5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cazul Priboi

N-am avut onoarea de a-l cunoaste personal pe Ristea Priboi. Din cele publicate, dar si din cele zvonite, stiu ca e un apropiat al lui Adrian Nastase. Unul dintre acei domni din jurul unui politician dispusi sa faca lucruri mai putin onorabile, lucruri pe care seful, la o adica, le poate chiar si dezavua public, desi el le-a pus la cale. Bunul-simt ma obliga sa constat insa ca e ceva in neregula cu tarasenia de la Brasov. Victima pretinde ca in noiembrie 1977, dupa revolta muncitoreasca, Ristea Priboi a batut-o in calitate de securist. Am citit istorisirea domnului respectiv. Daca ar fi sa-l credem, in timp ce un militian il ancheta intr-un birou de la Brasov, a dat buzna un ofiter de securitate care, rupind un picior de masa, a prins a-l lovi. E o scena care-mi aminteste izbitor de cele din romanele proletcultiste dedicate torturilor indurate de comunisti in beciurile Sigurantei. E insa o scena care miroase a facatura cu tendinta. Mijloacele de ancheta ale Securitatii erau mult mai perverse. Mai ales ale Securitatii ceausiste. Asta si pentru ca snopirea in bataie se dovedise absolut ineficienta. Multe dintre victimele NKVD sau ale Securitatii din anii stalinismului dezvaluie c-ar fi preferat sa fie lovite decit sa fie supuse interogatoriilor intinse pe nopti intregi, cu lasarea citeva minute pentru a atipi si trezirea brusca, exact cind nu ti-ai dori altceva decit sa dormi mai departe. Torturile eficiente erau cele psihice. N-as fi tresarit daca victima ar fi relatat ca ofiterul Ristea Priboi a anchetat-o ore intregi pina la epuizare, cu un zimbet cinic pe buze. Ar fi fost mai in stilul diabolic al Securitatii. Scena cu bataia lasa sa se intrevada intentia de a creiona un personaj odios: da buzna in birou, rupe piciorul de la masa, il loveste pe muncitor. Usor de ghicit aici Zbirul, Calaul, Tortionarul. De cealalta parte, avem Victima: muncitor, neajutorat, amintindu-si cu tremur de secventa de acum 15 ani. Punct ochit, punct lovit! Ristea Priboi, omul din anturajul lui Adrian Nastase, nu e doar un fost securist. E o Bruta. Cititi romani si va cutremurati!

Indoieli fata de relatare imi aduce si punerea in scena a cazului Ristea Priboi. Parlamentarul PSD a aparut in public in urma cu doi ani. S-a discutat mult despre el cu prilejul sefiei de la Comisia SIE, a fost dat si la televizor. Sa admitem ca victima nu s-a interesat timp de 11 ani de ce s-a intimplat cu tortionarii sai. Lucru bizar deoarece Ristea Priboi a fost consilierul lui A. Nastase pe vremea regimului Constantinescu. Sa nu-l fi imboldit nimeni pe batrinul muncitor, la vremea respectiva, sa-l recunoasca pe tortionarul Priboi?! Cum se face totusi ca victima il denunta abia acum si nu detasata, ci revoltata? Si, culmea, intr-o carte scrisa de un fost consilier al lui E. Constantinescu, girata de un consilier al presedintelui PNL, lansata cu prilejul implinirii a 15 ani de la revolta anticeausista a brasovenilor. Iar cazul e preluat cu huiet de liberali, tirit prin conferinte de presa extraordinare, transformat intr-un moment de batalie politica.

Sa admitem ca aceste indoieli sint nejustificate. Sa admitem ca sint simple coincidente: si cea cu asa-zisii istorici militanti in favoarea unui partid, si cea cu aniversarea revoltei, si cea cu exploatarea cazului de catre PNL. Se iveste atunci o alta problema. Nu trec nici citeva zile de la scandalul cu tortionarul, cind, deodata, acelasi cerc de istorici angajati politiceste vine cu o alta dezvaluire: Ristea Priboi a hartuit pe marii intelectuali implicati in afacerea „Meditatia transcedentala“. Prima dezvaluire poate fi rodul intimplarii. A doua, in nici un caz. E limpede ca ne aflam in fata unei campanii cu dedesubturile trimitind la batalia dintre PNL si PSD, dar si dintre Cotroceni si Victoria.

Pe observatorii detasati ai ciorovaielii politicianiste, soarta lui Ristea Priboi trebuie sa-i lase indiferenti. Nu trebuie sa-i lase indiferenti insa convingerea unor politicieni de doi bani ca trucurile lor vor fi inghitite pe nemincate. Nu de alta, dar, oameni batrini, am vazut la viata noastra multe diversiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS