14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Holocaust

E vacanta politica si presa parea lipsita de subiecte. Asa se parea, dar iata ca Romania se afla in mijlocul unui scandal international, pe o tema extrem de sensibila, Holocaustul. Anul trecut, guvernul facuse eforturi de a cistiga puncte pe aceasta tema. Isi dorea o imagine mai buna, inainte de Praga si Copenhaga. Asa au aparut doua ordonante de urgenta care manifestau intentia de a avea o pozitie mai ferma fata de extremisti, antisemiti etc. Masura a fost privita pozitiv si diplomatia noastra a gasit mai multe usi deschise. De curind insa, guvernul a surprins printr-o declaratie privitoare la Holocaust, care mergea in sens invers fata de ce se intimplase cu un an in urma. Relatiile Romaniei cu Israelul s-au deteriorat. Schimburi de replici, scandal de presa, tot ce trebuie… dar de care nu aveam nevoie. Am aparut iar intr-o lumina proasta. In chestiunea Holocaustului, popoarele si guvernele din Europa si-au recunoscut greselile din trecut. Holocaustul mai e problema nerezolvata numai la Bucuresti. In ultimul an, aceste chestiuni sensibile pareau depasite. Era greu de imaginat ca vom face un pas inapoi si ne vom intoarce la ambiguitatile dinainte.

Pe acest fundal „fragil“, apare un interviu in jurnalul israelian Haaretz acordat de Ion Iliescu. Chestionat asupra problemei Holocaustului si apoi asupra retrocedarii proprietatilor evreiesti, jurnalul noteaza raspunsuri care, tiparite, au provocat un scandal politic si mediatic in Israel. Trebuie spus iar ca nu aveam deloc nevoie de asa ceva acum. Si, mai ales, pe tema aceasta. Eu credeam ca atitudinea oficiala a Romaniei a fost clarificata, de pilda, la vizita lui Iliescu la inaugurarea Muzeului Holocaustului din Washington, in timpul mandatului precedent. Nu inteleg aceste reveniri, zigzaguri, „bilbe“, cum scrie un jurnalist cunoscut. Paradoxul este ca nu am impresia ca Ion Iliescu este un antisemit, atit cit il cunosc eu. Atunci cum i-au scapat asemenea cuvinte? Este un politician versat, care stie perfect sa se foloseasca de presa. Sa aiba reminiscente din manualele de istorie? Acolo nu exista un Holocaust in Romania, tenta nationalisto-eroica era mult prea prezenta. Romanii erau prezentati ca niste oameni fara cusur, neviolenti etc. Episoadele incomode erau eliminate din aceste manuale. Apoi, dupa razboi, chestiunea nu a fost tratata deloc. Versiunea oficiala, mai ales de pe la mijlocul anilor ’50 pina in 1989, a fost ca in Romania nu a fost Holocaust. Tentativele citorva intelectuali, unii dintre ei istorici, dupa revolutie, de a introduce aceasta tema in dezbaterea publica, s-au lovit de un zid de rezistenta greu de imaginat. Multe grupuri de interese, dar si inertii mari. Cine vrea sa se uite in trecut si sa recunoasca faptul ca aceste tragedii s-au intimplat? E o chestiune de curaj, de morala. Germania a cerut iertare public pentru ce a facut o generatie din trecutul nu prea indepartat. Proprietatile evreiesti din Germania au fost returnate. Victimele, cite au mai supravietuit, au beneficiat de recompense materiale pentru suferintele indurate. In acest spirit au fost intelese lucrurile. In Germania, antisemitismul, declaratii care neaga Holocaustul, sint grave si interzise prin lege. Pedepsele pentru cei care nu respecta sint foarte mari.

La Bucuresti, sensibilitati subterane, dar care se arata si in public par se impiedice o atitudine deschisa, clara, pe aceasta tema. Si aici sintem in urma fata de spiritul european. Ororile ordonate de Antonescu si executate de administratia sa, din nefericire, au avut loc. Ele trebuie recunoscute in toata amploarea lor. E singura cale. Nu vad ce beneficiu ne-ar aduce tagada, adevarurile pe jumatate, minciuna. Cred ca presedintele Iliescu, Guvenul Romaniei trebuie sa revina cu declaratii clare si ferme asupra pozitiei sale asupra Holocaustului, declaratii care sa inchida problema.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS