17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPD-L joacă acum la „totul sau nimic“

PD-L joacă acum la „totul sau nimic“

Cam asta trebuie să fie noua tactică a PD-L. Dacă ne trecem legile pe care le dorim, să modernizăm societatea şi să câştigăm recunoştinţa oamenilor în 2012, este OK, dacă nu, plecăm şi să vină alţii.
Sătul să tot încaseze de la opoziţie, de la sindicate, de la presa mogulizată, fără un gram de recunoştinţă pentru rolul de încasator în vremurile astea de restrişte, PD-L a schimbat foaia. Nu mai vrea să joace acest rol, fără legile-instrumente de modernizare a societăţii româneşti: Legea pensiilor, Legea salarizării unice, Legea educaţiei, Legea accelerării proceselor în justiţie.
Vrea „totul sau nimic“!
Şi atunci, ce-i zice opoziţiei? Ori jucaţi după regulile noastre, ori veniţi voi şi daţi oamenilor salarii şi pensii, mâncare şi căldură, că tot suntem în prag de iarnă. Nu daţi doar din gură, criticând actuala conducere. Blocând parlamentul prin neparticipare la şedinţele sale.
Zis şi făcut. După discuţia de luni de la Cotroceni, guvernul Boc a ieşit la atac. A anunţat că îşi asumă răspunderea pe Legea educaţiei. Probabil a contat şi şantajul UDMR, dar bătaia asumării e mult mai lungă. Oferă opoziţiei şansa de a veni la putere, dacă ţine cu tot dinadinsul. Câţiva trădători din arcul guvernamental s-or găsi. Cu ocazia asta testează şi susţinerea coaliţiei în parlament. Adică, ori jucăm aşa cum vrem noi, cu legile propuse de noi, ori veniţi voi, opoziţia, şi vedeţi cum vă descurcaţi.
Ce haz are puterea fără bani? Nici unul. Nu se mai uită clientela la tine, nici sponsorii, că n-ai bani pentru contracte grase. Mai grav, te înjură toţi, nu poţi să faci o vizită de lucru, ceva, că se iau gospodinele de tine în piaţă, mai intră unele în greva foamei, vai şi amar.
Şi, când vine ziua de salarii şi pensii, ieşi în piaţa bancară şi te căciuleşti să împrumuţi bani. Iar când frigul iernii va închide şcoli şi spitale, atunci să vezi înjurături.
De ce să nu stea PD-L doi ani opoziţie, să vadă lumea ce capacităţi sunt imberbii Ponta şi Antonescu, cum ştiu ei să scoată bani din piatra seacă a evaziunii. În vremurile astea tulburi şi pe uscăciunea asta financiară, cel mai bine e să înjuri din tribuna opoziţiei.
Iar când vin alegerile în 2012, să zică alegătorii care sunt ăia incapabili şi care capabili.
Momeala e greu să nu fie înghiţită. Blocajul în parlament este aproape total. Nu se mai ţin şedinţele la Came-ra Deputaţilor, nu există dialogul firesc şi necesar între putere şi opoziţie. Iar parlamentarii opoziţiei au şi ei dreptatea lor când afirmă că sunt ţinuţi pe post de „papagali“ de către actuala pute-re. Inclusiv prin anunţata asumare a răspunderii pe legi organice, extrem de importante. Lucrurile au degenerat într-o măsură atât de mare, încât nu-ţi rămâne decât să accepţi că aşa nu mai merge şi o ieşire trebuie găsită. Cine este vinovatul principal aproape că nu mai are importanţă. Va judeca electoratul la alegeri.
Cinică socoteală, dar probabil puterii i-a ajuns cuţitul al os. Şi să laşi ţara de izbelişte într-un astfel de context tot iresponsabilitate se cheamă. Toată lumea le cere să facă din economie bici, când, în afară de Loganuri şi ceva produse Nokia, nu prea avem ce vinde. Produse şi servicii serioase, cu valoare adăugată mare. Din ce să faci atunci bani la buget? Cum să creeze locuri de muncă statul, că nu mai este agent economic, ca în comunism? Că le-a lăsat Tăriceanu o gaură cât sacul de mare.
Se aud tot mai multe voci care strigă că e treaba guvernului să „dea“ salarii, pensii, mâncare şi căldură. Unde-i cazul, şi ţigări, şi băutură. Asta ne învaţă opoziţia mereu. Nu că fiecare trebuie să lupte să-şi procure cele necesare traiului, inclusiv în piaţa muncii extinsă a Uniunii Europene.
Opoziţia are ocazia acum să-şi ţină promisiunile. Cel puţin după declaraţiile din ultimul timp, Ponta şi Antonescu doresc să arate românilor că au soluţii-miracol să reuşească acolo unde actuala guvernare s-a împotmolit. Să dea pensii, salarii, mâncare, căldură, ţigări şi băutură. Să-i ducă pe cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres. Chestia cu greaua moştenire o ţine cât o ţine, în orice caz nu până în 2012.
Aşa cum Tăriceanu a guvernat fără să-i pese de ce zicea Băsescu, pot şi ei s-o facă.
Că Ponta şi Antonescu sunt inconştienţi şi nu ştiu unde se bagă, mai treacă-meargă. Dar cu noi ce se va întâmpla?
Ce să se întâmple? Vom traversa un purgatoriu. O perioadă în care vom vedea exact cine suntem, cât muncim, cu ce productivitate, cât de solidari suntem, ce opoziţie avem – care vede în preşedinte inamicul numărul unu al ţării, care nu participă la lucrările parlamentului, deşi ia salarii pentru asta.
Vom înţelege că rolul guvernului nu este „să dea“, că nu are de unde decât tot din munca noastră. Care, dacă nu este suficientă, nu există nici resursele necesare. Că ţâţa vacii bugetare este tot mai seacă şi ar fi bine să ne orientăm spre sectorul privat. Inclusiv prin activităţi proprii, independente.
Că fiecare popor are soarta şi conducerea pe care le merită. 

de Ştefan Vlaston, HotNews.ro 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII