11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCriza de imagine a PNL

Criza de imagine a PNL

Desi suspectat de generozitate fata de PSD, ultimul sondaj IMAS nu insala in ceea ce priveste procentajul PNL. Formatiunea ramine intepenita in jurul unei cifre, acul saltind neputincios deasupra liniei, ca limba unui ceasornic cu baterii consumate. Constatarea ar trebui sa-i nelinisteasca pe liderii liberali. Prin aducerea lui Theodor Stolojan in fruntea partidului s-a pariat pe un salt fantastic in sondaje. La Congresul extraordinar, unde am fost martor, culoarele plesneau de soaptele despre omul providential. Cind Theodor Stolojan a fost ales printr-o majoritate zdrobitoare, cu note de unanimitati comuniste, fetele delegatilor au inflorit intr-o fericire exploziva. Toate problemele PNL-ului isi gasisera rezolvarea miraculoasa. Aveai impresia ca liberalii au cistigat alegerile din 2004 prin votarea lui Theodor Stolojan. Si ca nu le mai raminea altceva de facut decit sa mearga la Palatul Victoria, incolonati si cu noul presedinte in cap, pentru a prelua guvernarea.

A trecut insa o luna de la istoricul Congres. Saltul mult asteptat nu s-a produs. S-ar putea obiecta c-a fost prea putin timp pentru o modificare semnificativa in optiunile electoratului. Obiectie lesne de contrazis, reamintind ca schimbarea de la virf s-a vrut, inainte de toate, o lovitura de imagine. Taraboiul cu dizidenta Patriciu, cu batalia pentru sefie, cu abandonul lui Stoica trebuia sa se constituie intr-un prilej de propulsare a PNL in prim planul atentiei publice. Ar fi fost de asteptat ca tocmai acum, in septembrie, sa se simta in sondaj unda de soc a Omului Salvator. Daca nici scandalul din august, picat in acalmia de concediu politic, n-a propulsat PNL spre virful sondajului, e greu de crezut ca-n perioada urmatoare vom asista la minuni. Vine momentul Praga si-n cramele PSD se pregatesc butoaiele cu sampanie, iar in bucataria lui Vasile Dancu sfiriie deja caltabosii propagandistici. Cine va mai gasi timp in feeria nationala sa se mai intereseze de ce face PNL?!

Cum se explica esecul marii actiuni de schimbare la fata a PNL? Foarte simplu. Prin insusi faptul ca, in planul imaginii cel putin, nu s-a inregistrat nici o schimbare la fata. Nu stim ce se intimpla in materie de organizare la nivelul filialelor din tara. S-ar putea ca, sub comanda lui Theodor Stolojan, devenit sef de Mare Stat Major, in teritoriu sa se petreaca lucruri senzationale. La nivel central insa, acolo unde PSD a impus angajarea bataliei pe teritoriul imaginii, nu se intimpla nimic. Lui Valeriu Stoica i s-a reprosat mediocritatea aparitiilor publice. Excelent in culise, fostul presedinte nu convingea o opinie publica sensibila la personalitatile dintr-o bucata, proprietare de replici taioase, dar, mai ales, de idei fixe. Se credea ca Theodor Stolojan va fi un altfel de presedinte. Unul care sa dea natiunii lesinuri la stomac ori de cite ori isi vira profilul in dreptunghiul micului ecran. Asa ceva nu s-a intimplat. Theodor Stolojan a avut doar citeva aparitii TV si acelea pustiitor de mediocre. Ca si pe vremea lui Valeriu Stoica, prezenta mediatica a PNL se reduce la prestatia neobosita a doamnei Mona Musca. Neindoielnic, distinsa reprezentanta a partii feminine a PNL e o aparitie mai mult decit simpatica. Exclusiva sa folosire in toate dezbaterile, de la cele privind gatirea unui cozonac fara risipa de drojdie si pina la cele privind relansarea intreprinderilor mici si mijlocii, lasa impresia pagubitoare ca formatiunea se reduce la un singur om. Pe vremea opozitiei, PD, mai intii, si PSD, mai apoi, s-au remarcat prin numarul mare de personalitati prezente in spatiul public. Pina si PRM, formatiune axata pe C.V. Tudor, scoate in fata si alti lideri decit presedintele. La PNL nu numai ca presedintele sta departe de arena, dar mai mult, prin excesiva prezenta a doamnei Mona Musca, liberalii au ramas cantonati in spatiul de preocupari elitiste care fac gloria GDS. Prin venirea lui Theodor Stolojan ne asteptam ca PNL sa abordeze si alte teme decit dosarele Securitatii, interceptarea telefoanelor si accesul liber la informatii. Teme dragi doamnei Mona Musca, acestea n-au cum sa epuizeze paleta mult mai larga de preocupari ale unui partid ce spera sa cistige alegerile din 2004. Reducerea prestatiei mediatice a PNL la prestatia unui singur om nu provine dintr-o strategie de imagine. E, pur si simplu, rodul lipsei dramatice de strategie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS