19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiScheletul din dulap

Scheletul din dulap

PSD are o mare problema: ce face cu Adrian Nastase. Sa arate social-democratii solidaritate fata de tot ce i se intâmpla ex-premierului lor? Sau sa renunte la el, pentru a salva PSD? Politica e politica, e dura, fara mila. Daca ai cazut, te calca in picioare. Daca ai inceput sa te rostogolesti, nu te mai opresti pâna in vale. Nastase se vede izolat in partid. Mai ales de catre aceia care ii datoreaza cariera. S-a facut gol in jur. Nimeni nu ii mai raspunde la telefon. E tratat ca un ciumat, un hoit, ceva rau mirositor, e un paria in PSD. Totusi, Nastase se lupta, nu a renuntat sa infrunte colegii de partid, adversarii politici declarati, presa, procurorii. Rezista mai mult la tavaleala decât ne-am fi asteptat. E mai bun incasator decât pariau unii. A probat-o in maniera in care a reusit la congres sa devina presedinte executiv, dupa ce pierduse alegerile prezidentiale in fata lui Basescu si apoi pierduse si guvernul tot in fata lui Basescu care i-a sterpelit aliatii, PUR si UDMR. Nastase a aruncat astfel PSD in opozitie. Totusi, a reusit sa nu fie eliminat de congres si a ramas in troica de la vârf cu Geoana si Mitrea. Au fost trimisi in debara Iliescu, D.I. Popescu, Hrebenciuc. Nastase si-a aratat abilitatile manevriere si când a reusit sa ramâna presedintele Camerei Deputatilor toamna trecuta, in ciuda sfortarilor maximale ale coalitiei de la putere.


Se pare insa ca in partid va reusi mai putin. Haosul lasat de congres, cu prea multi sefi de forte egale, nu a fost inca transat. PSD scade sistematic in sondaje si nimic nu il poate ridica de la parterul catre care se duce. Ce solutii au liderii „social-democratilor“ pentru a incetini caderea si sa o opreasca la un punct pentru a prelua initiativa? Cred ca pentru moment nu se poate face nimic. PSD plateste si in 2006 trecerea in opozitie. Criza se prelungeste. Ea se anunta de scurta durata, dar nu a fost si rezolvata cu ocazia congresului, ci, dimpotriva, nu a facut decât sa se accentueze. Nimeni nu a plecat multumit de la congres. Decât Geoana, probabil Mitrea si Nastase. Dar toti si-au propus o a doua runda in care sa câstige tot potul. Cei ramasi atunci pe tusa si ei si-au promis un come back. Situatia aminteste mult de tot de disolutia PNTCD, dupa 2000. S-a cautat energic un tap ispasitor, dadeau vina unii pe altii. Au trecut la excluderi, la lovituri de palat, la acuzatii de coruptie, pâna când partidul a disparut din peisajul politic românesc. De vreo cinci ani incearca sa refaca din cioburi ce era odata un vas aratos. Va avea acelasi traseu PSD?


Premisele ne arata ca da. Baza lui electorala s-a schimbat, Iliescu e plecat si nu mai inseamna cine stie ce pentru viitor, datorita vârstei. Liderii de la vârf sunt prea putin convinsi de social-democratie. PSD nu a fost un partid real de stânga, social-democrat niciodata. Era doar o eticheta. Acum incearca sa ii dea o linie ideologica mai clara. Ce altceva ar putea coagula cei peste o jumatate de milion de membri daca nu câteva interese clar exprimate, câteva idei si sensibilitati politice? Mutrele câtorva lideri? Ma indoiesc. Tot o propunere de program ar limpezi lucrurile. Dar aici, la doctrina, culoare politica, parerile sunt diferite si alimenteaza multe alte tensiuni. Si lucrurile se intorc atunci la persoane, in lipsa de altceva.


Va fi exclus saptamâna asta Nastase din PSD? Asta e intrebarea-cheie. Sau: I se va retrage sprijinul politic pentru postul de presedinte al Camerei? De ce? Raspuns: Cu cât aceasta afacere nu e lamurita, câta vreme Nastase e chemat la Parchet, câta vreme presa scrie despre afacerile lui, PSD nu are nici o sansa sa revina. In plus, aceasta presiune poate duce la ruptura. Se va scinda PSD? Va pierde o parte dintre membri si lideri? Va ramâne unit in jurul unui lider? Care ar fi acesta: Geoana? Iliescu? Rus? Care va fi continuatorul PSD? Diminuarea PSD va avea ca efect ascensiunea altor forte politice care vor ocupa culoarul lasat de PSD. Un partid popular? Un Gigi Becali sau un Vadim Tudor? Unde se vor duce voturile nemultumitilor?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII