19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024

Talpes & Treptow

Afacerea Kurt Treptow miroase foarte urit. Un asa-zis istoric apare la sfirsitul anilor ’80 in Romania si este conectat cu cercuri ale Securitatii si cu citiva intelectuali apropiati de regimul trecut. Treptow este un istoric revizionist care isi declara simpatiile pentru Antonescu si extrema dreapta. Cum sint destui in epoca avind aceleasi simpatii, Treptow isi face repede loc prin anumite cercuri din zona lui Ilie Ceausescu, recent disparut. In acele cercuri il gasim si pe Ioan Talpes, actualul consilier de mare incredere de la Cotroceni. Treptow nu este acceptat de comunitatea americana a istoricilor si nici a acelor cercetatori care se ocupa inca din anii ’70 de Romania. Personajul e dubios, iar calitatile lui academice, inexistente. Date fiind simpatiile lui pentru Antonescu, care in ultimii ani ai regimului Ceausescu era insistent reabilitat, el are sprijinitori oculti la Bucuresti. El este privit cu naivitate, dar din alte motive, ca o punte spre USA.

Dupa revolutie, omul continua sa pescuiasca in ape tulburi. Il gasim asadar la Iasi, conducind o fundatie-fantoma, cu sediul intr-o cladire de 60.000 $ pusa la dispozitie de SIE. De unde provin fondurile sale ar fi bine de aflat. Ca Treptow e un personaj dubios nu e taina pentru serviciile secrete, si asta inca din anii ’80. Ele s-au folosit de slabiciunile omului intrucit, ceasul rau, pedofilia si pornografia la care s-a dedat sub ochii intelegatori ai agentilor sus-numiti au iesit la suprafata. Treptow a fost arestat, pus sub acuzatie. Autoritatile se vad incurcate. Telefoanele incep sa zbirniie. Treptow e cetatean american, conectat cu Cotrocenii si cu alte cercuri de influenta. Unii au invocat bunele relatii cu Washingtonul, chestiunea NATO in apararea lui. Ca si cum pedofilia personajului are a face cu diplomatia. Din cauza inaltei protectii, Parchetul adopta o atitudine incalificabila si refuza orice fel de transparenta. Presa este inca o data dispretuita. Si ca musca-n in lapte, dar nu inocent, Ioan Talpes iese in public afisind protectia de care se bucura Treptow. Cuvintele bune auzite atunci pun citeva semne de intrebare asupra lui Talpes insusi si a rolulului real jucat de el in aceasta afacere. Cazul e grav, asa ca insusi Ion Iliescu tine sa se desolidarizeze de consilierul sau cel mai influent. Ma mir ca nu i-a cerut demisia sau ca Talpes insusi nu a oferit-o din ratiuni de onoare macar, daca nu pentru faptul ca a pus presedintia intr-o situatie dificila.

Ambasadorul american a dat si el asigurari ca nu exista nici un amestec al Washingtonului in aceasta afacere. Kurt Treptow trebuie tratat ca un oarecare, iar daca a gresit trebuie sa plateasca. Legea trebuie sa isi urmeze cursul. Lectie pe care autoritatile romane au primit-o destul de greu. Adica trebuie sa ne spuna americanii ca legea romaneasca trebuie respectata in Romania? Ridicolul e aici cit casa. Bine totusi ca au auzit asta! Autoritatile s-au facut pres ca sa asigure protectia pedofilului. Treptow are „meritul“ de a fi cetatean USA si mai ales de a fi fost util unor servicii secrete. Nu stim daca numai romanesti. Multe bazaconii am auzit in aceste saptamini de cind afacerea asta murdara tine pagina intii a ziarelor. Parchetul s-a umplut de rusine. Dupa atitea prostii pe care le-a facut, nu se mai mira nimeni. Politia

s-a purtat lamentabil, cel putin in relatiile cu presa. Deveniti civili, domnii respectivi nu si-au schimbat deloc naravul. Uita ca sint platiti din bani publici si lumea doreste sa afle cum sint cheltuiti banii pe care ii da prin taxe si impozite. Una peste alta, autoritatile au iesit sifonate din aceasta poveste. Aceleasi stingacii nevinovate, dar si multe complicitati cit se poate de vinovate. Un spectacol trist si nu cred ca e ultima data, pentru ca lucrurile sint inca departe de a se incheia. Vom avea destule episoade trist-vesele, de risu’-plinsu’, specialitatea casei. Oricum, prilejuri de a ne face de ris vor mai fi. Si sintem prezenti, cu arma in banduliera, sa raspundem la apel. Cind e vorba de ridicol, nu absentam, Doamne fereste!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS