10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Un moment politic

Adrian Năstase şi-a lansat miercuri, în Sala Rondă a hotelului Intercontinental din Bucureşti, noua carte – „România europeană“.
Invitat să iau cuvântul,  m-am referit mai puţin la conţinutul acestei cărţi, pe care am citit-o şi o consider un moment în gândirea noastră politică.
M-am referit, în schimb, pe larg, la condiţia lui Adrian Năstase.
În contextul actual românesc, fostul premier şi fostul lider de partid face o figură aparte.
Urmare a unei alianţe tacite, tipic negustoreşti, între Traian Băsescu şi liderii PSD, Adrian Năstase e azi un simplu membru de partid, hăituit de DNA şi Parchetul General, cele două Miliţii Populare ale lui Lukaşenko de la Cotroceni.
Din când în când, simţind nevoia unui nou act în montajul literar-artistic numit lupta împotriva corupţiei, Traian Băsescu apasă pe un buton.
De îndată, căţeluşii de la DNA sau de la Parchetul General scot de prin sertare o proză ieftină, produs al amestecului de analfabetism cu hormoni nerezolvaţi, şi o trimit, pe canalele deja cunoscute, trusturilor media ai căror patroni sunt în negustoria cu Traian Băsescu: al lui Sorin Ovidiu Vântu, al Familiei Ringier şi al lui Adamescu.
Eroul acestei proze nu poate fi altul decât Adrian Năstase.
Aşa s-a întâmplat cu publicarea recentă a Rechizitoriului funambulesc al DNA prin care fostul premier e acuzat de dare de mită fără nici o probă, doar pe baza unor speculaţii aşa-zis psihologice ale procurorilor cu nostalgii secrete de prozatori debutanţi.
Apariţia textului exact acum, când Traian Băsescu se dă de ceasul morţii să-l dea jos pe Călin Popescu Tăriceanu apelând la un PSD disponibil la toate compromisurile, nu e deloc întâmplătoare.
Graţie maşinăriei mediatice subordonate Cotrocenilor, gestul s-a vrut un semn de bunăvoinţă faţă de actuala conducere a PSD, tot mai neliniştită de creşterea curentului pro-Năstase din partid.
Renunţaţi la varianta revenirii lui Năstase! – s-a sugerat celor tot mai convinşi că revenirea fostului premier în fruntea PSD ar fi singurul mijloc de a mai salva partidul de la iminentul dezastru – el va fi eternul client al DNA!
Deşi ştie mişmaşurile care l-au transformat din premier, candidat la preşedinţie, lider de partid, într-un simplu membru PSD, care trebuie să străbată o junglă birocratică pentru a ajunge, de exemplu, la Marian Vanghelie, Adrian Năstase n-a reacţionat şi nu lasă impresia că ar intenţiona să reacţioneze.
Adrian Năstase scrie şi tipăreşte cărţi.
În cuvântul meu am avertizat, sub o formă subtilă, că Adrian Năstase joacă teatrul celui care s-a consacrat definitiv bibliotecii.
Publicarea şi lansarea de cărţi sunt o formulă abilă de a face politică fără ca duşmanii din politică şi din presă să se prindă.
Realitatea de la Intercontinental m-a confirmat.
Au venit la lansare mulţi şefi de filiale din ţară şi mulţi lideri PSD, cu excepţia celor care l-au dat jos.
Astfel, lansarea cărţii „România europeană“ a fost, în fapt, o reuniune a lui Adrian Năstase cu adepţii săi din partid.
Suntem tare curioşi să ştim ce dosar vor mai scoate cei de la DNA de prin sertarele fanteziei lor nesărate!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII