9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiTopul celor bogati sau despre curajul creditului

Topul celor bogati sau despre curajul creditului

Revista Capital a oferit pietei romanesti o mare realizare jurnalistica la sfirsitul acestui an 2002. Un clasament al celor mai bogati oameni din Romania, plus clasamentul revistei americane Forbes, al celor mai bogati oameni din intreaga lume si un clasament al cetatenilor elvetieni bogati.

Despre cei mai bogati oameni din lume ce sa spui? Cel mai bogat este de ani de zile Bill Gates, fondatorul Microsoft, firma care colecteaza anual de la companii si indivizi mai mult decit administratiile fiscale din multe tari ale lumii. Impreuna cu doi prieteni, Gates a creat un produs care a placut, s-a raspindit si s-a vindut. Microsoft este in milioane de birouri si sute de milioane de case. Programele lui te ajuta sa scrii, sa calculezi, sa proiectezi, sa navighezi pe Internet, sa comunici prin e-mail, sa te joci cind nu ai chef de lucru, dar nici nu mai poti sa te ridici de la birou de oboseala. Unii profesionisti miriie ca programele lui sint instabile, blocheaza calculatorul cind ti-e lumea mai draga, ca sint scumpe si complicate. Asa este. Dar in 99% din timp, programele Microsoft lucreaza repede, bine, complet si iti asigura o productivitate a muncii incomparabil mai ridicata decit atunci cind scriai cu stiloul, cind calculai cu calculatorul de birou sau comunicai prin scrisori. Printre cei mai bogati oameni ai lumii sint multi care si-au mostenit averile, unele legendare. Altii le-au facut singuri, dar mult mai putini decit cei care le au de la parinti. Avantajul unei lumi care nu a incercat nu stiu cite sisteme economice intr-o jumatate de secol.

Printre cetatenii elvetieni gasesti o multime de oameni nascuti in alte tari si stabiliti in Elvetia datorita taxelor mai blinde si a peisajului mirific: fata armatorului grec Onassis, fostul sot al vaduvei lui J. F. Kennedy, fratii Lauder, stapinii imperiului cosmeticelor, francezul Pierre Cardin si cintareata Tina Turner. Multi miliardari locuiesc in Elvetia si platesc taxe statului elvetian.

Cind citesti lista romanilor bogati ai putine surprize. Multi au fost si sint de ani de zile pe prima pagina a ziarelor, cu alte cuvinte sint destul de cunoscuti publicului larg. Pe drept sau pe nedrept, unii sint acuzati de relatii incilcite cu autoritatile si bancile. Surpriza vine din faptul ca apar nume total necunoscute publicului, de oameni care au facut averi muncind in domenii normale: constructii, abatoare, calculatoare, mobila s.a.m.d. Nici un roman nu spune ca a mostenit ceva semnificativ de la parinti. Totul a fost facut acum, aici, in ultimii doisprezece ani. Daca ar fi numai acesta un argument, as spune ca merita sa citesti suplimentul revistei Capital.

Am fost, de altfel, uimit de riposta unor colegi din presa. Populismul ieftin nu este un apanaj exclusiv al politicienilor. Il practica si unele redactii. Unii scriu mare ca multi dintre romanii bogati au datorii mari. E adevarat. Dar capitalismul este un discurs despre credit. Este limpede ca in lista celor o suta sint oameni care au avut, au si vor avea credit, fie pur bancar si financiar, fie de alta natura. Ce le ramine dupa ce scad datoriile din active este averea lor strict personala, care probabil este de multe de ori mai mica decit cea listata in supliment. Dar nu acesta este criteriul de judecata. Nu din acest motiv aceste clasamente ii motiveaza pe unii sa faca mai mult. Cunosc un om de virsta mea care are trei case superbe recuperate dupa 1989 si un conac cu 150 de hectare. La un moment dat i s-a propus sa investeasca lichiditati intr-o noua corporatie. Trebuia sa aiba curaj sa se duca la banca, sa ia un credit cu garantie proprietatile, masina si mobila si sa se apuce de treaba. A refuzat, pastrindu-si locul caldut si relativ bine platit. Afacerea s-a dovedit formidabila, a adus celor care au initiat-o multe milioane de dolari. Iar cunostinta mea mormaie si acum despre coruptia din Romania. Daca nu ai curaj, stai pe margine. Si, sint sigur, daca ai facut ceva ilegal, pina la urma tot iese la iveala. Vei fi bogat, dar detestat. Nu cred ca sint multi care vor asa ceva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS