Unde să fie deportaţi?

Autori


Cred, de ani buni, că tânăra generaţie care vine din urmă, cu putere, va (re)aşeza România în normalul său. Foarte mulţi oameni îşi doresc acest lucru, pentru ei înşişi şi pentru cei ce vor veni. Alţii, dimpotrivă, optează pentru haos. Pentru dezbinare. Toate pe fundalul crizelor de lungă durată – atât cele recunoscute oficial, cât şi cele ţinute la secret – şi sub îndemnul unei părţi a clasei politice, acela de a găsi drumul pentru continuarea reformelor – în sănătate, în educaţie, în justiţie, în agricultură; adică „în modernizarea ţării“. Deşi nu-mi amintesc să fi auzit, cândva, că s-ar opune vreun român modernizării României. Cert este că au mai fost vociferări, proteste, în anul care a trecut, faţă de anumite decizii ale… Puterii sau ale administraţiei locale, cum ar fi „demolarea celor patru statui de la Universitate“ pentru a se materializa un proiect public-privat: „parcajul subteran“ din zonă… Şi multe altele, pe care nu le mai amintim, fiindcă se ştiu. Românii nu sunt deloc străini de ceea ce se întâmplă în ţara lor. Indiferent că sunt oameni în toată firea, maturi sau copii.

Mai cred, de ani buni, că salvarea României de la dezastrul în care a fost adusă, din ‘90 încoace, ar fi posibilă prin înfiinţarea unui „Sfat al înţelepţilor“. Avem istorici, cercetători, academicieni etc., persoane cu multă experienţă şi înţelepciune, pe al căror cuvânt am putea conta. „Modernizarea“ unei ţări nu se poate face fără înţelepciune, fermitate, bunătate, cu toate că „sunt realităţi mai puternice decât omul“, spunea unul din înţelepţii neamului nostru. M-am convins, însă, că până şi copiii (a se înţelege: unii copii) ar avea ceva de spus, evident, constructiv, în ceea ce priveşte salvarea ţării. Maturii cu ştiinţa şi înţelepciunea lor, copiii cu plinătatea sufletului lor curat. Deunăzi, vecina mea, Ilinca, un copil care nu a împlinit încă zece ani, m-a ajutat să înţeleg că normalitatea care ne lipseşte, în ţară, ar fi puntea spre modernizare. În viziunea ei, normalitatea ar însemna să iubeşti şi oamenii, şi animalele, deopotrivă; numai cei care sunt în stare să arate afecţiune şi animalelor se pot considera salvaţi. Iar aceştia, la rândul lor, mai pot salva ceea ce a mai rămas de salvat pe meleagurile noastre. Ilinca, în sinceritatea şi frumuseţea candorii ei, mi-a sugerat să scriu despre câinii vagabonzi. La întrebarea mea, „de ce ar trebui să abordez subiectul?“ (cu toate că am scris pe această temă), mi-a răspuns prompt şi simplu: „Fiindcă sunt foarte importanţi… Fiindcă nu trebuie să moară de foame şi de frig, pe străzi. Iar lucrurile trebuie rezolvate…“. „Din vina cui crezi că ajung câinii la mila străzii?“, am insistat eu să aflu părerea ei. „Din vina oamenilor care se descotorosesc de câini, atunci când nu le mai convine prezenţa lor, când animalele au îmbătrânit. Uite, mie mi se pare că eutanasierea câinilor vagabonzi este cel mai cumplit lucru“, a continuat, fără să o descos. „E ca şi cum un copil ar fi fost abandonat de părinţii lui – ceea ce e un lucru foarte dureros. Iar, imediat, şi conducerea şcolii unde învaţă ar hotărî, la rândul ei, să îl abandoneze…“.

Recunosc, m-au impresionat plăcut logica unei copile, puritatea gândului şi concluzia ei înţeleaptă: fără iubire, nimic nu merge mai departe. Iubire, preţuire, toleranţă; să dai fiecăruia ce i se cuvine. M-au incitat preocuparea şi îngrijorarea Ilincăi, care a aflat şi ştie bine ce înseamnă „eutanasiere“. Am intrat, de curiozitate, pe câteva site-uri şi blog-uri în care se punea problema eutanasierii câinilor vagabonzi. Şi nu am fost deloc surprinsă când am recitit articolele, dar şi comentariile cititorilor pe subiectul cu pricina: „suntem ţara care deţine tristul record al celui mai grav fenomen de animale ale străzii din întreaga Uniune Europeană…“; „câinii trebuie să stea la curte…, altfel vom deveni pacienţi, pe viaţă, într-o ţară unde medicii sunt pe cale de dispariţie“; „trebuie ucişi sau deportaţi, ca şi cei ce ne amăgesc cu promisiuni“ etc., etc.  


Evident, câinii nu trebuie să stea pe stradă. Dar de ce s-a ajuns la o asemenea situaţie care nu mai poate fi controlată?! Fiindcă niciuna dintre problemele României nu a fost şi nu este rezolvată, la timp, de către aleşii noştri… Fiindcă nu avem  încă un „Sfat al înţelepţilor“ şi un „Sfat al candorilor“…

Singura soluţie ar fi să ne refacem ţara aşa cum ne taie capul, pe fiecare în parte. Dar cui i-ar folosi?!Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. Punctul G said:

  Tanti Veronica,..am citit pe nerasuflate,articolu l si…la sfarsit,mi-a aparut in cap o intrebare sacaitoare…: “Ce dreaq face cainele cand nu are ce face ?”…Bun!,..am mai recitit odata toata “povestea” asta si am ajuns,totusi,la o concluzie,ca…ai scris acest articol in timp ce erai la o nunta,…nu,nu de caini ci la una adevarata…,dar erai chiar inaite sa dai “darul”…Pai,cain ii shomeri,fara stapan…sau vagabonzi,cum doresti dumneata sa le spui,au aparut cum?…datorita faptului ca toti oamenii s-au decis in aceiasi perioada sa devina rai,sau poate pt ca multi nu mai au mijloace de subziatenta nici macar pt ei?In articol acuzi pe cei ce nu fac nimic in privinta cainilor vagabonzi dar…nu ai puterea de a vedea ca cei impinsi spre eutanasiere sunt cei ce au hranit mult timp aceste animale din putinul lor…batrani,shomer i,cei cu boli grave pt care nu se mai aloca bani pt medicamente,hrana,in tretinere ? Personal,sunt un iubitor de animale,iar caini fac parte din primele locuri ale clasamentului meu,..sper sa nu fiu luat drept vreun zoofil ca.. pe primul loc in clasament sunt amplasate ..femeile,dar nu as pune niciodata vreun animal inaintea omului.Este adevarat ca,…cainele este cel mai bun prieten al omului si spun asta pt ca am constatat-o personal…Intr-o seara tarzie de iarna,cand ma intorceam de la onomastica unui prieten,pe o straduta mai putin luminata m-au acostat doi tipi care vorbeau o limba ciudata,din care am retinut doar cuvantul “praleo” si care imi cereau cu insistenta “casa de bani la purtator” a subsemnatuluii,pt ca dupa cum am priceput eu doreu sa devina contabilii mei,personali.Neavan d nevoie de ei si dorind sa-i trimit in somaj,m-am aplecat si pe bajbaite am cautat sa agat de pe jos vro piatra,bat,ceva,..da r am nimerit doar coada unui caine,asa ca..le-am tras cate un caine in cap si i-am facut…nesimtiti.Le -am verificat apoi pulsul,care era norma,adica mirosea a alcool si am plecat spre casa,nu inainte de a vedea cum cainele din cauza sperieturii,se usureaza pe ei.Dac,din intamplare aveti si vreun vecin care se numeste Ciucurel sau vreo vecina pe nume Lamborghina si va roaga sa scrieti un articol despre nevoile si probemele lor,..nu ezitati.Puteti incerca si un articol cu titlul..”Nu mor caii cand vor cainii”,sau..”Sara cii din tara unde purecii au facut paduchi”,..cred ca ar fi interesant de citit asa ceva.Mult succes in continuare !

 2. asterisc said:

  Muuuult stimați și distinși politicieni, farurile călăuzitoare ale fericirii noastre pe pământul patriei noastre Republica Capitalistă România, dacă tot sunteți într-o ”scurtă„ pauză de inspirație legislativă, pauză care , de vreo 20 de ani încoace s-a cam prelungit, mai trageți cu ochiul prin ogrăzile vecinilor mai îndepărtați și vedeți cum au rezolvat ei problema aceasta exasperantă a câinilor vagabonzi! Dacă statul modern este responsabil pentru securitatea cetățenilor săi, atunci fiecare om mușcat de aceste spurcăciuni să dea în judecată statul și să ceară depăgubiri! Iar presa să ne ajute să cernem odată pentru totdeauna, care ONG-uri și indivizi sunt într-adevăr protectori ai animalelor, AI TUTUROR ANIMALELOR! și care sunt cotarliști ipocriți ,care adoră să se bage singuri în seamă! Iar statul, după ce a plătit despăgubirile pentru cei mușcați, să le recupereze de la cotarliști, care să fie responsabilizați odată pentru acțiunile lor! Cât despre eutanasiere, cine sare în sus de „partea de sud ” a spatelui ,când e vorba de maidanezi, dacă tace mâlc referitor la aceeași eutanasiere a porcilor, vitelor și păsărilor nu este decât un cotarlist ipocrit și demn de blam și dispreț! Chiar este atât de greu de observat că maidanezii NU SUNT BUNI DE NIMIC??? Și…cine se aseamănă, se adună!

 3. Daca iti pasa de tara ta , ia pozitie! said:

  1) Salvarea ROMANIEI vine din INTERZICEREA (si stiu ce spun) a propagarii informatiei de scumpire , prin repetari multiple si exagerari la cateva posturi TV. in primul rand , (fiindca presa scrisa este citita de mai putine persoane) probabil cu interese deosebit de mari in manipularea populatiei . 2) Sa OBSERVAM ca ROMANII nu sunt SARACI dupa cum URLA a DISPERARE opozitia . Acesti politicieni din OPOZITIE TREBUIE mai intai sa GANDEASCA binele poporului , sa aiba un DIALOG de normalitate cu poporul, nu cum face PONTA si Crin Antonescu , carora le mai lipseste BARDA si TOPORUL , in schimb sunt niste oameni stersi , in afara de VORBE de amenintare mai au CALITATEA de a CHIULI de la serviciu. Consider ca nu trebuie sa asteptam generatiile viitoare pentru a face reformele in Romania , aceasta este o alta MANIPULARE in sensul ca generatia noastra nu este in stare de nimic ! TOTAL GRESIT !!! 3) Toate partidele sa-si dea JOS IMPOSTORII si functiile tehnice sa fie ocupate de specialisti , buni profesionisti , pentru ca avem asemenea oameni. 4) Parlamentarii care lipsesc din sala , fara motiv , dupa maxim 3 sedinte sa fie dati afara, gasindu=se o metoda de inlocuirea lor prin alegeri din nou in colegiul respectiv.Somnambuli i si absentii din Parlament a adus in fata noastra LEGI care LEGALIZEAZA fraudele. Sa-i dam jos fara mila.

 4. traian said:

  “asterisc” – constipat ca de obicei. Pacat! Credeam ca s-a mai deschis la minte, ca s-a mai informat, ca intelege in sfarsit motivul real al existentei cainilor pe strazi si totodata speram sa se mai fi cizelat nitel, sa se fi civilizat realmente. Insa la aberatiile pe care le scrie, catranit si otravit de ura si frustrare (ca de obicei) nu merita nicio replica. Problema “exasperanta”, “spurcaciuni”… e clar ca nu s-a documentat deloc, dar vorbeste cu multa insufletire. “BUNI DE NIMIC” sunt si o multime de oameni, cu ei o avea tot asa ganduri marete?? Da, recunosc, multi sunt buni la furat, la ucis, la violat, la corupt copii, la vandut droguri… deci se cheama ca sunt buni la ceva, deci trebuie tratati cu grija si atentie ca nu cumva sa le fie incalcate drepturile de oameni “buni la ceva”. Statul e obligat sa-i intretina daca cumva autoritatile reusesc sa-i retina temporar (niciodata definitiv). Pai, ce Dumnezeu, sunt oameni, nu? Au drepturi!

 5. asterisc said:

  Stimate domnule „traian” (Băsescu???), trebuie să vă contrazic , totuși, în „eleganta” dvs. luare de poziție, dar… în aceasta nu spuneți nimic interesant! Închipuiți-vă că…m-am documentat și ceea ce afirm, dovedesc! Dumneavoastră nu dovediți decât…un grad redus de civilizație.
  În intervenția mea m-am referit exclusiv la problema maidanezilor, care este, în ciuda dvs. ,o problemă gravă. Chiar știu care este motivul prezenței lor pe străzi și acesta nu face deloc cinste țării noastre! Civilizația nu are nimic comun cu existența acestora! Limbajul civilizat,de asemenea, nu are nimic comun cu țâfna cu care mi-ați replicat.Vă salut!

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 1 februarie 2011

Actualitate

» GHEORGHE AVRAM, NOUL SUSPECT DIN DOSARUL ŢUNDREA, A AGRESAT O BĂTRÂNĂ
» Fotbal: Găman şi Bărboianu vor afla săptămâna viitoare dacă devin sau nu liberi de contract
» Craiova: Pacienţii, programaţi după ureche
» LPF şi Universitatea Craiova, blat fiscal
» Investiţii în centrele de oncologie
» Dolj: Şase spitale vor fi reorganizate
» Junele Sirop, numit şef la Salubritate
» Fonduri europene pentru mediul rural
» Dolj: Cum să cheltuieşti un milion de euro într-o zi
» Începe drumul Fordului
» Gorj: Principalul suspect din cazul Ţundrea, reţinut de poliţişti
» Dolj: Violator „dovedit“ cu testul ADN
» Egipt: Ambasada României la Cairo nu a înregistrat cereri de evacuare
» Craiova: Trimis în judecată pentru înşelăciuni cu maşini
» Trei spitale din Gorj vor fi reorganizate

Local

» ISU Olt, dotat cu un sistem de alarmare de peste patru milioane de euro
» Profesori universitari acuzaţi de plagiat
» Bemveu de-ţi moare calu’!
» Sechestru pe bunuri
» S-a sinucis după ce şi-a violat fiica
» Programări la telefonul ocupat
» Student străin, în ţara noastră
» Tusciuc se întoarce astăzi la muncă
» Scurte ştiri

Dolj

» PSD Dolj încalcă ordinul lui Ponta
» Scurte ştiri

Gorj

» Audieri în dosarul în care Marcel Ţundrea a fost închis

Sport

» Găman, olandezul zburător în variantă oltenească
» Gane, mulţumit după cantonamentul de la Govora
» Lemnaru, pandur până la vară
» Alro a plecat în Antalya
» FRF judecă astăzi cazul Piţi vs. Universitatea
» Încă o ţintă pentru Ştiinţa: Ragued
» Neînţelegeri la transferul lui Wobay
» Probleme la Real Madrid
» Mutu, tot pe dinafară
» Franţa, noua campioană mondială
» Energia a învins liderul
» Neagu şi-a primit premiul de la IHF
» Ancuţa Bobocel, performeră la primul grand prix
» Mica maratonistă

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» At.mosphere, un restaurant la înălţime
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia

Opinii

» Unde să fie deportaţi?

Top