6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMinciuna lui Cazanciuc

Minciuna lui Cazanciuc

Cativa oameni s-au revoltat de-a dreptul auzind o minciuna atat de gogonata din gura ministrului justitiei, Robert Cazanciuc. Ministrul a spus, joi seara, la TVR, ca nu a propus-o vreodata pe sotia fostului inspector IGP Mehedinti, retinut in dosarul baronului Duicu, la functia de sef al sectiei judiciare DNA. De mirare ca nu i-a iesit nasul prin ecranul televizorului. Catalin Prisacariu si Sorina Matei restabilesc faptele cu acuratete, nu voi mai insista pe detalii. Insa cazul merita aprofundat. De ce minte ministrul justitiei cu atat de mult aplomb?

Stie ca a lasat atatea urme administrative (numar de inregistrare al propunerii la iesirea din MJ, copie la CSM vazuta de suficienti oameni, discutii personale cu o multime de oameni din sistem) si totusi se tine de tromboane cam ridicole pentru un ministru si acela al justitiei. Veti spune ca nu-i o surpriza. Avem deja un mare mincinos in fruntea guvernului. Tara e condusa cu panglici scoase pe gura. Veti mai adauga, probabil, ca nu-i prima data cand ministrul Cazanciuc toarna gogosi. I-a tras pe sfoara si pe magistrati, promitandu-le modificarea noilor Coduri prin ordonanta de urgenta. Nu s-a tinut de cuvant.

Ce-i asa mare scofala cand aflam de o noua minciuna, de inca un fals? Nu asa a ajuns PSD la putere, printr-o enorma mistificare a realitatii, prin inselatorie si furt? Este firesc, in consecinta, sa guverneze mai departe pacalind poporul cu vorbe goale, furand la zece maini. Dar toate aceste minciuni la nivel inalt ascund adevarata fata a puterii.

In cazul de fata, minciuna ministrului justitiei incearca sa camufleze un sistem de putere putred si corupt. Fara minciunile lui, s-ar vedea limpede cum infectia urca de la baza piramidei pana la varf. Sa inlaturam putin perdeluta de fum si ceata ridicata de ministrul-trombonist. Ce vedem? Cum arata acest sistem pe care mai marele justitiei vrea sa-l acopere azi cu o minciuna bine ticluita?

Asa cum rezulta din ancheta DNA, baronul din Mehedinti se baza pe seful politiei pentru a face diverse golanii si invarteli. Sefului politiei i se promite, drept recompensa, o avansare la Bucuresti. Baronul se lauda ca, la pilele si influenta lui, il face director in MAI si poate instala in Ministerul Public alt membru al familiei. Taman cand politistul-sef intra sub ancheta, nevasta sefului de post intra in carti pentru o functie cheie din procuratura: sefia directiei judiciare din DNA.

Cum a gasit-o Cazanciuc tocmai pe ea din miile de procurori din tara? A impins baronul de Mehedinti numele Elisabetei Ponea pe masa liderilor PSD? Stiau deja cei din Mehedinti de investigatie si incercau s-o omoare trimitand un om de incredere la Bucuresti? Toate informatiile indica faptul ca liderii PSD din Mehedinti si Craiova stiau exact pe cine trimit la Bucuresti. Ministrul Cazanciuc a executat comanda baronilor. Cu sau fara stiinta, a facut jocul unor cercetati penal. Cei care stiu cum s-a intamplat au obligatia sa vorbeasca, sa spuna adevarul, sa nu acopere minciuna ministrului Cazanciuc devenind astfel complicii unor sforarii de partid.

Acesta este, poate, cel mai ingrijorator lucru. Usurinta cu care mari cercetati penal sau baronii locali colonizeaza institutii cheie, impun decizia in guvernul Ponta sau fac legea in Parlament. Vezi cazurile Fenechiu, Pavaleanu trimis de clanul Cozma in Guvern, cazul ASF, tentativa de decapitare a DNA, incercarile de a impune amnistia si gratierea in „martea neagra” in beneficiul marilor penali, vezi blocarea unor anchete in Parlament, lupta continua impotriva ANI si obsesia modificarii legii pentru a lasa institutia fara dinti.

In cazul ANI, vicepremierul Dragnea a reusit, tot prin deformarea realitatii si tot de dragul baronilor locali, sa influenteze cativa oficiali de la Bruxelles, convingandu-i intr-o prima faza sa  puna in discutie modul de stabilire a conflictelor de interese si incompatibilitatilor. N-a reusit s-o faca pana la capat, altfel avem deja modificata legile pentru ca baronii sa poata fura fara teama de ANI. Oficialii de la Bruxelles au revenit asupra subiectului acordand mai departe gir Agentiei Nationale de Integritate, dar ar fi de subliniat minciuna, intoxicarea ca politica de stat.

Coruptia creste in intuneric, in subteran, infasurata in fals si minciuna, nu rezista la lumina. Cu cat procurorii expun adevarul mai clar, cu atat guvernul Ponta e nevoit sa minta mai mult. Romania nu-si poate permite sa redevina un stat captiv. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, atrage atentie, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca un stat corupt este vulnerabil si slab, adica la mana oricui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS