22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024

SCANDAL TV

Aparitia lui Corneliu Vadim Tudor la televiziune a stirnit reactii. Dupa ce a disparut de pe micile ecrane multa vreme, iesirea lui in public stirneste patimi contestare si adulatoare. El si-a facut numarul lui obisnuit, la care trebuia sa te astepti. Noutatea a fost mult trimbitata sa schimbare de atitudine. Declara ca nu mai e antisemit, ca vrea democratie, integrare in UE, si nici sovin nu mai e. Multi vad aici o schimbare de directie. Mai e in opozitie? S-a dat cu puterea? PSD are o intelegere cu PRM? Lucrurile ramin incurcate. Dupa ce a afirmat la TVR ca s-a intilnit cu premierul Adrian Nastase, a retractat. Nastase a negat, dupa ce un cotidian bucurestean a scris despre aceasta intilnire, fictiva sau reala, amenintind cu darea in judecata. Daca o asemenea intilnire nu a avut loc, scenariul schimbarii de atitudine cade. Cade si parerea stupida ca a fost chemat la „Masina de tocat“ tocmai pentru ca exista o intelegere intre PRM si PSD. Daca a avut loc, atunci se poate presupune ca PSD ar fi facut presiuni la TVR ca noul aliat sa fie invitat. Cum Vadim Tudor a fost invitat de acum o luna, cind inca nu facuse declaratiile sale spectaculoase, atunci lucrurile se mai limpezesc.

Eu as spune ca liderul Romaniei Mari a adoptat un nou ton pe seama asaltului din presa de luna trecuta, a povestii cu dosarele de Securitate, si cu procesele, mult prea multe, pe care le are. In acest context, el a dat declaratii impaciuitoare ca sa se puna la adapost. Daca s-a intilnit cu Nastase pentru a cere protectie (de ce nu, fiecare crede ce vrea) devine mai putin important. Se gindeste PRM sa guverneze la anul cu PSD? Sau sa dea sprijin in parlament unui guvern minoritar PSD dupa 2004? Poate PRM s-a plictisit de atita opozitie? Cine desconsidera avantajele guvernarii? PSD? Nu. PNL si PD? Nu. Atunci de ce PRM ar sta de-o parte. Buba cu PRM este ca Uniunea Europeana nu ar accepta prezenta acestui partid la guvernare. Deci trebuie scos din calcul. Incearca sa isi cosmetizeze imaginea PRM, ca sa devina acceptabil? Vadim Tudor risca sa piarda electoratul dur, fara sa cistige altul, mai moderat. Oricum, a provocat confuzie printre oamenii lui, cu aceasta iesire in public. Sigur, PRM exista numai ca il are lider pe Corneliu Vadim Tudor. PRM este un partid extrem de personalizat. O anumita lume se ia dupa Vadim Tudor, indiferent ce ar zice, atita timp cit repeta aceleasi slogane si vorbeste despre saraci, defavorizatii tranzitiei, avind aerul ca le ia apararea si ii poate salva. PRM ar disparea fara liderul sau.

Multi spera sa il scoata din competitia electorala inca dinainte, prin procese etc. Sint foarte sceptic ca se va reusi. Justitia va sta cuminte, cum a fost invatata. E o naivitate sa te rogi la Dumnezeu ca Vadim sa nu apara in campanie. Altii vor sa fie boicotat de mass-media, crezind ca popularitatea sa va scadea. Dupa cum arata sondajele, PRM e in crestere si e instalat solid in optiuni. Abia coagularea Aliantei PNL/PD pare sa echilibreze raportul de forte. PNL si PD au colaborat strins cu PRM in acesti trei ani de parlament. Ar trebui sa urmeze si o confruntare, de vreme ce ele se bat pentru locul doi in alegeri. Vom vedea. Cei care sustin ca Vadim Tudor trebuie ignorat de presa, mai ales de televiziuni, uita efectul de proportii al aparitiei sale in campania din 2000. Fusese pus sub obroc patru ani. Cind a aparut la televiziune cu discursul lui vehement antisistem, anticoruptie etc., milioane de oameni si-au orientat voturile spre el. Motivul? A parut nou, proaspat, credibil. Azi se intimpla acelasi lucru. Efectul va fi acelasi. Vadim Tudor trebuie sa apara la TV pentru ca lumea sa inteleaga din timp despre ce este vorba. Discursul lui trebuie demontat inca inainte de inceputul campaniei. Asta e logica situatiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS