12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024

Croncanitorii

de Cezar AVRAMESCU

Exista unii care n-are ce face; si cum mai sint si negri in cerul gurii, n-au alta treaba decit sa critice guvernul, partidul, presedintia. Ei nu vede realizarile, partea buna a lucrurilor. Sau, cum se exprima un distins parlamentar (de fapt, toti sint distinsi si destinsi), ei nu vede reversul celeilalte fete a medaliei. Si se apuca asa, sa croncaneasca intruna.

Uite, de pilda, cu legea asta a lui Pruteanu, ca, de cind a aparut, asa m-am aiurit ca observ din textul de mai sus ca am inceput sa nu mai vorbesc bine romaneste. Bietul om a propus o lege. Si s-au pornit croncanitorii; daca e lege nu e bine, daca e fara de lege e delicat. Si s-au apucat sa-l procopseasca cu niste faradelegi din tinerete. Ce trebuia sa-l improaste cu noroi? Puteau sa spuna doar ca acum este membru de partid.

Sau cu domnul presedinte si domnul prim-ministru. Le i-au fiecare vorba si-o intorc si pe fata, si pe dos si-ncep interpretarile, insinuarile, acuzatiile. De ce se leaga croncanitorii numai de vorbele lor si de ce nu vad reversul celeilalte fete a medaliei; si anume ca uneori tac, si tacerii lor nu i se poate reprosa nimic.

Croncanitorii astia pleaca de la lucruri insignifiante pe care le deformeaza. De exemplu, plecind de la celebra propozitie din abecedar „Ana are mere“, au lansat sloganul „Adi are oua“. Si ce daca are? Altii nu au? Daca omul are gaini, e asta un pacat? De ce nu se vede si reversul? De pilda, faptul ca nu are pinguini! Si aia fac oua!

Uite acuma ca l-au prins pe nea Fanel cu prostiute, toti croncanitorii cu acuzatii, cu supozitii. Reversul nu-l evidentiaza nimeni; la secretariatul general al guvernului sint 157 de angajati, si numai unul a fost prins cu „mita-n sac“ (sau, mai bine zis, „cu mita-n sacosa“). Nimeni din ceilalti 156 n-a fost prins (optimistii spun „inca“). Nu e un motiv de satisfactie? Asta inseamna ca restul sint buni „profesionisti“.

S-au legat croncanitorii de unul dintre membrii marcanti ai partidului, reprosindu-i-se acestuia ca n-a luat masuri. Eu cred insa ca, dupa ce l-au pierdut pe Vacaru, pe Bivolaru, nu mai puteau sa suporte o pierdere similara; parerea mea!

Am privit si eu harta raspindirii partidului in conducerea judetelor. E adevarat, este mult mai vasta decit cea de dupa alegerile locale. Dar sa nu uitam, si sper sa va aduceti aminte, judetele in care a cistigat partidul coincideau cu judetele calamitate de seceta. Era si normal caci este bine cunoscut fenomenul meteorologic conform caruia cind, cineva apare, si soarele rasare.

Si ce daca conducerea de partid in judete a ajuns multilateral dezvoltata? Croncanitorii nu vad sau nu vor sa vada progresele cu adevarat impresionante determinate de acest fapt. Sa amintim citeva.

Nivelul de trai a crescut, ajungind la un nivel imposibil de suportat. S-a ajuns ca la noi speranta de viata sa fie cea mai mica din Europa tocmai fiindca oamenii maninca prea mult si au in case caldura prea mare, ceea ce ii moleseste.

Coruptia a fost eradicata complet; ultimii trei corupti vor fi supusi unui proces de conservare si vor fi expusi la muzeul de istorie; unul din cei trei a cerut sa fie conservat in votca.

Economia romaneasca a cunoscut un avint atit de mare, incit UE se teme sa ne primeasca, intrucit concurenta romaneasca ar putea afecta grav economiile tarilor asa-zis dezvoltate; de aceea amina mereu data primirii.

NATO asteapta cu nerabdare armata romana; se spera ca astfel, prin actiuni de tipul „tigareta III“, „tigareta IV“ etc., sa se aduca o contributie importanta la lupta impotriva fumatului.

Reducerea listei medicamentelor gratuite sau compensate este iar un motiv de croncaneala, fara a se vedea si partea buna a lucrurilor. In primul rind, oamenii vor fi stimulati sa nu se mai imbolnaveasca. In al doilea rind, asa cum ne cere Comunitatea Europeana, masura va stimula dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (care se ocupa cu confectionarea de sicrie).

S-a comunicat ca nu sint bani pentru marirea salariilor functionarilor publici. Iar croncaneala, fara a se tine seama ca saracia unora determina imbogatirea altora. E, daca vreti, principiul vaselor comunicante; ce se ia de la noi se da la ai lor!

Ca sa mai taie din elanul croncanitorilor, guvernul a anuntat deja ca profesorilor li se vor acorda tichete de masa gratuite doar cu conditia sa si le plateasca.

In fine, mare croncaneala pe tema afirmatiei premierului privind necesitatea alegerilor anticipate, vazind in asta o manevra pentru izolarea politica a actualului presedinte. Nu se remarca reversul actiunii – e drept, foarte subtila -, a premierului, care preconizeaza viitorul tandem politic: Nastase presedinte, Iliescu prim-ministru. Sa mai spuneti acum ca Nastase nu-l pretuieste pe Iliescu si ca nu sufera ca acesta nu mai poate candida la presedintie.

Totusi, privind lucrurile in ansamblu, imi vine in minte ideea brucaneasca ca cineva, acolo sus, ne crede prosti. Si culmea este ca exista suficiente motive care ar putea conduce la aceasta concluzie.

De aceea mi se pare normala propunerea unor parlamentari de a nu se mai cinta toate strofele atit de numeroase ale imnului national.

Nu de alta, dar repetind mereu „Desteapta-te romane“!, s-ar putea ca pina la urma chiar sa ne desteptam!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS