10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAproape o sinucidere

Aproape o sinucidere

Săptămina trecută a debutat cu scandalul din parlament, cind PSD a considerat că votul secret e altceva decit ştiam noi. A obligat membrii săi să arate buletinele de vot cu numele candidaţilor. Bătaia asta de joc a trecut şi acum ii avem pe Năstase şi Văcăroiu, şefii Senatului şi Camerei Deputaţilor. Manevra mizeră a fost susţinută de PUR, partidul teve al lui Dan Voiculescu. El ne-a tras şi o lecţie de morală. La nici două zile după intimplare, acelaşi Dan Voiculescu bate palma cu Călin Popescu Tăriceanu şi intră in guvern. O schimbare de 180 de grade. E cum ţi-ai intoarce haina pe dos şi devii din militar, miliţian civil. Se intimplă asta la vremuri grele, că tot vorbim zilele astea despre revoluţie. Avem de-a face cu lupul moralist.

Alianţa D.A. s-a grăbit. Formula optimă ar fi fost un guvern minoritar, cu susţinere in parlament, iar dacă nu se reuşea asta trebuia impinse lucrurile spre alegeri anticipate, devreme, la inceputul lui aprilie. PSD ar fi pierdut, PUR ar fi dispărut pur şi simplu ca partid. S-ar fi realizat o majoritate sigură, refomistă, capabilă să ducă Romania in UE, in ianuarie 2007, şi să incheie tranziţia. Aşa, guvernul Tăriceanu se vede la mina celor ciţiva miniştri PUR şi a 30 de parlamentari PUR aleşi pe lista PSD. Nu PUR este prizonierul acestei majorităţi factice, ci invers. Voiculescu poate ordona oricind stinga-imprejur, cind ţi-e lumea mai dragă. A făcut deja dovada capacităţii sale de a schimba brusc direcţia. La alegerile locale a mers independent, cu o campanie anti-PSD. Apoi s-a aliat cu PSD la negocierile pentru consiliile judeţene. A rămas pe cracă, făcindu-şi loc -contra servicii teve Antena 1 – alături de PSD in campanie. Adesea cu oameni livraţi de PSD. Nu se ştie – dacă de aici vine un semnal- cu ciţi oameni va rămine Voiculescu, chiar dacă puterea e aşa de dulce. La prima criză vom vedea guvernul zgilţiit bine. El are o situaţie aşa de fragilă, incit formula aleasă e aproape o sinucidere. Legile organice (destule aşteaptă la rind) nu vor trece fără permisiunea PSD. Iar la o moţiune de cenzură nu ştim ce se va intimpla.

Mai intii, acest guvern trebuie să treacă prin parlament, să ia votul de investitură. Vom afla abia acum adevăratele intenţii ale PSD. Va dori să trintească guvernul, pretextind că Tăriceanu va introduce cota unică de impozitare? Sau nu va indrăzni să provoace o criză? PSD ştie bine ce calendar dificil are Romania in acest an, pe direcţia UE, de care s-a ocupat in anii 2000/2004. Va indrăzni PSD să voteze impotriva legilor pe care le-a negociat la Bruxelles, numai ca să facă şicane guvernului? In politică, totul e posibil. Guvernul e la cheremul voinţei liderilor PSD. Cu citeva voturi in plus, este extrem de dificil să guvernezi, mai ales dacă observăm ce agendă incărcată are acest guvern. La orice intirziere, opoziţia PSD/PRM va sancţiona. Guvernul Tăriceanu pare un guvern de sacrificiu. Undeva in umbră se pregăteşte Theodor Stolojan, cu o altă echipă. Aflat acum la Cotroceni, in miezul lucrurilor, el va putea in orice moment să revină pe poziţia din 1991.

Ce ar putea salva totuşi guvernul Tăriceanu? Doi factori. Intii criza din interiorul PSD. PSD a pierdut in citeva zile şi Cotrocenii, şi Palatul Victoria. Eşec de mari proporţii, şi, mai ales, neaşteptat. PSD nu şi-a revenit din şoc. Spectacolul de forţă dat la alegerea celor doi preşedinţi de Cameră, de lunea trecută, a fost şi ultimul. PSD trebuie acum să işi rezolve problemele interne, legate de puterea in partid. Cine va prelua PSD? Iliescu sau Năstase? Cine va plăti oalele sparte in această campanie? Trecerea in opoziţie este mereu un proces plin de capcane şi duce adesea la sciziuni. Se va scinda PSD? Posibil. Oricum, va pierde mulţi oameni. Oportuniştii vor descoperi că nu ii leagă nimic de Năstase&Co. Acesta este al doilea factor care ar putea prelungi viaţa guvernului Tăriceanu. Factorul cel mai stabil este Traian Băsescu, ales pe cinci ani. Spre el vor aflua multe grupuri de interese, multe dintre ele din PSD. Afacerile sint afaceri şi vom asista la destule dezertări din PSD. Apoi sint carierele, păzite ca ochii din cap. Oportunismul va face legea. Replierile, trădările vor da tonul anului 2005. Voiculescu a făcut doar inceputul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS