18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiLovitura de teatru

Lovitura de teatru

Nici nu a inceput campania si surprizele au venit. Poate ca deja o avem pe cea mai mare. Stolojan, cu citeva zile inainte de a-si lansa oficial candidatura pentru Cotroceni, renunta. Simbata, cind stirea a explodat pe agentiile de presa, lumea a crezut ca e un simplu zvon, o diversiune lansata de interesati. Dar lucrurile s-au confirmat. Declaratia de simbata seara, cind pe Basescu l-au lasat nervii si a inceput sa plinga, va ramine in amintirea celor care au vazut scena in direct. Scenariile au inceput imediat sa se raspindeasca. Nu sintem o natiune de poeti, ci una de scenaristi. Desigur, toata lumea a zis omul a fost santajat, obligat sa se retraga. Basescu a dat o declaratie la BBC si la o televiziune folosind acelasi cuvint. Cine totusi sa il santajeze pe Stolojan? PNA cu afacerea Megapower? PSD care nu vrea un candidat cu sanse in alegeri? Presa? Serviciile speciale? Oameni din propriul partid care voiau sa il manipuleze? E greu de spus. Poate nu au fost „santaje“, ci doar presiuni si Basescu s-a grabit sa foloseasca un cuvint dur. Sa vorbim mai curind de stres. Cert este ca omul a clacat.

Multi au comparat situatia asta cu cea din vara anului 2000. Adica s-ar fi repetat „scenariul“ din anul 2000, cel cu Constantinescu. Si atunci niste forte din umbra ar fi actionat si l-ar fi silit pe bietul presedinte incapabil, iesit deja din uz, sa nu intre in cursa pentru inca un mandat. De fapt, Constantinescu a evitat atunci un dezastru electoral pe care nu a avut curaj sa il infrunte. Mai mult, si-a parasit aliatii politici si pur si simplu a dezertat. Ca ar fi fost santajat, greu de spus. Avea destule povesti in bilant, care puteau fi folosite de adversari, dar nu era cazul. Nu merita osteneala. Omul era prea slab si a dezertat, atit, simplu.

Aici avem altceva. Stolojan nu e presedintele Romaniei si avea o puternica sustinere politica. Avea, cred, prima sansa la alegerile prezidentiale. Ceea ce nu era cazul cu Constantinescu in 2000. Stolojan a dus PNL de la 10-11% la peste 20%. Nu e putin lucru. Ideea formarii Aliantei D.A. a prins. Alegerile locale au aratat o forta politica in ascensiune. Si totusi, cu nici o luna inainte de campanie, Stolojan s-a retras. Presiunea prea mare pentru el l-a facut sa cedeze. In plus, este cu sanatatea subreda. Lucrurile acestea se cunosc in anturajul lui, in redactii. Stolojan si-a facut un examen, si-a dat seama ca nu poate duce pina la capat campania. Gestul lui este onorabil. Citi ar fi facut la fel? Citi, aflati aproape de o mare victorie, maxima pe care o poti avea intr-o cariera politica, s-ar fi retras. Nu a rezistat la presiunea mediatica, la scotocirea biografiei lui, care il astepta in saptaminile urmatoare. E omeneste. Nu toti rezista.

A fost un santaj din partea PSD? Sau a fost o inscenare a Aliantei D.A. pentru a-l plasa pe Basescu in cursa? Si versiunea asta circula. Conform ei, Stolojan nu mai tragea in sondaje, isi atinsese limita si strategi isteti s-au gindit sa faca o rocada si sa il impinga pe Stolojan in planul doi. Basescu domina Alianta D.A. mai ales dupa alegerile locale cind l-a zdrobit pe Mircea Geoana, unul dintre cei mai populari lideri ai PSD, candidatul la postul de prim-ministru, sa il secondeze pe Nastase. Scenariile pe aceasta tema sint si mai multe. Dar ne oprim aici cu scenariile. Intrebarea care ramine este: Ce efect va avea asupra rezultatului alegerilor?

Avem doua ipoteze.

1) Alianta D.A. va pierde voturi dupa acest gest. Se va repeta drama CDR din anul 2000 dupa retragerea lui Constantinescu. Lumea va considera o masinatie tot episodul si nu va aprecia faptul ca unii incearca sa o pacaleasca. Asadar, performanta Aliantei D.A. va fi slaba, PSD va defila in campanie si va obtine o victorie lejera. 2) Alianta D.A. a cistigat simpatii. Lumea va arata solidaritate cu opozitia si ii va da votul.

Cert este acum ca Traian Basescu va fi un adversar de cu totul alt tip decit Stolojan. De patru ani cei doi polemizeaza public. Acum, electoratul va avea parte chiar de marea finala. Cei doi se vor infrunta direct pentru Cotroceni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS