10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNastase la Moscova

Nastase la Moscova

Nastase a lasat partidul pentru mai tirziu. Si-a numit oamenii in pozitii-cheie si a plecat. Deocamdata, ne asigura colaboratorii lui apropiati, prin jurnale, domnul prim-ministru isi continua periplul mondial. Dupa New York si Washington a aparut brusc o escala la Moscova. Spun escala si nu vizita, pentru ca totul se consuma astazi. Dimineata, un avion oficial pleaca de la Otopeni. Undeva, dupa miezul noptii, Nastase si delegatia revin la Bucuresti. La finalul desantului, Putin si premierul roman se intilnesc la Kremlin.

Ce rost are aceasta bucla rasariteana? Si acolo e cald, cum vedem la meteo, chiar daca Moscova e mai la nord. De unde aceasta frenezie de a fugi din Bucuresti? Sa astepti prin aeroporturi, sa iei delegatia oficiala si ziaristii cu tine nu e lucru usor. Dar ce are a face? Cistigul pentru el, Nastase, e insutit. Pentru ca urmeaza declaratiile oficiale, conferintele de presa, imaginile TV, interviurile radio si din presa scrisa. Mari eforturi, cum vedem. Omul se sacrifica. In joc e o cauza mare: cistigarea alegerilor din noiembrie-decembrie. Poate ca mai eficient ar fi ca premierul sa plece in concediu. Unde vrea el. Pe una dintre insulele mediteraneene, in Elvetia, in munti. Ori la Cornu, sa isi ingrijeasca gainile ouatoare. Neobosit, pentru binele patriei, pe caldura asta din Caragiale, se straduieste sa nu se faca uitat pe timpul verii.

Initial, vizita a fost planificata pentru doua zile si trebuia sa inceapa luni. Putin a descoperit ca vrea sa treaca mai intii prin Ucraina, inainte de a da ochii cu Nastase. Or, cu Ucraina, Romania are acum relatiile cele mai proaste. Tratatul semnat in 1997, de Constantinescu si Severin, la repezeala, cu miza Madrid, se dovedeste nefavorabil Romaniei. Dosarul este extrem de incarcat. Insula Serpilor, Delta Dunarii, platforma continentala etc. sint numai citeva dintre punctele in litigiu. Ca ajungem sau nu la Haga sa ne judecam nu prea conteaza. Relatiile sint si ramin proaste.

Faptul ca Putin doreste sa se vada cu Kuchima inainte de a discuta cu Nastase nu este de bun augur. Dar este, cred, miza intregii afaceri. Vizita premierului la Moscova s-a dorit mai mult economica si, mai ales, de imagine. Campania electorala se apropie si Nastase are nevoie de succese internationale, mai mult ca oricind. Putin e dispus sa ii confere lui Nastase ceva din autoritatea si prestigiul sau, dar nu degeaba. Asa ca a preferat sa schimbe prioritatile, nu doar sa scurteze vizita la doar o zi. Putin e ingrijorat mai mult de instalarea bazelor americane in Romania si de apartenenta noastra la NATO. A se vedea prezenta militara rusa in Transnistria si jocurile incurcate intretinute de Kremlin in Moldova. Ucraina e si ea parte din jocul regional. Daca nu se intimpla ceva in acest triunghi, Ucraina, Romania, Rusia, vizita nu are nici un sens. Aici este explicatia schimbarii de pe un picior pe altul, efectuata militareste de Putin.

Prins la inghesuiala, Nastase a trebuit sa accepte. Are prea mare nevoie sa stringa mina lui Putin. Imaginile vor fi transmise la toate televiziunile din Romania si mai cistiga un punct. In plus, el mai capata un atu pentru congresul PSD din august. Asta vrea sa zica: Nastase este acceptat de Moscova si Washington. El ar fi partenerul preferat al marilor puteri. Urmeaza pe lista, la rind, Germania. Schroeder vine in Romania. Etc. Aceste calatorii fac parte dintr-o strategie de intarire a autoritatii lui Nastase in partid si de cistigare de simpatii, adica de voturi in afara PSD. Sondajele arata un Nastase si PSD in scadere. Numai evenimente purtatoare de succes si de imagine pozitiva pot sa stopeze procesul de erodare rapida a popularitatii partidului de guvernamint si a sefului sau. Daca nu se intimpla ceva, binomul PSD & Nastase trece in opozitie.

Nu cred ca Putin ofera ceva la schimb. Putin nu este ca Bush, in campanie electorala. Si va veni cu dosarul lui. Datoriile enorme ale Romaniei fata de Rusia, care tot cresc in loc sa scada. Volumul afacerilor ramine scazut, mult sub potential. Bucurestiul e cel putin reticent sa lase capitalul rusesc sa intre si sa se desfasoare pe piata romaneasca. A preferat in diverse privatizari parteneri din Occident. Putin nu va ezita sa ii aminteasca lui Nastase aceste chestiuni.

Nastase nu va ezita sa promita orice, in speranta ca va obtine un comunicat de presa bun. Daca are noroc, poate iese din Kremlin si cu citeva fraze amabile, rostite de Putin in fata camerelor TV. E maximum ce poate scoate de aici. O fraza amabila, de genul celei rostite de Bush, referitoare la alegerea sa si despre soarta PSD in alegeri, i-ar consolida pozitia in fata baronilor din partid, care il asteapta la cotitura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS