16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Controverse

Un articol aparut recent in ziarul britanic The Daily Telegraph, sub titlul „Cum s-a autoexclus Romania din clubul Europei“, m-a facut sa ma intreb, o data in plus, ce poate intelege Occidentul din ceea ce se intampla azi in Romania. Fara sa fiu „de dreapta“, eu nu ma numar, cum se stie, printre sustinatorii guvernului Nastase. Cu atat mai putin, printre avocatii lui din oficiu. De aceea nu pot fi banuit ca m-au intrigat opiniile domnului Julius Strauss care descrie in articol in culori aspre, sumbre chiar, realitatile de la noi. Nu mi se pare inteligent sa ne suparam pe oglinda cata vreme ea nu deformeaza. Asa este, n-a existat vointa politica, la noi, pentru a se face reforme serioase. Justitia este si ea roasa de coruptie. Tinerii pleaca din tara cu duiumul. Si nu numai tinerii, as adauga eu. Dovada romanii care s-au declarat fericiti ca s-au aflat in trenurile mortii din Spania si, fiind raniti, au putut cere rezidenta sau cetatenie spaniola. Numai ca dupa ce insira, fara menajamente, niste adevaruri crude, ziarul britanic ajunge la o concluzie care, dupa parerea mea, e corecta doar in aparenta. In substanta ei e falsa. Discursul politic din Romania, scrie domnul Strauss, a ramas puternic ancorat in limbajul trecutului, intr-un nationalism de tip Funar. Or, in Romania se petrece, azi, ceva ce n-are, cred, nici o legatura cu trecutul.

Sa ma explic. Nu prea demult, in ziarul Cotidianul, un fost partener de afaceri al lui Viorel Hrebenciuc a facut niste dezvaluiri care mi-au retinut atentia. El spunea ca Adrian Nastase, controversatul Corneliu Iacobov si Dinu Patriciu s-au intalnit undeva la Viena. Acolo i s-ar fi promis lui Dinu Patriciu reesalonarea sau stergerea datoriilor pe care le are firma sa la buget, daca va „coopera“ pentru mentinerea Partidului National Liberal in limitele unui „partid de buzunar“. Nu stiu daca respectiva intalnire a avut loc, intr-adevar, desi pana acum nimeni n-a negat-o. Nu stiu daca la ea s-a discutat ce pretinde fostul partener al lui Viorel Hrebenciuc. In lipsa de dovezi, iau toata intamplarea ca „ipoteza de lucru“. Ea imi da, insa, prilejul sa spun ceva despre o realitate la fel de subterana ca „economia subterana“, dar la fel de greu de contestat. O realitate la care s-a referit de curand si o figura marcanta din PSD. E vorba de domnul Adrian Severin care a publicat in Ziua un editorial cu titlul „Oligarhia pluralista“.

Daca s-ar face un sondaj cu o singura intrebare: „Cine conduce, de fapt, Romania?“, raspunsurile ar fi, probabil, diferite. Unii ar zice: Ion Iliescu. Altii ar zice: fosta Securitate, intrata in afaceri si in politica. Altii ar zice: PSD, aparut pe ruinele regimului comunist si din ruinele regimului comunist. Altii ar zice: ne conduc americanii, prin diverse parghii, FMI, Banca Mondiala, NATO, ajutati de stalpii proamericanismului de pe malurile Dambovitei, si europenii de la Bruxelles prin conditiile puse pentru integrarea in UE. In fine, altii ar zice: Nu ne conduce nimeni, suntem ca intr-o balta unde „pestii mari“ au grija doar de ceea ce pot „prinde“ ei.

Oricum, mi se pare ca numai inertia si stereotipurile mai explica obisnuinta de a spune ca traim intr-o democratie. Regimul de azi are toate datele unei oligarhii. Nuanta pe care o aduce domnul Severin e ca grupurile oligarhice exista in toate partidele, nu numai in PSD. Dar, bineinteles, in PSD e „baza“. Pe scena, pentru marele public, spectacolul care se joaca e regizat conform normelor si regulilor democratiei, cu institutii care imita pe cele din Occident. Doar ca „statul de drept“ autohton e cam stramb. Dar in culise, in spatele scenei, se bat pentru suprematie sau se solidarizeaza diverse grupuri oligarhice care nu se sinchisesc nici de doctrine, nici de democratie. Unicul lor criteriu e banul.

Ei bine, cand aceste grupuri oligarhice invoca trecutul, o fac tot pentru a crea ceata. In fapt, ele au interesele profund implantate in prezent. Si inca nu sunt pregatite, am impresia, pentru a intra in „clubul Europei“ deoarece n-au apucat sa puna mana pe toate resursele Romaniei si nu sunt dispuse sa imparta prada cu competitorii straini. De aceea au nevoie sa ramana, deocamdata, in culise si sa traga sforile spectacolului democratic de pe scena. Ceea ce difera profund de ce-a zis The Daily Telegraph.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS