10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSa zimbim inteligent

Sa zimbim inteligent

De curind, Mircea Geoana a spus un mare adevar: romanii au nevoie de un zimbet inteligent. E curios cum de nu ne-am dat seama ca acesta este intr-adevar lucrul cel mai important care ne lipseste. Un zimbet inteligent poate fi uns pe piine la micul dejun. Sau poate fi prajit. Poate fi, de asemenea, utilizat la plata intretinerii sau la cumpararea medicamentelor.

Ar fi trebuit date totusi niste exemple remarcabile de zimbete inteligente. Cel mai inteligent este cel al domnului Iliescu, care are o forma de parabola cu minimul in jos si uneste cele doua pavilioane auditive. Un alt zimbet inteligent a fost cel al domnului Geoana, cind a auzit rezultatele alegerilor la Primaria Capitalei. Un alt zimbet inteligent l-am remarcat zilele acestea la domnul prim-ministru, cind s-a aplecat in fata moastelor Sfintei Parascheva, rugind-o sa aiba grija de alegeri.

Si eu am avut un mic zimbet (fara adjectiv), cind am vazut listele pentru viitorul parlament. Ale actualei puteri. Mi-am adus aminte de o intimplare din era precedenta, cind mai multe cadre didactice din tara am fost chemate la tov. secretar al CC ca sa fim consultate intr-o problema importanta a invatamintului. „Ma, tovarasi, materialul cu concluziile a fost deja inaintat tovarasului Ceausescu, dar asa e democratic sa va consult si pe dumneavoastra“. La protestele firave ale presedintelui Academiei, aflat si el in sala, tov. Soare a ripostat energic: „Ba, tovarasi, sinteti timpiti; trebuie sa va invat eu politica partidului?“ Si in cazul listelor de candidati, tovarasii, pardon, membrii de partid, au fost consultati, dar hotarirea era deja luata. Este o procedura clasica marxista, in care se evidentiaza directia justa, dar se porneste in directia contrara. Oricum, rezultatul a fost pozitiv; au fost selectati cei mai reprezentativi membri ai partidului, oameni carora nu li se poate reprosa nimic, nici inainte de ’89, nici dupa. Chiar daca unii au fost haituiti de o anumita parte iresponsabila a presei. Chiar zilele acestea am revazut la televizor un fragment dintr-o emisiune de alba-neagra, cind unul, Turcescu, l-a umilit pe domnul Hrebenciuc, punindu-l sa jure pe Biblie ca n-a luat bani din vistieria statului. Si bietul om a jurat ca nu a luat nici un leu si nici un dolar; despre euro sau lire nu s-a vorbit.

Mi se pare insa ca in redactarea listelor s-au strecurat citeva greseli de ordin tehnic. Astfel cred ca Saniuta trebuia pus linga Vacaroiu. La fel apare un Ion Bivolaru; cred ca e vorba de Gabriel Bivolaru-Zambaccian, a carui activitate il recomanda pe deplin pentru inca o imunitate parlamentara. De asemenea, la o candidata a carei activitate a fost mentionata in mai multe ziare, avind in vedere specificul acestei activitati, cred ca numele corect e Tirtita.

Un alt zimbet mi-a inflorit pe buze (dar nu inteligent, caci n-am aceasta calitate de partid), cind am luat cunostinta de promisiunea si necesitatea continuitatii; asa cum spunea si impuscatul, numai asa putem ajunge pe noi culmi de progres si civilizatie. Sa enumeram doar citeva din posibilele realizari asigurate de aceasta continuitate. In cei patru ani trecuti am obtinut vize, am intrat in NATO si avem tratative avansate cu UE. Este drept ca am obtinut aceste lucruri cam ultimii sau penultimii din Europa; dar continuitatea ne asigura ca si in urmatorii patru ani vom fi codasii Europei.

In ultimii patru ani, doua milioane de romani n-au gasit de lucru decit in strainatate, iar citeva zeci de mii de tineri au parasit definitiv tara. Continuitatea ne da certitudinea perpetuarii si amplificarii acestui fenomen.

In ultimii patru ani au disparut din vistieria tarii vreo 20 de miliarde de dolari, iar datoria externa a atins o cifra si mai mare. Continuitatea ne asigura ca si pe viitor va fi la fel, ba poate chiar se va fura mai mult.

Coruptia, care desi a atins cote alarmante, lipseste cu desavirsire, va continua sa se dezvolte sub atenta indrumare a oficialitatilor, Romania continuind sa fie tara tuturor posibilitatilor pentru bivolari, boerici, baroni, pavalaci si altii; in felul acesta se vor asigura venituri suplimentare pentru inalte personalitati din administratie, justitie, politie, degrevind astfel bugetul de cheltuieli suplimentare.

In ultimii patru ani s-a reusit mentinerea nivelului de trai sub cel din ’89; continuitatea va asigura mentinerea acestei performante.

In ultimii patru ani a crescut criminalitatea, adevarate bande mafiote activind cu succes si cu sprijinul celor care trebuia sa-i aresteze si sa-i pedepseasca, oferind chiar acestora remuneratii consistente, avantaje materiale sau delicii sexuale. Continuitatea ne asigura ca si pe viitor va fi tot asa.

In timp ce clientela de partid s-a bucurat de stergeri de datorii, de contracte banoase obtinute fara licitatii, de pensionari, puterea si-a amintit abia acum, inainte de alegeri. Continuitatea ne asigura ca peste patru ani, inaintea viitoarelor alegeri se va pune din nou problema veniturilor pensionarilor.

Puterea a avut curajul ca, tocmai acum, inaintea alegerilor, sa determine niste dragalase scumpiri. Continuitatea ne face sa ne gindim ce va fi dupa alegeri, cind obsesia obtinerii voturilor va disparea pentru o perioada de patru ani.

Ar mai fi multe de spus despre continuitate; nu de alta, dar simtim nevoia sa fim mintiti mai consistent in aceasta campanie electorala, oferindu-ni-se solutii care nu vor fi niciodata aplicate.

In fine, ultimul meu zimbet l-am schitat cind domnul Cozminca a declarat ca va dezvolta o campanie electorala murdara. Totusi, domnul Cozminca este si el om. Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea Sa. Iar domnul Cozminca va crea o campanie electorala dupa chipul si asemanarea…

Dar cind ma gindesc la alegeri si la cine ar putea sa le cistige, toate zimbetele mele, mai ales cele inteligente, se duc pe apa simbetei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS