22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiZiua în care lumea s-a sfârşit

Ziua în care lumea s-a sfârşit

CERN – Centrul European pentru Cercetări Nucleare de la Geneva – efectuează astăzi un experiment crucial pentru cunoaşterea umană: simularea stării în care se afla Universul la o secundă după Big Bang, prin recrearea forţelor care au dus la formarea Universului. În acest experiment, la care s-a lucrat vreme de aproape 15 ani, au fost implicaţi 10.000 de savanţi din peste 70 de ţări, printre care şi câteva zeci de români. Un succes al experimentului ar oferi civilizaţiei noastre informaţiile necesare pentru descoperirea unor noi forme de energie şi pentru înţelegerea mai profundă a structurii şi originii Universului.
Experimentul este însă contestat de o parte a comunităţii ştiinţifice internaţionale, acuzaţia principală fiind că un eşec ar putea provoca apariţia unei găuri negre suficient de puternice pentru a distruge planeta. Un grup de oameni de ştiinţă, în frunte cu Otto Rossler, un reputat biochimist german, a atacat experimentul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, argumentând că acesta încalcă dreptul fundamental al omului la viaţă. CERN a admis că proiectul va crea găuri negre, dar fără să reprezinte vreun pericol pentru planetă. Comunităţile religioase au reacţionat cu aceeaşi vehemenţă împotriva experimentului datorită mizei spirituale: a fost creat Universul de Dumnezeu sau de „bosonul lui Higgs“? Bosonul lui Higgs este numele unei particule elementare, a cărei existenţă a fost demonstrată doar teoretic. Experimentul pe care CERN îl realizează astăzi are şanse mari de a demonstra şi practic că există această particulă elementară, care are capacitatea de a transforma un spaţiu gol în materie. Dacă se va dovedi că există în Univers o particulă elementară având puterea de a crea materie din nimic, disputa dintre evoluţionişti şi creaţionişti ar fi rezolvată, cel puţin pentru moment, în favoarea adepţilor evoluţionismului. O parte din comunităţile religioase consideră că oamenii de ştiinţă se joacă de-a Dumnezeu, în încercarea lor de a afla cum a fost creată materia şi că acest experiment nu reprezintă altceva decât o acţiune făcută în favoarea diavolului.
Dacă astăzi va fi sau nu sfârşitul lumii doar Dumnezeu ştie. Oricum, pentru cei care au o anumită credinţă în Dumnezeu, sfârşitul vieţii trupului nu reprezintă decât un nou început, sufletul fiind veşnic. Profeţiile apocaliptice ne-au însoţit pe parcursul istoriei noastre. O parte din acestea s-au împlinit, altele s-au dovedit false, iar câteva încă îşi aşteaptă împlinirea. Important mi se pare însă faptul că, în majoritatea profeţiilor apocaliptice, fiinţa care provoacă sfârşitul lumii nu este Dumnezeu, ci omul, prin faptele lui. Dintr-o astfel de perspectivă, sfârşitul lumii are loc în fiecare zi. Când un om ucide alt om, când un om înfometează alt om, când un om distruge natura înconjurătoare, atunci lumea se sfârşeşte. Teama că experimentul CERN va provoca sfârşitul lumii nu poate fi mai mare decât teama că arsenalul de arme nucleare are aceeaşi potenţialitate distrugătoare. Degradarea ireversibilă a mediului din cauza poluării, apariţia unor mutaţii genetice la nivelul unor virusuri care ar putea provoca molime ucigătoare la scară planetară, scăderea drastică a rezervelor de apă potabilă sau de hrană reprezintă pericole cel puţin egale cu cel ca experimentul CERN să provoace apariţia unei găuri negre care să înghită planeta.
Cunoaşterea a fost mereu însoţită de teamă. În multe situaţii, teama a învins. Cunoaşterea a devenit o crimă, iar cei care cutezau să cunoască măreţia Universului creat de Dumnezeu au fost proscrişi, uneori chiar ucişi. Omul a fost înzestrat de Dumnezeu cu dorinţa de a-şi cunoaşte Creatorul şi universul în care a fost rânduit să existe. A fi om înseamnă a cunoaşte. Oricât de ocolite ar fi căile cunoaşterii pe care le-ar alege omul, finalul ei este Dumnezeu. A cunoaşte este un demers nu numai firesc, ci şi necesar pentru fiinţa umană. Eu mă tem doar de întunecata, înfiorătoarea ignoranţă. Când aceasta va fi triumfătoare, când omul va renunţa la cunoaştere, abia atunci va fi cu adevărat ziua când lumea se va sfârşi…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

67 COMENTARII