22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO strategie anti-Basescu

O strategie anti-Basescu

Pregatirile de iarna i-au dat lui Gabriel Oprea, prefectul PSD de Bucuresti, posibilitatea de a tine o sedinta. O sedinta in care expunerea utilajelor de deszapezire a pus o nota de pitoresc. O sedinta, totusi, adica un moment de rutina pentru un demnitar al statului. Si cu toate acestea, posturile de radio si televiziune au conferit momentului o amploare iesita din comun. Parca domnul prefect nu s-ar fi dus la o intilnire cu plugurile si excavatoarele, ci la o intilnire cu insasi iarna, oaspete al Capitalei in bocanci si pufoaica. Explicatia?

Pentru a o afla, e musai sa amintim un amanunt care a scapat radio-televiziunilor: Bucurestiul are si un primar general. Sta Traian Basescu cu miinile in sin? Asteapta troienirea nationala pentru a-si vedea confirmata zicala, legendara, cu iarna care nu-i ca vara? Probabil ca nu. Doar ca despre ce face Domnia sa nu stim nimic. De la radio si televiziune. Pentru prestigioasele institutii, primarul Capitalei nu exista. Sau cind exista, apare doar la rubrica: „Asa nu!“ Singurul care exista – si inca intr-o cantitate uriasa, singurul care se ocupa de Bucuresti, singurul care merge prin piete, scuaruri, strazi si fundaturi e prefectul!

Aceasta prapastie in evidentierea celor doi nu-si are cauza in linia Radioului si Televiziunii. E un arbust avind radacinile infipte intr-un program special al PSD: programul de umbrire a lui Traian Basescu prin contrapunerea mediatica a unei alte personalitati. Scop vizat spre atingere pe termen lung: bucurestenii il uita pe Traian Basescu, mintile lor fiind tot mai ocupate cu Gabriel Oprea.

Prefectul e omul guvernului in teritoriu. Primarul e omul cetatenilor. In anii postdecembristi, diferenta de culoare politica dintre prefect si primar a dat nastere unei scheme. Purtator de cuvint al partidului de la putere, prefectul s-a dat peste cap sa-l sanctioneze pe primar, cind acesta reprezenta Opozitia. E ceea ce se intimpla acum, de exemplu, la Cluj, unde prefectul PSD alearga dupa primarul Gheorghe Funar cu mandatul de arestare in mina. Regula de tranzitie a fost schimbata la Bucuresti. Poate si ca un experiment, menit a fi extins si la alte localitati. Aici, in Capitala, prefectul nu mai contrazice deciziile primarului general. Aici, prefectul le ofileste prin stralucirea sa solara.

Are sansa de reusita aceasta strategie anti-Basescu? Ma indoiesc. Mai intii, pentru ca, oricit s-ar stradui, Gabriel Oprea nu e un personaj carismatic. Cum ar spune cineastii, nu-l iubesc camerele de luat vederi. Traian Basescu este. Intr-o singura aparitie pe micile ecrane, primarul reuseste sa fie convingator cit prefectul intr-o suta. Cultivarea crunta la radio si televiziune i-ar putea dauna domnului Gabriel Oprea. Care domn e prea nesarat intr-o lume care gusta culoarea. Intre Gabriel Oprea si Traian Basescu, putini ar fi tentati sa-l aleaga pe primul.

Concentrarea pe prefectul de Bucuresti contrazice prea repede si prea brutal imaginea romanilor despre reprezentantul guvernului in teritoriu. Mai ales acolo unde primarul e o personalitate desemnata prin vot de cetatenii unei mari localitati, prefectul face figura de virgula intre subiect si predicat. Oricit de mediatizat ar fi Gabriel Oprea, va fi foarte greu sa-i convingi pe bucuresteni ca au alt conducator, decit primarul general. Exista astfel primejdia ca si lucrurile bune facute de Gabriel Oprea sa fie puse de electorat in zestrea lui Traian Basescu.

Strategia anti-Basescu a PSD, cel putin in punctul numit Prefectul de Bucuresti, poate fi un esec lamentabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS