie, Water Park – din august
» Ceremonia transferului de autoritate a contingentului militar polonez ce va fi dislocat timp de 6 luni la Craiova va avea loc joi
» Cu WC-ul în curte la câţiva paşi de centrul Craiovei
» Pasajele Craiovei, în stare continuă de degradare
» Rezultatele la BAC
» Dolj: Se întrerupe temporar furnizarea gazelor naturale în comuna Podari, sat Branişte
» Bacalaureat 2017: Promovabilitatea în Dolj este de 68,93%. La trei licee niciun elev nu a luat examenul
» Dolj: Un comisar șef de penitenciar este cercetat pentru trafic de influență după ce a cerut 5000 de euro unei persoane pentru o angajare
» Craiova: Volumul Elegia Vieţii, lansat mâine la Biblioteca “Aman”
» Craiova: Se repune în funcţiune semaforul din zona Spitalului Filantropia
» Stelian Bărăgan va fi cel de-al doilea viceprimar al Craiovei

Gorj

» Viceprimarul comunei Vladimir, „vizitat“ de poliţişti
» 100 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii în Gorj
» Lucrările la podul de la Turcineşti ar putea fi gata până la 1 noiembrie
» Gorj: Fermierii, învăţaţi cum să promoveze produsele tradiţionale
» Gorj: CEO Trading SRL merge an de an în pierdere
» Gorj: Cosmin Popescu şi Romanescu caută soluţii pentru salvarea sportului din judeţ

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cei mai rapizi poştaşi din ţară se întrec, sâmbătă, la Drobeta Turnu Severin

Vâlcea

» Vâlcea: A V-a ediţie a simpozionului „Tradiţiile neamului românesc în context european”

Sport

» Gică Craioveanu îl creditează pe Mangia
» Cimpoeru și-a dus „republicanii“ la Izverna
» Se antrenează pentru Mondiale în Grădina Botanică
» Fotbal / CS Universitatea Craiova a pierdut şi cu Dinamo Kiev
» Fotbal / Screciu: Vom da tot ce avem mai bun în noul sezon!

Sanatate

» Criza vaccinurilor pune în pericol copiii – Dr. Dalida Mosorescu: „Ar trebui depusă plângere penală“

Educatie

» 58,85% promovabilitate la bacalaureat
» Eroare la bacalaureat în Dolj: lucrare de 10 la matematică a primit nota 1
» Peste 2.700 de elevi doljeni au promovat bacalaureatul
» Rata de promovare la Bacalaureat este de 71,4% înainte de contestaţii

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top