14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiIn spatele usilor inchise

In spatele usilor inchise

Campania a inceput, Romania a intrat pe turnanta ultimei sute de metri din aceasta cursa cu obstacole a anului 2004. In sase saptamini, situatia politica se va schimba radical. Indiferent cine cistiga, vom avea alt presedinte, alt prim-ministru, alt guvern, alta componenta a parlamentului. Nimeni nu poate spune astazi cum se va termina cursa. Sondajele dau scoruri foarte strinse. Cele doua mari forte sint separate de doua-cinci procente, ceea ce in termeni reali nu inseamna nimic. Oricare dintre competitori poate sa iasa invingator. Vor conta o veste proasta, un afis reusit, o aparitie teve buna. Diferenta este undeva la doua-trei sute de mii de voturi. S-ar putea ca nimeni sa nu cistige, ca rezultatele sa puna in imposibilitate UN PSD/PUR si Alianta D.A. sa formeze singure guvernul in lipsa unei majoritati in cele doua Camere. Se va alcatui atunci un guvern minoritar? Se va face o coalitie (cine cu cine)? Vom avea un guvern de uniune nationala bazat pe compromisul istoric dintre putere si opozitie cu tinta Bruxelles 2007? E greu de anticipat, ca sa nu zic imposibil. Si inca lucrurile sint simple asa. Elementul care ar complica toate calculele este ca s-ar putea sa avem o coabitare. Adica sa avem un presedinte de o culoare politica si parlamentul de alta. Adica o majoritate, sa zicem Alianta D.A., cu presedinte la Cotroceni, Nastase. Sau o majoritate PSD/PUR si presedinte Basescu. Intrebarea este aici, daca electoratul, o data ce a votat intr-un fel, va vota pentru presedinte, in turul doi, altfel. Avantajul psihologic, luat la primul tur locul intii, e real. S-ar putea converti el intr-o infringere? Sigur, aici Basescu este avantajat. El are rezerve mai mari de colectat voturi intre tururi, in vreme ce Nastase isi va cam atinge limita de la primul tur. Tot ramine o enigma: cum va vota electoratul Romaniei Mari? Dar maghiarii? Se poate intimpla ca la una dintre Camere sa avem o majoritate si la cealalta alta majoritate. Altfel spus, Camera Deputatilor sa fie dominata de, sa zicem, Alianta D.A., si Senatul de PSD/PUR. Sau invers. Ceea ce e tot una.

Sigur, Romania este astazi in termeni electorali cu totul impredictibila. Nimeni nu poate face pronosticuri, decit cu risc maxim. Toate aceste scenarii au fost discutate si paradiscutate in cercurile politice, in spatele usilor inchise. Nimeni nu intrevede catre ce solutie se va indrepta Romania dupa 12 decembrie. Totusi, cam cum va arata guvernul? In caz ca pierde, Alianta D.A. va rezista impreuna? Cele doua partide vor avea cam 200 de parlamentari, poate ceva mai mult. Fiecare partid e de sine statator, cu grupuri parlamentare puternice. In aceste conditii, de ce ar mai colabora? In plus, de la baza se fac presiuni si in PNL, si in PD pentru a veni la guvernare. Deocamdata – cit exista speranta ca asta se va face pe cale normala, prin cistigarea alegerilor- e liniste. Ce se va intimpla insa daca PSD/PUR cistiga? PSD va trebui sa faca guvernul si va apela, in caz ca nu obtine majoritate calificata, la alte forte pentru a forma o coalitie. Se va adresa intii UDMR, care va accepta propunerea de oriunde ar veni. PSD nu se va adresa PRM, pentru ca la Bruxelles nu s-ar accepta o asemenea formula. Atunci va apela pentru restul de voturi la Alianta D.A. Intii compact, apoi separat, pe partide. Optiunea va fi intre un guvern social democrat PSD/PD, sau unul mixt, social-democrat/liberal, mai putin coerent ideologic. Liderii celor doua partide va trebui sa reziste presiunii din filiale, care doresc avantajele puterii. Vor reusi liderii PD si PNL sa faca fata acestor presiuni? Nu va fi deloc usor. Disciplina in rinduri va fi scazuta, la gindul la patru ani de opozitie, dupa alti patru.

Putem spune ca dupa 12 decembrie va urma alta perioada fierbinte. Va fi un noroc daca se va incheia la jumatatea lunii ianuarie. In vremea asta, Bruxellesul s-ar putea sa ne decida soarta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS