22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAtac fără precedent la Justiţie. Cine o apără de Alianţa Penalilor?

Atac fără precedent la Justiţie. Cine o apără de Alianţa Penalilor?

Năstase, Ponta şi Antonescu s-au dezlănţuit, joi seară, în direct la televiziunile de ştiri, împotriva Justiţiei, după arestarea Ayatollahului de Argeş soldată cu un leşin neclar transformat prompt de televiziunile de ştiri într-un stop cardiac prelungit. Melodrama atinge apogeul cu îndemnul lui Adrian Năstase la revolte şi insurecţii de partid: Dacă nu reacţionează nici acum, partidul ăsta e de mămăligă. În intervenţia sa precipitată, în direct prin telefon la Realitatea TV, Năstase proclamă criminal regimul Băsescu şi se miră că oamenii nu au luat încă străzile cu asalt.
Intraţi într-un soi de fierbere revoluţionară, reporterii de la Realitatea sar pe micul Che Guevarra de pe scări, înainte să ajungă în studio alături de Antonescu. Ce ziceţi de Năstase şi mămăligă? Gâfâind pe trepte, liderul PSD răspunde cam riscant: să fie bărbat şi să nu mai plângă la televizor.
Partea proastă e că toţi bărbaţii din PSD au umplut deja borcane de lacrimi: Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, primarul Piteştiului, toţi liderii grei ţipă la televizor împotriva procurorilor şi zbiară la Băsescu. Până la urmă, până şi el, Victor Ponta, tot asta face: merge să plângă la televizor. Asta fac toţi cercetaţii penal şi avocaţii lor, altfel nemiloşi cu adversarii: bocesc soarta democraţiei şi urlă la televizor împotriva unei dictaturi închipuite, leşină sau se îmbolnăvesc subit, alţii fac atacuri de panică, se internează abrupt, dar sunt de negăsit prin spitale. Cum ar veni, le lipseşte bărbăţia. 
Ca să nu complicăm lucrurile, explicaţia smiorcăielilor şi vaietelor din opoziţie, amplificate de goarna televiziunilor de ştiri, trebuie căutată în termenele tot mai scurte de judecată din dosarele Năstase, Voiculescu, Vântu sau alte nume mari şi grele aflate la distanţă tot mai mică de judecata pe fond. Toţi aceşti politicieni şi oameni de afaceri importanţi văd cum strategia de amânat procese cu anii până la prescripţia faptelor a fost spulberată de mica reformă. Procesele au prins viteză, gloanţele avocaţilor se termină. Panicat şi transpirat, Năstase denunţă „completele de execuţie“, Vântu se răţoieşte la judecător, după care se refugiază prin spitale, lovit subit de toate bolile pământului: ginecologice, cardiace şi ortopedice. Eliminarea excepţiei de neconstituţionalitate şi scurtarea termenelor îi aduc periculos de aproape de un deznodământ în justiţie: achitare sau condamnare. Cine ar vrea să afle răspunsul? Nimeni nu-i nebun să rişte.
Cu toţii văd că vechiul sistem de justiţie, care le asigură impunitate, nu mai funcţionează, cel puţin în cazul lor. Au putut constata că a dat rateuri în cazul Gutău, condamnat la închisoare, sau Solomon, arestat vreo şase luni. După standardele lor, primarii PDL era obligatoriu să scape, fiind la butoanele care pot bloca, teoretic, ghilotina justiţiei. Cu toţii văd că, după două decenii de descompunere lentă, statul român şi instituţiile sale sunt în pericol de funcţionare. România pare să fi ieşit din nemişcarea specifică statelor captive. Răscolirea straturilor de nămol din subteranele ei trezeşte reacţii violente din partea diverselor secte bine organizate de opoziţie: pensionari militari recompensaţi pentru războaiele de la popotă, sindicalişti corupţi, dinozauri din universităţi, baroni locali speriaţi etc. etc. Imaginea de stat nefuncţional se mişcă.
Penalii mari şi mici s-au coalizat într-o Alianţă, au strâns rândurile din teama pentru libertatea lor. Din acest motiv, Traian Băsescu trebuie cât mai repede suspendat.
Reţeaua Voicu a picat, şi-au făcut apariţia judecători curajoşi (vezi cazul Vântu), care nu mai înghit toate gogoşile avocaţilor. Aplică amenzi, fapt de neimaginat până azi, verifică hârtiile medicale la sânge şi află că de boala de inimă se ocupă un ginecolog, iar de fractura de rotulă, un medic cardiolog. Procurorii fac şi ei anchetă, ameninţă medicii care girează internări dubioase cu dosare penale. Pe scurt, nimic nu pare la fel de sigur ca înainte. Ponta trage alarma: Toţi cei care gândesc că nu li se poate întâmpla nimic să se gândească de două ori. Altfel spus, dacă un simbol al securismului târziu, dacă însuşi Ayatollahul Argeşului, baronul puterii locale absolute a picat, nimeni nu mai e în siguranţă.
Curtea Constituţională şi CSM, ultimele redute antireformiste din Justiţie, au ieşit de pe vechea orbită perfect previzibilă. Reformele instituţionale scoase din parlament cu forcepsul unei majorităţi chinuite încep, încet, să dea roade.
Pe acest fundal dramatic, Victor Ponta şi Crin Antonescu au decis că e vremea să se oprească puţin din plâns şi au pus mâna pe topor. Joi seară, la Realitatea TV, au executat comanda lui Adrian Năstase şi au sărit la gâtul Justiţiei.
Cei doi au ameninţat  procurorii cu decapitarea, numindu-i cozile de topor ale dictatorului Băsescu. Au promis că reţeaua DNA va fi destructurată, că judecătorii „care fac jocul DNA“ vor plăti, că vor tăia şi spânzura după ce ajung la putere. În fine, au împroşcat cu acuzaţii grave, dar neprobate, au ţipat lozincile ştiute despre anchete şi procese controlate politic. Astfel de poziţii sunt inacceptabile din partea unor lideri care se visează premieri şi preşedinţi într-un stat UE, chiar dacă ţara se numeşte România.
Sunt tentative periculoase de intimidare şi obstrucţionare a justiţiei. Cu România sub monitorizare la capitolul justiţie, ieşirile lui Ponta şi Antonescu au ceva din iresponsabilitatea recidiviştilor. Nu le mai pasă câtuşi de puţin de UE sau reacţiile externe, cu atât mai puţin de ce zice pestriţa lume românească.
Unde sunt acum vajnicii apărători ai democraţiei? Cine apără Justiţia de Alianţa Penalilor? De unde, totuşi, atâta disperare şi înverşunare din partea opoziţiei, care a sunat mobilizarea generală în apărarea unui cercetat penal? Dictatura Alianţei Penalilor cine o denunţă?
Nu cred că se aşteaptă nimeni ca Mona Pivniceru, Viorica Costiniu sau Victor Alistar să sară acum în apărarea justiţiei, să lupte pentru independenţa ei. Ei sunt ocupaţi, la fel ca PSD şi PNL, doar cu Traian Băsescu. O primă reacţie a venit de unde nu s-ar fi aşteptat nimeni. Tânărul liberal Răzvan Orăşanu a taxat în mod corect lătratul prostesc al cuplului Antonescu-Ponta împotriva judecătorilor şi procurorilor.
Asociaţiile de magistraţi oneste şi judecătorii reformişti din CSM au obligaţia să reacţioneze fără echivoc în faţa acestei agresiuni orchestrate de liderii opoziţiei – Năstase, Ponta, Antonescu, mobilizaţi la vârf în apărarea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, împotriva căruia un judecător a dispus joi, 27 ianuarie, arestarea sa pentru 29 de zile. În lipsa unei reacţii ferme, de condamnare publică a adversarilor justiţiei, putem lăsa deoparte speranţa că magistraţii chiar îşi doresc reformă şi ţin la principii, nu doar la bani şi privilegii. Au ratat momentul în cazul Ridzi, când PDL a blocat justiţia în parlament. Au ocazia acum să-şi spele ruşinea. Cum ar zice Ponta: e cazul să fie bărbaţi şi să-şi apere reputaţia, câtă o mai fi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

63 COMENTARII