5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Lumi paralele

Intr-o dimineata, Nicoleta Gradinaru din Odobesti s-a dus la serviciu ca sa-si ridice salariul, fiindca avea nevoie de bani; nu era prea mare, ca la majoritatea romanilor. Ceva sub doua milioane. Dar depozitul la care lucra a explodat si Nicoleta a ars de vie.

Janine Sirbu are nevoie si ea de bani. Asa ca l-a dat in judecata pe Sirbu Pro TV si i-a cerut 10.000.000 de euro si o indemnizatie lunara de 70.000 de euro, ca sa aiba din ce trai dupa divort. Zece milioane de euro inseamna pensia medie a unui pensionar pe un mileniu si un secol. Evident, Janine trebuie sa aiba merite deosebite, dar noi nu stim. O fi o Martha Bibescu, Elena Vacarescu, Elvira Popescu si Carmen Sylva la un loc! Dar e clar, calitatea muncii conteaza! Nu stiam totusi ca munca de jos este atit de bine pretuita; chiar daca este combinata cu cea de sus sau de prin alte parti.

Aflam mereu in timpul mariajului sirbesc ba ca Janine e la Londra, ba ca sotul Pro TV i-a cumparat jacuzzi de 50.000 de dolari… Florica din mahalaua mea are si ea nevoie de bani. N-are nici un venit. Dormea intr-o gaura in care isi si gatea, facind un foc sub oala asezata pe doua caramizi, cu cartoane si deseuri. Dar intr-o zi deseurile au luat foc. Pompierii au stins focul, dar apa folosita a ramas in gaura, in care nu se mai poate locui. Flori doarme noaptea afara, pe mesele de tabla ale circiumii lui nea Gogu. Flori nu vrea sa mearga la Londra si nici nu vrea jacuzzi. De fapt, nici nu stiu daca a facut baie vreodata.

Lumi paralele. Dar oare Sirbu Pro TV are bani sa stinga patima financiara a focoasei Janine? Sigur ca da! Din buzunarul meu si-al tau! Caci are milioane de dolari datorii la stat. Datorii pe care puterea le ignora si le sterge cu delicatete in schimbul unei propagande favorabile la postul sau de televiziune.

Pensionarii se bucura de iluzia unei compensari masive a medicamentelor; isi vor da seama curind de fragilitatea acestei masuri cu caracter electoral. E un fel de pomana, care se face „inainte“; in mod normal pomenile se fac „dupa“.

Tot dupa „medicamente“ umbla si vipurile si odraslele lor. Dar nu-si fac probleme in privinta lor. Chiar daca drogurile sint foarte scumpe. In plus, chiar daca sint prinsi, nu fac puscarie. Ca de pilda…

Lumi paralele!

Nu e zi in care sa nu aflam ca un demnitar, un functionar, de rang mai mic sau mai mare, a furat si el ceva. Nimic nu-i poate opri! Chiar daca sint putin in puscarie. Asa cum se zvoneste despre un fost (si poate viitor) demnitar din partea marelui partid; un tren transporta motorina furnizata de una dintre firmele sale, motorina care, explodind in urma deraierii trenului, s-a dovedit a fi benzina europeana. Fenomenul necinstei, atent si grijuliu protejat si incurajat, te face sa-l corectezi pe Alecsandri, care spunea ca romanul e nascut poet, si sa concluzionezi spunind ca romanul e nascut escroc. Mai tirziu insa ajunge demnitar sau parlamentar.

Dar iata ca un moldovean, bugetar obisnuit si amarit ca orice bugetar cinstit, a gasit 12.000 de euro pe care i-a inapoiat proprietarului, refuzind orice recompensa.

Lumi diferite, desi sint paralele. Totusi ceva nu-i in regula aici. Poate ca moldoveanul nostru are o pata pe creier, ca doctorul Ciomu. Daca totusi e sanatos, fiind sarac si cinstit, ar trebui ales presedintele Romaniei. De prim-ministru nu-i bun, caci astfel de calitati nu-s necesare pentru aceasta functie. In plus, moldoveanul nostru vrea sa-si faca o casa! (Pe urma, case!). Trebuind sa imprumute bani pentru asta, ar intra sub influenta mafiei bancare.

Am vazut primari cu esarfe tricolore puse in diagonala peste burti multilateral dezvoltate, primari care fura de sting. Am vazut tricolorul afisat pe fatada multor institutii in care necinstea si hotia sint la ele acasa. Am vazut la Atena un tricolor curat, innobilat de sudoarea fetitelor noastre de la gimnastica. Rezultatele lor sint urmarea unei munci intense, cinstite, dincolo de limita sacrificiilor, recompensate de cistiguri ridicol de mici fata de acelea ale escrocilor nationali.

Lumi diferite si, din pacate, paralele!

Fara indoiala, presedintele sarac si cinstit al unei tari in care se fura zilnic cam 20 de milioane de dolari ii va recompensa pe antrenori si sportivi cu citeva zeci de milioane de lei. Dar adevarata recompensa au constituit-o lacrimile de bucurie din ochii a milioane de romani. Ce alt eveniment ar putea oare genera atitea lacrimi? Fara indoiala, numai victoria in alegeri a PSD; dar n-ar fi lacrimi de bucurie. Si, oricum, ar fi mult mai multe lacrimi dupa! In noaptea aceea de neuitat, copilele noastre ne-au aratat ca mai exista o farima din alta Romanie; o Romanie a cinstei, a muncii, a demnitatii, a adevaratului patriotism.

Cind concetatenii nostri din sala strigau „Romania!“, la aceasta Romanie se gindeau. Aceasta Romanie o doresc! Sau o viseaza!

In acea noapte, la Atena s-a cintat „Desteapta-te, romane!“

Cred ca e cazul!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS