9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSplendid... splendid

Splendid… splendid

Functiona pe vremuri la Politehnica din Iasi un profesor, care, pe linga faptul ca era un mare savant, era de o politete cu totul neobisnuita. Simtea nevoia de a stimula orice partener de conversatie, indiferent cine era acesta, apreciind fiecare propozitie a interlocutorului cu incurajatorul : „splendid, splendid“. Odata, asistentul sau ii adreseaza o rugaminte : „Tovarase profesor, va rog sa ma invoiti citeva zile“. „Splendid, splendid“. „Mi-a murit mama“. „Splendid, splendid“.


Si mie imi vine mereu, privind ce se intimpla in jurul meu, la noi sau aiurea, sa exclam „splendid,splendid“.


Scumpii nostri teroristi isi continua activitatea lor inaltatoare, in Irak sau aiurea. Spun „inaltatoare“, caci cei asupra carora se dirijeaza activitatea se inalta… la ceruri. Spun „scumpi“ deoarece i-au platit cu multi bani si de-ai nostri, si altii mai breji ca noi. Numai ca ai nostri sint boieri(ca) si nu vor sa faca tapaj din aceasta actiune de binefacere; si cum nu umbla nici dupa faima, nici dupa pirnaie, nu recunosc nimica. Noroc ca mai sint tari arabe echilibrate care militeaza pentru stabilitate si liniste. Ca de pilda Iranul, care vrea sa stearga Israelul de pe harta lumii. Spre bucuria unora; chiar si de la noi. Splendid, splendid.


Razboiul traian este varianta moderna a razboiului troian. Ambele s-au declansat din cauza unei blonde si frumoase Elene. Ambele au fost legate de un simbol: cel troian de un cal, celalalt de un cocos. Lenau spune ca Dumnezeu a luat un lut prea gingas cind a facut femeia; aceasta este cauza tuturor fericirilor, dar si a nefericirilor noastre. In cazul contemporan, nu stiu cine s-a bucurat de fericiri; dar de nefericire, stiu. Si acum exclama: „splendid, splendid“.


Telefonul de la miezul zilei este titlul noului serial românesc. „Tariceanu vrut-a sa telefoneze /Lung prilej de vorbe si de ipoteze“. Scenarii fanteziste, interpretari mirobolante… Singurii care nu s-au antrenat in discutii sint parlamentarii care reprezinta categoria defavorizata a surdomutilor; de aceea sint numiti „necuvintatori“. Si cind stim cit de mult ii platim ca sa taca in parlament, te gindesti la adevarul zicerii „tacerea e de aur“. Misteru-nvalue pricina; deci cautati… cocosul. Si apoi, ce atita vorbarie? Cind nea Nelu a dat telefon, ce-a patit? E drept, nu era un telefon rosu, ci unul alb ca zapada. Iar cind Arogantul l-a facut scapat pe Tarau, s-a intimplat ceva? Dar cu stenogramele? In cazul de fata, unii dintre protagonisti ascund adevarul; si doar sint oameni sus-pusi, deci, prin reducere la absurd, inteligenti. Dar asa e la noi; cine are minte minte. Adevarul, ca si multe adevaruri, nu-l vom afla poate niciodata. La noi lucrurile sint ascunse intr-o materie viscoasa, poroasa; daca incerci sa umbli dupa adevar, ti se incleiaza miinile. Acuzatia ca premierul ar fi vrut sa sugereze justitiei un anumit tip de comportament nu sta in picioare. Caci dosarul in cauza era al unui prieten si partener de afaceri. A, da, daca era dosarul lui Suca a lu’ Zapacitu care a furat doua gaini, atunci s-ar fi putut vorbi de presiuni. Asa, cine stie ce-a spus la telefon premierul? Poate ca a spus cam asa ceva: „Cu privire la dosarul cutare, as dori sa va intreb cum va fi miine timpul“. Iar raspunsul ar fi fost: „Splendid, splendid!“


Si totusi un progres este; in guvernarea trecuta s-ar fi facut atita caz de multele telefoane similare?


Erori au fost si mai sint inca. Astfel, activitatea inceputa, dupa atitia ani, de a recupera datoriile catre stat, este gresita, fiindca s-a optat pentru o anumita ordine in loc sa se adopte alta. Iar verificarea unor conturi este mai mult decit eroare; este ilegala. La noi, legala este numai hotia. Iar ordinea de actiune normala ar fi aceea a cronologiei comiterii escrocheriilor. Numai ca se pune intrebarea: ne va ajunge un secol? S-a ajuns si la verificarea conturilor premierului; daca e adevarat. Oricum, acest lucru nu numai ca este o dovada de autentica democratie, dar este si indeplinirea unui vechi vis al Arogantului, care, pe cind era premier, a cerut insistent sa i se verifice conturile, colectiile, ouale. Ceea ce nu s-a intimplat; si l-a facut sa exclame indignat: splendid, splendid.


Canibalismul este maladia care a inlocuit gripa aviara. Funar, dupa declaratia sefului sau de partid, este canibal. Dar un rafinat si epicurean canibal, combinat cu deprinderi de vampirism. El consuma numai unguri in suc propriu, dupa ce le bea mai intii singele. Si printre pesedisti se afla multi canibali, dar sint mai modesti; se maninca intre ei. Si prefera prospaturile, ca de pilda Ion Iliescu. Si cei din Coalitie se maninca intre ei, dar au avantajul ca au de ales intre patru soiuri. Inainte de a incepe mincatoria, cei din Coalitie fac o rugaciune: „uraste-ma, injura-ma, maninca-ma, dar ramii cu mine; numai impreuna ne putem sinucide cu succes. Nu e splendid? Splendid!


Fotbalul e unul din putinele sectoare unde lucrurile merg normal. Suporterii sint oameni seriosi, cu scaun la cap; dupa ce s-au batut cu scaunele in cap. Dupa atitea insuccese, vom avea un nou presedinte la Federatie; tot cel vechi. Care a promis ca nu mai candideaza, dar nu si-a dat cuvintul de onoare. Normal; nimeni nu poate da ceea ce nu are. Dragomir a batut recordul democratiei; concureaza cu el insusi. Gigi aminteste de Calboreanu in „Apus de soare“. „Steaua nu e a mea si nici a voastra, ci a copiilor mei si a copiilor copiilor mei. Si se va numi «Steaua crestina»“. Daca tot cauta un simbol religios, mai bine ar alege crucea; ca tot au dus fotbalul in groapa. Desi ei spun ca e „splendid, splendid“.


Dintr-o informare recenta aflam ca sotia unui fost ministru pesedist ar avea un salariu bugetar anual de aproape doua miliarde de lei vechi, iar un alt fost sef pesedist o pensie lunara de o suta de milioane. In timp ce 40% din români traiesc ca in secolul XIX. Splendid, splendid.


Cu inaltul lor simt de responsabilitate, pesedeul s-a oferit sa vina la putere, prin alegeri anticipate, ca sa ne salveze; mai bine zis sa se salveze. Ca pe noi nu stiu daca ne mai poate salva cineva. Splendid, splendid!


Sint sigur ca simbata oamenii de pe strada se vor intreba: „Ai citit articolul?“ „Spendid, splendid“ va fi raspunsul unanim.


Aiurea!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII