23.7 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024

Pisica neagra

Azi, marti, guvernul ar trebui sa depuna la birourile permanente ale celor doua Camere ale parlamentului proiectul noului Cod al Muncii. Duminica, discutiile cu sindicatele nu erau gata, dar se spera ca in ultima runda totul va fi perfectat. Liderul Sindicatului Alfa spunea ca toate cele 300 de articole ale Codului Muncii au fost modificate fara stirea partenerilor sociali. Intentia guvernului este sa isi asume raspunderea in fata parlamentului. Asta inseamna ca, in cazul respingerii Codului Muncii, guvernul cade. Se joaca Adrian Nastase cu focul? Conteaza el pe toate voturile din PSD?

Daca PSD va vota impotriva propriului guvern ar insemna ca presedintele Iliescu ar numi alt premier sau tot pe Nastase, cu sarcina sa alcatuiasca un nou cabinet. Cum Nastase doreste alegeri anticipate si Ion Iliescu nu, e greu de crezut ca premierul ar dori sa i se intimple un asemenea pocinog. Tot raul spre bine! Altfel ce nevoie ar fi sa asume raspunderea cabinetului?

Codul Muncii ar putea fi supus dezbaterii parlamentului pe caile obisnuite. Sigur, datorita slabiciunii opozitiei, nici un articol din propunerea guvernului nu ar fi modificat. Rezultatul ar fi acelasi, dar cu riscuri mai mici.

Disputa in jurul chestiunii alegerilor anticipate nu s-a incheiat. Vor urma si alte schimburi de replici, tentative de negociere, presiuni etc. Dupa conferinta la virf a UE de la Copenhaga, dupa Sarbatori vom avea alte vesti. Deocamdata, Nastase a dat inapoi, spunind ca fara vointa presedintelui Iliescu nu se pot organiza alegeri inainte de termen. O data cu decernarea de decoratii de la Cotroceni, lucrurile, care patinau grav la inceputul saptaminii trecute, par sa intre in normal. Interventia deputatului PSD Radu Podgoreanu pare uitata. Totusi, ea a fost un episod de virf al disputei Iliescu/Nastase. Nastase a trimis, prin intermediul deputatului respectiv, un balon de incercare. A fost un semnal de razvratire si s-a aratat spre Cotroceni pisica neagra. Vine acum asumarea raspunderii in parlament. E un prilej de numarare a fidelilor celor doua tabere. S-ar putea reintilni pe acest vot, dar s-ar putea sa nu. Socotelile din culise sint o enigma pentru muritorii de rind. Vom avea acum prilejul sa constatam solidaritatea PSD. Unii vor alegeri anticipate, altii, in cap cu Iliescu, nu. Ce vor face? Vor trinti guvernul? Paradoxal, daca un asemenea scenariu ar fi avut in vedere, adeptii lui Nastase vor vota impotriva propriului guvern. Interesul lor e sa mergem la urne in 2003. Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor! Adversarii ideii vor vota Codul Muncii, ca sa nu cada guvernul si sa avem alegeri in 2004.

E un exercitiu impus acesta cu Codul Muncii. O verificare, un test. Cine va indrazni sa iasa din rinduri? Se va vedea acum care e raportul de forte din PSD? Cine e mai influent, Iliescu sau Nastase? Cine are mai multi oameni in parlament? Nu stiu daca acest exercitiu va reusi. E mai curind un prilej de afirmare a unitatii din PSD. PSD votind bloc, demonstratia va fi facuta. Guvernul are sustinere. Ceea ce acum e important de aratat din punct de vedere politic. Poate fi un capital in negocierile de mai tirziu dintre cele doua palate, Cotroceni si Victoria. Un guvern trecut cu succes printr-o procedura de asumare a raspunderii in fata parlamentului e puternic. Cind se va pune chestiunea: alegeri anticipate sau remaniere, cabinetul Nastase va avea argumente in plus. Daca va fi remaniere, lista lui Nastase va avea mai multa trecere. Daca se va discuta despre alegeri anticipate, atunci guvernul va putea spune ca are suficienta sustinere pentru a le cistiga.

E asadar un exercitiu, nu fara riscuri. Se pot ivi surprize. Incercarea nu priveste atit reactia opozitiei, cit propriile rinduri. E o miza politica, dar si una de imagine. Guvernul vrea sa incheie anul cu un succes. Si anul trecut, in ultima zi a sesiunii parlamentare, a folosit aceeasi jucarie a asumarii raspunderii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS