10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Mizilicuri

1. Ieri am aflat, din spusele unui reprezentant al pompierilor, aflat la un post TV de ştiri, că „seismele pot avea loc ziua sau noaptea“. Am înţeles astfel că dimineaţa şi seara este interzis Pământului să ne zgâlţâie.
Aşa şi cu ceea ce face guvernul ca să ne scoată din criză. Împrumuturile sale uriaşe, care depăşesc 15 miliarde de euro, sumă adunată în doar câteva luni, mai mult de peste două ori faţă de suma pe care trebuia să o plătim „agenturilor străine“ pe vremea Răposatului, vor îndatora România pentru cel puţin o generaţie.
Dar nu, guvernul nu ne îndatorează pe noi, fiindcă împrumuturile în euro se duc la Banca Naţională, care va face speculaţii cu valută, va obţine profit, iar în final va plăti totul fără ca pe noi să ne coste ceva.
În această situaţie, propun ca domnul Boc şi întreaga sa echipă să îşi dea demisia şi să îl lase pe domnul Isărescu să conducă ţara, fiindcă în acest fel vom deveni cel mai bogat stat din lume, Wall Street-ul se va muta cu totul pe Calea Victoriei, iar locul unde stă cel pentru care „nu e iarna, cum e vara“ va deveni buricul Universului.
2. Chiar dacă nici unul dintre programele „procriză“ nu reuşeşte să aprindă vreo luminiţă la capătul tunelului, foamea de bani a guvernului este imensă. Programul „Prima casă“, văzut ca o ieşire din colaps a celor care umplu puşculiţa electorală, nu a făcut decât să crească artificial preţul la casele vechi. Ce se cumpăra cu 40.000 de euro a urcat brusc la 60.000 de euro. Programul „Primul siloz“ va interesa agricultorii abia anul viitor, aceasta în cazul fericit în care vor reuşi să obţină profit din recolta acestui an. În rest, creşteri nemăsurate ale cheltuielilor salariale ale bugetarilor, cea mai mare masă electorală din România.
În schimb, toate măsurile care ar fi putut stimula sectorul privat, singurul care mai aduce ceva bani la bugetul de stat, sunt lăsate pentru „vedem noi când“, preferându-se desfiinţarea micilor afaceri prin aberantul „impozit forfetar“.
Aşa că, de la începutul anului, Trezoreria, care a devenit cel mai mare debitor al sistemului bancar românesc, a atras prin împrumuturi de pe piaţa internă peste 11 miliarde de euro, prin vânzarea de titluri de stat, sumă mai mare de aproape zece ori faţă de intervalul similar din 2008 şi de aproape patru ori peste suma împrumutată în întregul an trecut, care a fost de 12,5 miliarde de lei. Pe lângă această sumă imensă, Finanţele ne-au mai căptuşit cu un împrumut de un miliard de euro, realizat de la băncile locale. Bănci care s-au obişnuit să facă profit pe seama unui guvern indiferent la soarta cetăţenilor pe care îi conduce.
3. Decizia BNR de a reduce rezervele minime obligatorii în valută, de la 35 la 30%, va aduce în conturile băncilor circa 1,2 miliarde de euro, care vor fi cumpăraţi cu bonuri de stat, în cel mai scurt timp, de statul român.
Ca să nu piardă timpul, Finanţele au anunţat, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, că va fi realizată, în a doua parte a acestei luni, o emisiune de titluri de stat denominate în valută, de cel puţin 300 de milioane de euro, sperându-se obţinerea unui randament maxim de 5,25%/an, cu o maturitate de patru ani. Un calcul simplu ne arată că vom avea de plătit băncilor un mizilic de 63 de milioane de euro. Noi şi cei care ne vor urma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII