5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Examenul

Ingrijorarea guvernului ca lumea nu va veni sa voteze la referendum e indreptatita. Si, din pacate, alarma a aparut cam tirziu. Absenteismul este, asadar, pericolul care ne paste. Lumea nu e impotriva noii Constitutii. Dar nu e motivata de nimic sa se osteneasca in week-end. Nu se da nimic, nu se „baga“ carne, piine sau mai stiu eu ce. Mai bine sta capul de locuitor la circiuma si bea una mica, impreuna cu amicii. Sau prin ograda, ca e multa treaba de facut. Si televizorul e o ocupatie buna. In fond, platim cu totii practica politicienilor din ultimii 13 ani de a tine lumea departe de dezbaterile tranzitiei. Acum, cind e nevoie ca lumea sa fie prezenta, constatam ca aceasta societate romaneasca nu e interesata nici de lucrurile care ii servesc binele. E clar ca, fara sa trecem Constitutia, procesul de integrare in NATO si UE e intirziat, ca sa nu zic compromis. Or, asa cum stim, la toate sondajele, poporul roman da procente mai mari de 80. E, asadar, favorabil ideii. Uneori il ia entuziasmul si face peste 90%. Ca pe vremuri. Cind comunistii falsificau voturile. Acum e chiar pe bune: romanii vor in Occident. Ei vad in aceasta integrare un miracol, ceva absolut necesar ca sa iesim din saracie, sa fim in rindul lumii. Un prilej de a se elibera de complexe. E de mirare aceasta teama de absenteism la referendum. Omul vrea in NATO si UE si isi va manifesta dorinta mergind la vot.

Ar fi simplu daca ar fi asa. Pentru ca, neavind nimic de cistigat direct si netrebuind sa-l voteze pe nea Costica impotriva lui nea Vasile pentru senator, deputat sau primar, nu vede de ce s-ar duce. E greu sa ii arati ca jocul are o miza mare. Chiar mai mare decit niste biete alegeri, cind, oricine iese, e tot aia. De data asta, daca nu sint 51% din votanti sau daca avem un NU, ne ia dracu’ pe toti.

In general, clasa politica s-a comportat bine in aceste imprejurari. Da-mi mintea romanului de pe urma. Sint si interventii care critica proiectul de Constitutie si referendumul. Dar nu o fac decit pentru a iesi in fata. Circotasi de serviciu si vechi metehne politicianiste. In afara de Romania Mare, care se opune din calculul politic. PRM e consecvent cu el insusi. Adeptii lui Corneliu Vadim Tudor se disting acum printr-o critica antisistem, tipica partidelor extremiste. In rest, la ceilalti politicieni nu vad decit niste jalnice atitudini circumstantiale. Vor si ei sa fie bagati in seama de unii, de altii. Asa, poate isi va aminti electoratul de ei la anul. Daca referendumul nu iese bine, vor putea pretinde ca lumea i-a urmat pe ei. Fals ! Adevarul este ca lumea a fost putin atrasa de dezbaterea din jurul Constitutiei. Cauza: politicienii s-au obisnuit prea mult sa discute numai intre ei si sa ignore societatea. S-ar putea ca pretul platit sa fie tocmai o prezenta scazuta la vot simbata si duminica.

Referendumul este un bun prilej de a analiza cit s-a trezit societatea romaneasca in ultimul deceniu si ceva. Nu poti face bine cuiva cu anasina. Daca nu vrea, daca nu participa, daca nu se considera parte in acest joc european, atunci nu prea ai ce sa faci. Poate capul de locuitor vrea sa ramina in praful drumurilor de tara. Poate vrea sa ramina „in afara istoriei“, cum zice cineva. Nu stiu citi inteleg diferenta intre „garantarea proprietatii“ si „ocrotirea“ ei, cum era in vechiul text. Sau ce inseamna sa fie explicit formulat principiul separatiei puterilor in stat. Pe temele astea s-au zbatut din 1991 pina azi citiva intelectuali si jurnalisti lucizi. Tirziu, fortele politice au convenit ca ei, cei putini, au avut dreptate in 1991. Au refacut Constitutia, prevazind ce ii lipsea atunci. De ce asa de tirziu nu stim. Poate nici acum nu cred in niste vorbe pe hirtie. Poate se supun doar comandamentelor Bruxelles-ului. Nici asta nu stim. Fiecare cu constiinta lui. Dar e sigur ca simbata si duminica dam cu totii un examen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS