21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiScandalul stenogramelor

Scandalul stenogramelor

Din când in când, asistam la scandaluri care se uzeaza, cad in desuetudine si dispar din orizontul interesului public. Apoi, reapar, ca o boala recurenta. Un exemplu e si scandalul cunoscut sub numele „scandalul stenogramelor“. E vorba de stenogramele ajunse in presa care ne-au dezvaluit ce si cum discutau, la sedintele Delegatiei Permanente, mai-marii din PSD.


Prima oara, scandalul a izbucnit anul trecut, in plina campanie electorala. Si i-a surprins total nepregatiti pe liderii pesedisti. Buimaciti de soc (vedeau expuse pe pagini intregi de ziar discutii, deloc inocente, pe care le considerasera secrete) si nestiind pe ce cai ajunsesera in presa, unii dintre participantii la acele sedinte le-au recunoscut autenticitatea. E drept, au facut-o cu jumatate de gura si referindu-se numai la spusele lor. Dar impresia a fost aproape generala. Stenogramele nu erau o „facatura“. De altfel, ar fi fost si greu de imaginat un autor anonim care sa imite perfect si „stilul“ Rodicai Stanoiu, si pe cel al lui Mitrea sau al lui Nastase. Vorba lui Buffon, „stilul este omul“.


Dupa primul soc, mai-marii din PSD si-au mai revenit. Si-au dat asigurari reciproce ca nici unul nu „tradase“, nu livrase dusmanului stenogramele compromitatoare. Si au inceput retractarile, in speranta ca scandalul, potrivit bunelor obiceiuri de pe malurile Dâmbovitei, va fi clasat. In plus, la ora aceea, PSD spera sa câstige alegerile, ceea ce ar fi creat conditii pentru musamalizare. Dupa alegeri, insa, scandalul a reizbucnit, când mai multe organizatii civice au inaintat o plângere penala la Parchet, prin care se cerea elucidarea acelor fragmente din stenograme care dezvaluiau ingerintele vechii Puteri in treburile Justitiei.


Numai ca iarasi am avut prilejul sa ne convingem ca, la noi, scandalurile vin si trec, ca fiecare scandal nou sterge amintirea scandalului precedent, cum sterg valurile spuma lasata de alte valuri, pe plaja, la mare. Mai intâi, dihoniile din PSD, stârnite de apropierea Congresului, apoi unele arestari clamoroase, gen Iacobov sau Hayssam si, in fine, speculatiile legate de rapirea celor trei ziaristi români in Irak au aruncat din nou in umbra scandalul stenogramelor. Ceea ce le-a permis mai-marilor din PSD sa pregateasca o strategie. A negarii! Toti cei chemati acum la Parchet, pentru explicatii, au dat un raspuns stereotip: „Care stenograme? Ele nu exista. Au fost fabricate. Totul e o nascocire“.


Aparent, situatia e doar ridicola. Fiindca, intr-adevar, e de-a dreptul suprarealista ideea ca ar putea cineva, fie el oricât de talentat si de fin psiholog, sa imite inimitabilul mod de a se exprima al atâtor persoane din PSD. Iar daca aceasta ipoteza cade (fiindca nu e serioasa), ce rezulta? E clar pentru oricine, cred. Liderii din PSD chemati la Parchet pentru audieri au mintit!


Fireste, nu era usor, nici convenabil, sa-si asume adevarul. Sunt lucruri grave in acele stenograme care pun fosta Putere intr-o situatie foarte delicata. Dar a tagadui ceva mai mult decât evident comporta, fara indoiala, un risc major. Acela de a nu mai fi crezut si in situatii unde lucrurile sunt tulburi.


Ceea ce se si intâmpla. Dupa arestarea sirianului Omar Hayssam, acuzat in mai multe dosare, si, potrivit unor banuieli, amestecat, direct sau indirect, si in episodul rapirii ziaristilor români in Irak, circula in presa multe supozitii in legatura cu relatiile mai multor fruntasi din PSD cu cercuri mafiote arabe. Cum era de asteptat, persoanele vizate de aceste suspiciuni, Hrebenciuc si altii, au negat ca ar fi avut altfel de relatii decât unele ocazionale si superficiale, fara importanta. Si, pâna la probe indubitabile, ar fi firesc sa le dam crezare. Dar falsa inocenta arborata in cazul stenogramelor se intoarce acum ca un bumerang, facându-ne sa ne indoim si de ceea ce e, poate, sincer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU