26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAcalmie in viata politica romaneasca

Acalmie in viata politica romaneasca

E un ucaz pe undeva care cere sa se faca totul in liniste. Drencova, gheata la mal. Fara vorbe, fara polemici. Tara merge triumfal, disciplinata, spre Summit-ul de la Praga. Putine subiecte mai agita paginile ziarelor. In parlament e o plictiseala de nedescris. Nici aparitia bugetului nu a stirnit zarva. S-au vaicarit citiva ca e prea greu, are citeva kilograme, ca e prea din scurt, ca nu poate fi votat pina intram in NATO, ca etc., etc. Cam asta a fost tot. Declaratiile de presa sint strict formale. Sigur, opozitia zice nu, partidul de guvernamint zice da. Unii vor vorbi la pereti, ca tot nu-i asculta nimeni. Ceilalti vor vota fara sa cricneasca si fara sa citeasca un rind. Marea dezbatere prilejuita – in tarile cu traditie democratica – de buget nu va avea loc. De ce ar avea? Nu e mai bine sa stam linistiti, dupa coltul casei, sa vedem defilarea spre NATO? Bineinteles. Alt subiect a fost sondajul realizat de CURS. Citi naimiti nu au sarit de fund in sus! Ca e una, ca e alta. Ce a suparat pe unii si pe altii, de fapt, a fost optiunea electoratului pentru o alianta PNL-PD. Unii sint, pur si simplu, iritati de vesnicele sondaje. Cum apare unul, sar la gitul cuiva. Ba ca lipsesc intrebari, ba ca nu sint puse corect, ca nu era momentul, ca sint cifre aiurea etc. Stim. Nimic nou. In ce ii priveste pe politicieni, la ei logica este clara. Daca ies bine, sondajul e bun. Daca nu ies bine, sigur e prost, e platit de adversari etc. Adevarul este ca ideea unei aliante PNL/PD a tulburat apele atit de calme ale politicii romanesti.

Guvernarea PSD/PNL de dupa 2004, la care se gindesc unii, se cam clatina, daca adversarul ireductibil, Basescu, se uneste cu Stolojan, atit de credibil. Este mai mult o uniune de persoane decit una de partide sau de programe.

Citiva din PSD s-au sifonat. Dar nici prin opozitie, prin anumite cercuri ex-CDR, nu a stirnit entuziasm. Precara idee a dreptei unite, care sa adune resturile politice, bla-bla-bla, se vede anulata. Destui care frematau sperind sa revina vad ca nu sint bine prizati de electorat. Prilej de a contesta cu furie sondajul. E ca si cum ai sparge oglinda cind constati ca esti urita. Alt subiect este afacerea Vacaroiu. Presedintele Senatului e asaltat de jurnalisti pentru o mai veche afacere ramasa nelamurita. Si aici, lucrurile par sa fi intrat, vorba aia, in „normalitate“. E clar ca nimeni nu ii va lua capul. E ordin ca in PSD sa fie liniste, macar pina la noi dispozitii. Nimeni sa nu iasa din rinduri. Mai tirziu, prin februarie, vedem, cind se va face o remaniere. Dar asta ii priveste numai pe ministri, nu pe onorabilii de parlamentari. Asa ca dom’ Vacaroiu poate sa stea linistit. Are destul sprijin in partid. Unii nu vad in ruptul capului trimiterea respectivului la pensie. Fostul prim-ministru e o rotita importanta in planurile unora. El tine echilibrul cu aripa cealalta, condusa chiar de premier. Joaca, de altfel, si un frumos rol de sperietoare, de baubau, cind cineva se agita in Palatul Victoria. Si cine ar putea stirni acum furtuna, cind este asteptat marele eveniment de la Praga? Lumea se pregateste de sarbatoare. Cum sa pierzi festinul, tacimurile, bufetul rece, steagurile, artificiile si fanfara!

Alt subiect care mai strica acalmia din aceasta toamna e afacerea Treptow. Pina la urma, dovezile au primat. Dupa ezitari indelungi, pentru ca omul are protectii inalte chiar si la Cotroceni, dar si prin alte zone mai mult sau mai putin militare si civile, pedofilul a fost arestat. Nu stim daca autoritatile il vor face scapat sau nu pe „istoricul“ american. Cert este ca bilbiiala de pina acum – afacerea a izbucnit tocmai la mijlocul lui septembrie – e de rau augur. Unii incearca sa musamalizeze cazul. Numai insistenta presei a dus ancheta unde este acum.

Altfel, noi tot cu grijile, fara medicamente, cu spitalele vai de mama lor, cu facturile la intretinere care stau sa explodeze. Dar astea nu sint griji pe linga cele ale politicienilor. Tot ei, saracii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS