12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Frig si sondaje

Facem ce facem si ne apropiem cu pasi grabiti de Craciun si Anul Nou. Temperatura politica insa nu scade deloc. Alegerile anticipate versus remaniere, situatia dreptei, Romania dupa NATO, conferinta de la Copenhaga ramin pe agenda. In plus, o iarna grea a dat navala peste tara si nu prea vad cum scapam de ea vreo doua-trei luni. Asadar avem treaba. Parlamentul se pregateste de vacanta, o sa avem cam o luna de liniste. Politica se va face prin mass-media si prin culisele partidelor. Chefurile de Sarbatori vor fi pretextul unor comploturi de taina. Aici se vor lua decizii mai importante decit cele din guvern sau de la Cotroceni. Nu stim acum, luni, cum va trece Codul muncii. Cu tam-tam sau fara tam-tam. Avem aici ultima batalie a anului. Va trece fara glorie. Decoratiile deja s-au distribuit, asa incit victoria initiatorilor va fi anonima. Ultimul sondaj ne arata o lume stabila, fara surprize, in asteptare. Nastase e in fata. Nimic nou decit ca a luat-o inaintea lui Iliescu. Motiv pentru noi animozitati? Vom vedea. PSD la fel, ocupa podiumul fara rival. Chiar daca e perceput ca un partid de corupti, PSD sta bine, si nu ar avea probleme in caz de alegeri. Anticipate sau nu. Ramine cel mai puternic partid. Nastase a punctat si la eficienta primilor ministri. Ca si a celor mai cinstiti. Paradoxal, fiind indicat lider si in topul opus. Urmeaza in aceste topuri Stolojan si Ciorbea, reaparut in clasamente. Nicolae Vacaroiu si Radu Vasile apar ca avind prestatia cea mai slaba.

PNL pare ca e marele cistigator al sondajului. El confirma cele 14 procente pe care sta de doua luni. Mutarea cu Stolojan in locul lui Stoica a prins bine la electorat. PNL incepe sa fie perceput ca un partid in ascensiune, ca un rival serios la viitoarele alegeri. Stolojan in cursa pentru Cotroceni este plasat al doilea pentru prima data. Basescu in cadere libera si PD la fel. Promisele 15-17% nu au fost atinse. Tensiunile din partid, discursul politic strict bucurestean al liderului PD au produs acest efect previzibil. Corneliu Vadim Tudor si partidul lui, Romania Mare, in scadere, de asemenea. Socul NATO incepe sa se simta destul de puternic. Tudor a dat deja declaratii favorabile NATO in incercarea de a prinde valul. Nici usturoi nu a mincat, nici gura nu ii miroase. NATO nu mai este personajul negativ al istoriei, conform acestor declaratii. E chiar un mare amor PRM & CVT pentru Alianta nordatlantica. Sa vezi si sa nu crezi?

Ce ne mai spune ultimul sondaj CURS este ca lumea nu prea agreeaza aliantele. Partidele sint percepute separat si alegatorul vrea sa stie ce va face la urne. Te duci la piata, dar vrei sa stii pe ce dai banii. Fireste. Vremea coalitiilor intre tot felul de partide si asociatii a trecut. CDR reunea un partid social democrat, altul liberal, altul crestin democrat. Plus asociatii de tot felul. Unele fantoma, altele reale. Sandramaua nu a tinut. A fost bun de vehicul politic sa cistige alegerile in 1996, cind lumea se saturase de Iliescu & Vacaroiu. Dar la guvernare s-a facut praf. Lucrurile s-au inteles, electoratul romanesc se maturizeaza. Partidele vor fi protagonistele viitoarelor alegeri. Cine va veni cu formule confuze, neclare, va cadea cu succes sub pragul electoral. Isi cheltuieste banii, timpul, degeaba. Lupta se da in jurul PNTCD, pe care Constantinescu il gaseste ca ultimul refugiu de unde sa revina in politica. Lipsit de orice sprijin in strainatate, ca si acasa, fostul presedinte se agita sa fie iar prezent, dupa ce a dezertat rusinos. Tot atunci a dat asigurari ferme ca retragerea sa este definitiva. A uitat acel angajament. Acum isi cauta un loc sub soare. Saboteaza PNTCD, bineinteles cind nu incearca prosteste sa preia conducerea unui partid care il detesta. „Actiunea populara“ s-a nascut moarta. De altfel, sondajele nu spun nimic pozitiv despre Constantinescu. Dimpotriva. El e un cadavru politic. Un strigoi apare din cind in cind pentru a ne aminti ca exista.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS