5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCind se pune la indoiala Democratia

Cind se pune la indoiala Democratia

Ca un facut, cazul jurnalistilor români captivi in Irak a pus in umbra sedinta extraordinara a guvernului, dedicata proiectului de reforma a sistemului judiciar.


La reuniune a participat si presedintele Traian Basescu. Un bun prilej pentru Domnia sa de a-si expune, in cadrul conferintei de presa de dupa reuniune, viziunea asupra raporturilor dintre politic si justitie in democratie.


A spus Traian Basescu: „Nu vom permite o justitie independenta in coruptie si ineficienta. Politicul nu va face nici un pas inapoi pentru curatarea justitiei. Cei care se bat pentru mentinerea unei justitii independente in ineficienta si in coruptie au gresit adresa. Factorul politic, administratia de astazi de la Bucuresti, refuza sa o lase corupta si independenta, sa o lase ineficienta si independenta“.


Independenta justitiei e una din axiomele democratiei. Ca si in cazul presei, independenta justitiei e considerata o conditie sine qua non a sistemului pluralist. Democratia a ajuns la aceasta cucerire dupa ce sistemele totalitare au pus la indoiala independenta justitiei in numele unor idealuri teoretice, abstracte. Bolsevicii au contestat independenta justitiei, argumentind ca justitia e burgheza, serveste intereselor claselor exploatatoare.


De regula, punerea la indoiala a independentei justitiei s-a facut in numele unor idealuri avansate ca pretext. Presedintele unei republici democratice sustine, nici mai mult nici mai putin, decit ca politicul poate pune intre paranteze independenta justitiei daca justitia e corupta si ineficienta.


Un asemenea punct de vedere ridica insa o intrebare: daca politicul are dreptul de a spulbera independenta justitiei, pornind de la aprecierea ca justitia e corupta, cine apreciaza gradul de coruptie din justitie?


Raspunsul e usor de dat: politicul. Sau, dupa vorbele domnului presedinte, „administratia de astazi de la Bucuresti“.


Sa lasam la o parte faptul ca independenta justitiei e o conditie a democratiei, care nu poate fi atacata sub nici un pretext. Corupta, ineficienta, alba sau neagra, justitia trebuie sa ramina independenta. Daca administratia de astazi de la Bucuresti e cea care apreciaza gradul de coruptie din justitie, justitia poate sa-si ia adio de la independenta sa.


Pentru ca, avind interesul unei justitii supuse politicului, Traian Basescu si clientela sa vor invoca tot timpul ca justitia e corupta. Si ca au dreptul s-o subordoneze politicului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII