14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCoruptia si instructia

Coruptia si instructia

Iliescu si Nastase au dat declaratii categorice impotriva coruptiei. Ei urmeaza in flanc dupa declaratiile mai vechi si mai noi ale ambasadorului SUA la Bucuresti, ale lordului Robertson, care tocmai ne-a citit pe lista la Praga. Si altii au vorbit despre funia asta din casa spinzuratului. Bruce Jackson, raportorul de tara UE, presedintele Bush si dna Albright. Si asta numai ca sa pomenim citeva nume in graba. Cind presedintele Iliescu a zis ca s-au luat masuri pentru stoparea coruptiei, simbata, in Piata Revolutiei, multimea a huiduit. Nu se intelegea prea bine, sonorizarea nu era ce trebuia sa fie, dar asta s-a auzit bine. La auzul cuvintului magic „coruptie“, lumea a avut reactia care era de asteptat. Mai ales ca nici nu era adevarat. Masurile despre care a vorbit omul de la Cotroceni sint ipotetice, poate or sa vina in viitor, dar deocamdata nimic de semnalat. Vorba santinelei la raport. Mita, plicul cu bani, banii negri, economia subterana, foloasele necuvenite, comisioanele au devenit banalitati. Cum ai ridica un pahar sa bei apa. Ma intreb ca prostul: ce s-ar intimpla daca miine ar avea loc o minune? Nimeni nu ar mai da si nu ar mai lua spaga!!! Cred ca Romania nu ar rezista la un asemenea soc. S-ar prabusi.

Premierul are alta parere. Citez: „Acest demers (campania impotriva coruptiei – n.a.) ar putea insemna zguduirea fundatiilor unui intreg sistem, dar sint hotarit sa ducem aceasta lupta pina la capat.“ Imi place cum suna. Sa ii fie gura aurita! Un naiv ar putea chiar sa creada. Daca ar trece la fapte, guvernul s-ar goli de musterii, adica de ministri. Asa, remanierea de care se tot vorbeste s-ar face spontan. Daca nu, atunci mi-e teama ca luptam cu morile de vint. Avind in vedere si declaratiile de ultima ora ale presedintelui Iliescu, asistam la un nou duel verbal. Ambii lideri incearca sa traga foloase de imagine in dauna celuilalt. Pretextele sint succesul de la Praga si vizita lui Bush. Acum, mai nou, tema de confruntare este coruptia. Amindoi insa sint invinsi dinainte. Coruptia e un balaur prea al dracului in ziua de azi. Este chiar esenta sistemului. Apreciez romantismul celor doi, care se avinta intr-o lupta riscanta, dar nu le vad un sfirsit prea bun.

Si Constantinescu – cu surle si trimbite -, pe post de cavaler fara de prihana, calare pe un cal alb, se agita tare de tot prin 1997. Si el, saracu’, tot contra coruptiei. Campania a fost numai o apa de ploaie.

Chiar o simpla diversiune buna de prostit lumea. Si sa ii aduca pe gealatii speriati de spectrul puscariilor cu portofelele la neica. Initiatorii au avut si oarecari foloase. Domnii prinsi la inghesuiala s-au grabit sa cotizeze gras. Si asa, si totul s-a incheiat romaneste intr-un bairam si o fratie, corupti si corupatori, la un loc, fericiti. Rezultatul, zero. „Pupat toti Piata Endependenti“! Domnul a dat, Domnul a luat. Nimeni nu a iesit in pierdere. Ba unii s-au si pricopsit. Ca doar nu faci politica de inalt nivel pe degeaba. Asa, ca sa te afli in treaba. Vremurile au trecut. Lumea a mai uitat. Asa ca acest episod din 2002 ni se pare inedit. Dar gesturile, mecanica lor sint aceleasi. Stiti mina manglitorului, care deschide degetele si le roteste. Aia e. Invirteste-te cum poti! E adevarat, cind mai multi iti spun ca esti beat, trebuie sa te duci acasa. Or, noua ne spun de multa vreme tot felul de insi ca a ajuns coruptia cit casa. Si noi ne facem ca nu o vedem. Asa ne sta noua bine. Smecheri. Cu palaria pe ochi. Sa nu fim recunoscuti. Ca e si noapte. Acum, dupa Praga, va fi totusi mult mai greu sa ascundem in continuare porcul in debara. Da prost. Si se vede. In plus, grohaie si miroase urit. Cum tot e Craciunul azi- miine, eu zic sa scapam de el. Iar dupa sarbatori, chiar sa vidanjam locul. Lasam curat. Ma rog, sau aproximativ.

Campania asta este o reglare de conturi. Ideea: coruptii mei sint buni, ai tai sint niste tilhari. Cind ai pe cineva in anturaj care mai ciupeste si el un milion- doua de dolari, poti sa il aduci la sentimente mai bune daca il sperii cu dosarul, cu flagrantul, cu iesitul in presa. Va fi tare de tot, daca vor incepe sa fie scosi in fata marii mafioti. Daca domnii implicati in afaceri grase, care politician, care bancher, care contrabandist, vor depune armele. Ca niste soldati disciplinati, care si-au facut cu onor datoria fata de patrie. Pentru ca patria e acolo unde e bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS